下載本文檔
版權說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權,請進行舉報或認領
文檔簡介
1、湘潭市中考英語英語閱讀理解專題練習及答案一、英語閱讀理解專項練習試卷1 .閱讀理解Just a Little SmileMark was walking home from school one day when he saw the boy in front of turn fall over and drop all of the books he was carrying, along with two sweaters, a basketball and a walkman ( 隨身 聽).Mark stopped and helped the boy pick up these th
2、ings. Since they were going the same way, he helped to carry some of his things. As they walked, Mark knew that the boys name was Bill, that he loved computer games, basketball and history, and that he was having lots of troubles with his other subjects and that he had just broken up with his girlfr
3、iendThey arrived at Bills home first and Mark was invited( 邀請)in for a Coke and to watch some television. The afternoon passed happily with a few laughs and some small talk, then Mark went home. They often saw. each other at school, had lunch together once or twice, and then they both finished middl
4、e school. They ended up in the same high school where they sometimes saw and talked with each other over the years. At last just three weeks before they finished high school, Bill asked Mark if they could talk.Bill asked Mark if he still remembered the day years ago when they had first met. Did you
5、ever think why I was carrying so many things home that day? asked Bill. You see, I cleaned out my locker(鎖柜)because I didnt want to leave anything for anyone else. I had put away some of my mothers sleeping pills and I was going home to kill myself. But after we spent some time together talking and
6、laughing, I began to understand that if I killed myself, I would have missed that time and so many others that might follow. So you see, Mark, when you picked up those books that day, you did a lot more. You saved my life.(1) When Mark met him the first time, Bill was goingA. to have a basketball ga
7、me B. to his classroom C. to see Mark D. back home (2) From what Bill was carrying, we can know that he A. was a good studentB. liked sports and musicC. liked all the subjects in schoolD. was a g(3) Mark and Bill 一A. were in the same middle school and high school B. were in the same middle school bu
8、t not in the same high schoolC. of ten had lunch together at school D. had known each other before they began to study in middle school(4) In this passage, the phrase break up means _.A.相處很好B.和好如初C.關系破裂D.保持聯(lián)系 When Mark helped Bill to pick up some of his things, he. .A. knew he could save Bills lifeB
9、. knew who Bill was and wanted to help himC. didnt know why he was going to help himD. didnt know what he was doing was veryimportant to Bill【答案】(1) D B (3) A (4) C D【解析】【分析】短文大意:Mark走在回家的路上,看見前面一個男孩拿了一堆東西,走著走著男孩的東西掉了,Mark就幫忙去撿,之后兩人就一起走,男孩邀請Mark去家里做客,兩個人度過了開心的一下午,后來兩人成為了朋友,無話不談,一起上學一起吃飯一 起畢業(yè)。后來的某天男孩
10、告訴Mark,原來當天他心情糟透了因為跟女朋友分手拿了學校里的個人物品準備自殺,但他遇見了Mark,后來兩人度過的時光讓男孩覺得世界還是有很多值得期待的事。Mark不僅幫忙撿了書,也拯救了男孩的生命。(1) D 細節(jié)理解題。根據(jù)最后一段第二句Did you ever think why I was carrying so manythings home that day? asked Bill. 可知Mark第一次碰見 Bill是在Bill回家的路上。故選 D。(2) B 細節(jié)推理題。根據(jù)文章第一句Mark was walking home from school one day when h
11、esaw the boy in front of turn fall over and drop all of the books he was carrying, along with two sweaters, a basketball and a walkman (隨身聽).可知,攜帶兩件毛衣,籃球和隨身聽,推測 Bill是喜歡體育和音樂的。故選Bo(3) A 歸納總結題。根據(jù)第二段第三句They often saw. each oth er at school, had lunchtogether once or twice, and then they both finished m
12、iddle school. They ended up in the same high school where they sometimes saw and talked with each other over the years. At last just three weeks before they finished high school 可知兩人是在同一所中學同一所高中,故選A。(4) C詞義猜測題。根據(jù)第一段最后一句andthat he was having lots of troubles with hisother subjects and that he had jus
13、t broken up with his girlfriend 可知,Bill 在學科上遇至U了很 多困難,”講的都是不好的方面,break動詞,破壞,打碎。繼而猜測到應該是與女朋友分手了。故選Co(5) D 歸納總結題。根據(jù)第一段中 “Markstopped and helped the boy pick up these things. Since they were going the same way, he helped to carry some of his things. 可知 Mark 只是看 到Bill的東西掉了幫他撿,他并不知道這將會拯救Bill的生命。故選 Do【點評】
14、文章一般描述的是某一件具體事情的發(fā)生發(fā)展或結局,有人物、時間、地點和事 件。命題往往從故事的情節(jié)、人物或事件的之間的關系、作者態(tài)度及意圖、故事前因和后 果的推測等方面著手,考查學生對細節(jié)的辨認能力以及推理判斷能力。閱讀這類材料時, 同學們一定要根據(jù)主要情節(jié)掌握文章主旨大意,同時抓住每一個細節(jié),設身處地根據(jù)文章 內(nèi)容揣摩作者的態(tài)度和意圖,根據(jù)情節(jié)展開想象,即使是碰到深層理解題也可迎刃而解。2 .閱讀理解One day I got in a taxi, and we left for the airport. We were driving in the right lane(車道)when, s
15、uddenly, a black car jumped out of a parking space right in front of us. My taxi driver stopped his car at once. The tire (輪胎) made a very loud noise, and at the very last moment our car stopped just one inch from the back of the other car.I was frightened. But then I couldnt believe what happened n
16、ext. The driver of the other car, the guy who almost caused a big accident, turned his head and started yelling at us. I couldnt believe it! But my taxi driver just smiled at the guy. So I asked,“ Why did you just do that? Tlguy almost sent us to hos pital. ”This is when my taxi driver taught my wha
17、t I now call,“ The Law o f (theRbbush Truck法貝U) . He explained that many people are like rubbish trucks. They run around full of rubbish, full of anger and full of bad feelings. As their rubbish piles up, they look for a place to throw it away and sometimes theyll throw it at you. Dont take it perso
18、nally. Just smile, wish them well, and move on. Dont take their rubbish and spread it to other people at work, at home or on the streets.Successful people never let rubbish trucks change their moods. Life is too short to wake up in the morning with regrets, so love those who love you and pray (祈禱) f
19、or those who dont.(1) Which of the following is NOT true according to the first paragraph?A. The writer went to the airport by taxi that day.B. The taxi driver stopped his car in time.C. The black car jumped out and crashed into the taxi.D. A car accident nearly happened on the writers way to the ai
20、rport.(2) The underlined word yelling in the second paragraph means _in Chinese.a.道歉收笑ca叫回別(3) Why did the guy get angry so easily?A. Because he was in a bad mood.B. Because his car was full of rubbish.C. Because he was badly hurt by the taxi.D. Because the taxi driver didnt say sorry to him.(4) Fro
21、m the passage, we can tell that the taxi driver is.A. silly and dishonestB. wise and friendlyC. helpful but nervousD. modest but impatient What does the passage mainly tell us?A. Fight with people like rubbish trucks.B. Make friends with people like rubbish trucks.C. Have a quarrel with people like
22、rubbish trucks.D. Dont let rubbish trucks change our moods.【答案】(1) CC(3) A(4) BD【解析】 【分析】本文敘述了作者乘坐出租車時發(fā)生的事情,通過出租車司機的一番話, 闡明一個道理:記住美好的,忘卻不愉快的,專注重要的;對待生活的態(tài)度決定生活的狀O(1) C推理判斷題。題意:根據(jù)第一段,下面哪一個不對?A. The writer went to the airportby taxi that day.那一天作者坐出租車去的機場;B. The taxi driver stopped his car in time.出租車司
23、機及時停了車;C. The black car jumped out and crashed into the taxi.黑色的小車跳出來撞向出租車; D. A car accident nearly happened on the writers way to the airport.在作者去機場的路上差不多發(fā)生了一次交通事故。根據(jù)第一段:We were driving in the right lane (車道)when, suddenly, a black car jumped out of a parking space right in front of us. My taxi dr
24、iver stopped his car at once.可知黑色的小車沖出來,但是沒有撞著出租車。故選C。(2) C詞義猜測題。題意:第二段中,有下劃線的 yelling的漢語意思是什么?A.道歉;B.傻笑; C.吼叫; D.告另1J。句意: The driver of the other car, the guy who almost caused a big accident, turned his head and started yelling at us.另一輛車的司機,造成事故的家伙,轉過頭 來開始對我們yelling o從語境可以推測出其含義是吼叫,故選C。(3) A推理判斷題
25、。題意:為什么這個家伙那么容易生氣?A. Because he was in a badmood.因為他情緒很差;B. Because his car was full of rubbish.因為他車里滿是垃圾;C.Because he was badly hurt by the taxi.因為他被出租車重重地傷著了 ;D. Because the taxidriver didnt say sorry to him.因為出租車司機沒有給他道歉。根據(jù)作者后面的講述可以知 道:當人們情緒不好時需要找時間、地點發(fā)泄,而出租車司機不愿意把人們的這些垃圾傳 播開去。故選Ao(4) B推理判斷題。題意:從
26、短文中,我們可以說出租車司機是怎樣的一個人?A. sillyand dishonest 傻而且不誠實;B. wise and friendly 聰明,友好;C. helpful but nervous 有幫助的,緊張不安的;D. modest but impatient現(xiàn)代但是沒有耐心。文中的出租車司機面對別人的怒氣,面帶微笑,不愿把別人的垃圾情緒傳播出去,說明他聰明,待人友好。故選Bo(5) D主旨推斷題。題意:短文主要告訴我們什么?A. Fight with people like rubbish trucks和別人打架就是垃圾車;B. Make friends with people l
27、ike rubbish trucks. 和人們交朋友就像垃圾車;C. Have a quarrel with people like rubbish trucks.和別人吵架就像垃圾車;D. Dont letrubbish trucks change our moods.不要讓垃圾車改就了我們的情緒。出租車司機不愿與人爭 吵,并把與人爭吵比作垃圾車。他不愿意把自己成為垃圾轉運車。故選 Do3.閱讀下列短文,從下面每小題的 A、B、C、D四個選項中選出最佳選項。DJackie visited his grandparents on their farm . And he was playing
28、with a slingshot( 彈弓)in the woods. He practised in the WOODS but he could never hit the target. As he was walking back, he saw Grandmas pet duck . Without thinking , he shot, hit the duck in the head . and killed it. He was very afraid . He knew Grandma loved the duck. She would be sad or even angry
29、 if she knew that her duck was killed . He then hid the dead duck under a tree . His sister Susan saw it all. but she said nothing .After lunch that day Grandma said, “ Susa,n lets wash the dishes. ButSusan said, “Grandm a Jackie told me he wanted to help in the kitchen today , didnt you, Jackie? A
30、nd then she whispered(小聲說)to him , “ Remember the duck? ” So Jackie did the dishesLater Grandpa asked if the children wanted to go fishing , but Grandma said , Im sorry but I need Susan to help clean the house. ButSusan smiled and said, “WeJl thats all right because Jackie told me he wanted to help
31、. And she whispered again, “ Rememberthe duck? ” So Susan went fishing with Grandpa andackie stayed.These “ remember the duck went on for many.dayhen finally Jackie couldnt stand it any longer. He came to Grandma and told her that he had killed the duck . She gave him a hug , and said , “ Sweetheair
32、t I know . You see, I was standing at the window and I saw the whole thing . But because I love you , I forgave you . But I just wanted to see how long you would let Susan make a slave of you.”11) What did Jackie hit with the slingshot at last?A. The target.B. A rabbit.C. The pet duck.D. A pet dog.(
33、2) Susan didnt tell Grandma about Jackies secret because .A. she wanted Jackie to do something for herB. she was afraid Grandma would be very sadC. she didnt want to make Grandma angryD. she loved her brother very much(3) Jackie helped clean the house instead of going fishing with Grandpa becauseA.
34、he liked cleaning the houseB. Grandma asked him toC. he didnt like going fishingD. he wanted Susan to keep his secret(4) What lesson does the story want to tell us?A. Its dangerous to play with a slingshot on a farm .B. Its impossible to let girls keep secrets for you .C. It makes you feel better to
35、 tell than to hide .D. Its dangerous to let others see what youve done .【答案】(1) CA(3) D(4) C【解析】【分析】本文敘述了約翰尼由于自己的沖動把祖母的寵物鴨子射死了,他把鴨子藏在了柴堆里,可這一切都被妹妹薩利看在了眼里,妹妹就利用她知道的秘密該她干的活 就都推給約翰尼去做,這樣過了幾天之后,約翰尼再也受不了,于是就向祖母承認了錯 誤,祖母其實早就知道了這一切,她原諒了他,最后短文指出無論承認錯誤有多難,我們 也要這樣做,這樣有助于我們成長。(1)細節(jié)理解題。從 he saw Grandmas pet duc
36、k . Without thinking , he shot, hit the duck in the head . and killed it ,可知他射中了鴨子,故選 C。(2)細節(jié)理解題。從 Susq n lets wash the dishes. But Susan said Grandma Jackie told me he wanted to help in the kitchen today , didnt you , Jackie?And then she whispered( 小聲 說)to him , Remember the duck?” So Jackie did th
37、e dishes 可知 Susan不告訴奶奶 Jackie 的 秘密是為了威脅他讓他為她做事,故選A。(3) 細節(jié)理解題。從 And she whispered again , “Remember the duck?” So Susan went fishing with Grandpa and Jackie stayed .可知他想要 Susan保密,故選 D。(4)主旨概括題。從最后一段可知坦白比隱藏要好得多,故選Co【點評】答題中注意帶著問題閱讀短文,一般就能順利找出答題依據(jù)。對于不能直接找到 根據(jù)的問題注意聯(lián)系上下文,根據(jù)短文中心總結出正確答案。4.閱讀理解Mr. Whites fam
38、ily decided to repair their house. Mr. White bought the house two and a half years ago. Since his kids were growing up, he and his wife wanted to make some changes to the house.They decided to knock down their living room wall to open up the space. When the wooden walls were moved, they were shocked
39、 to find a lizard ( 蜥蜴)stuck in the small space between the walls. The lizards foot was stuck by a nail (車丁子)which was knocked into the wall from the other side several months ago. However, they wondered how the lizard had survived so long without moving from that place.The family decided to wait fo
40、r a while and see how the lizard survived several months without moving. While they were doing other things, they kept an eye on the lizard. The son, Ray, suddenly shouted, “ Dad, look here! ”Another lizard appeared, carrying food to the stuck lizards mouth. That was a real surprise! Everyone was to
41、uched that the lizard fed the other one for all this time.Both lizards had never-ending hope for each other and carried their hearts with love and care.Why cant we humans always carry that kind of love in our hearts? Life is full of all kinds of difficulties. What we can do is to give our hand to th
42、e one in need and share our love. Sharing is caring.(1) What did the White family find when moving the wooden walls?A. A lizard died between the walls.B. A lizards foot was hurt by the fallen wall.C. The nail on the wooden wall had dropped.D. A lizard was stuck in the small space between the walls.(
43、2) What does the underlined word surVived in Paragraph 2 mean?A.幸存皎傷Ct食匿眠(3) Which of the following is NOT true?A. The lizards didnt give up hope.C. Another lizard came to feed the stuck one.(4) What does the story mainly tell us?A. Learn to trust your friends.C. Try to give love to people around us
44、.【答案】(1) DA(3) B8. The son helped the stuck lizard out.D. The family was moved by the lizards act.B. Lizards can live without food.D. Animals are friendlier than humans.(4) C【解析】 【分析】短文大意:本文講的是懷特先生家里裝修拆墻發(fā)現(xiàn)一只蜥蜴被釘住,另一只蜥蜴喂食給它生活兩年的故事。同時也呼吁我們?nèi)祟愐惨駝游锼频纳斐鲈?,分享我們的愛和幫助?1) D細節(jié)理解題。根據(jù)第二段中 When the wooden wal
45、ls weremoved, they were shocked to find a lizard ( 蜥蜴)stuck in the small space between the walls. 可知 移動木制墻壁時,他們震驚地發(fā)現(xiàn)一個蜥蜴困在墻壁之間的小空間中。所以選Do (2) A詞義猜測題。根據(jù)后文中 The family decided to wait for a while and see how the lizard survived several months without moving.可知“survived的意思是 幸存”,所以選 A。(3) B細節(jié)理解 題。根據(jù)倒數(shù)第二
46、段中Another lizard appeared, carrying food to the stuck lizards mouth. Thatwas a real surprise! Everyone was touched that the lizard fed the other one for all this time. 的描 述可知是另一只蜥蜴幫助那只蜥蜴活了下來,所以選 Bo (4) C主旨大意題。根據(jù)最后一 段總結 What we can do is to give our hands to the ne in need and share our love. Sharing
47、 is caring.可知作者旨在通過該故事告訴人們像動物似的伸出援助之手,分享我們的愛和幫 助,所以選Co(5) 讀理解Have you ever wanted to achieve a goal and ended up doing lots of research on how to achieve it? As you learned more and more. It seemed you knew less and less. That is because when you learned a new concept(概念).You found that there was a
48、lot more to know about it.Usually, people think they need to get more and more information before trying a new idea. There is nothing wrong with learning a lot, but when you let learning get in the way of doing, you will never get going.One of the best ways to learn is to take action and learn from
49、the results that you get from those actions. Dont be afraid of not being perfect and just take the first step. You will go further than those who are still in preparation. Its good to be prepared, but over-preparation in trying to reach a goal wont get you results. The knowledge and skills that you
50、will need will be picked up along the way.If a baby wants to learn how to walk, it doesnt do it by just sitting there and thinking about how to walk. The best way for a baby to walk is to actually get up and start walking. Sure it may fall, but with every fall, it learns what is working and what is
51、not and adjusts( 調整)to it. By doing this over and over, it will finally learn to walk. This is the method you should use when you want to achieve your goals as well. It works.Learning more is great but if all youre doing is learning and not taking action, its time to change that. Just take the first
52、 step.(1) When you learned something new, you found there was to know about it.A. lessB. nothingC. everythingD. more(2) Which is NOT true according to the passage?A. People need to learn a lot before trying a new idea.B. One of the best ways to learn is to take action.C. Learning has nothing to do w
53、ith doing.D. Over-preparation is not good for reaching a goal.(3) A baby should when it wants to learn how to walk.A. get up and start walkingB. sit there and think about how to walkC. learn from its parentsD. read books about how to walk(4) We can usually read the passage in.A. a storybook B. a new
54、spaper C. an advertisementD. a guidebook The purpose of the passage is.A. to tell us how to learn moreB. to tell us how to be successfulC. to talk about the importance of doingD. to talk about the importance of learning 【答案】(1) DC(3) A(4) BC【解析】【分析】本文告訴我們一個道理,最后的學習方法是從行為結果中去學習。(1) 細節(jié)題。根據(jù) As you lear
55、ned more and more. It seemed you knew less and less.隨著你學得越來越多。看來你知道的越來越少了,可知當你學到新東西時你發(fā)現(xiàn)有更多的東西要知道,故選Do(2)細節(jié)題。根據(jù) One of the best ways to learn is to take action and learn from the results that you get from those actions學習的最好方法之一是采取行動,從這些行動中獲得的結果中學習,可知學習與做無關是錯的,故選Q(3)細節(jié)題。根據(jù) The best way for a baby to w
56、alk is to actually get up and startAowalking可知,當嬰兒想學會走路時,就應該站起來開始走,故選(4)推理題。根據(jù)本文是告訴我們一個道理,故會在報紙上看到這篇文章,故選B。(5)主旨題。本文告訴我們一個道理,最后的學習方法是從行為結果中去學習,故本文 是談論做的重要性,故選Co【點評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)題、推斷題和主旨題四種??碱}型,細節(jié)題要注意 從文中尋找答案;推斷題需要聯(lián)系上下文,推斷出需要的信息,主旨題需要通讀全文,了 解大意之后找出中心思想。6 .根據(jù)短文內(nèi)容選擇正確答案。BWhen youre not at home, many wo
57、rries may start to crowd your mind. Did I turn the coffee maker off? Did I lock the door? Are the kids doing their homework or watching television? With a smart home, you can quiet all of these worries.A smart home is a home with a communication network. This network connects devices(裝置),such as lig
58、hts and TV sets, and allows them to be controlled from far away through electrical wiring, mobile phone communication or WiFi over the internet.More and more people may start to consider owning a smart home, because it makes life much more convenient. It can help keep your room at a certain temperature. It can record what happens inside the home
溫馨提示
- 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
- 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權益歸上傳用戶所有。
- 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預覽,若沒有圖紙預覽就沒有圖紙。
- 4. 未經(jīng)權益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
- 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責。
- 6. 下載文件中如有侵權或不適當內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
- 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。
最新文檔
- 計算機整機裝配調試員誠信知識考核試卷含答案
- 石材加工工安全知識宣貫考核試卷含答案
- 熱拉絲工班組考核評優(yōu)考核試卷含答案
- 車子過橋合同范本
- 駕校收購合同范本
- 內(nèi)退協(xié)議勞動合同
- 護理外包合同范本
- 公司抵房合同范本
- 采購合同更名協(xié)議
- 銀元回收合同范本
- 《刺法灸法學》復習題
- 2022年四川省產(chǎn)業(yè)振興發(fā)展投資基金有限公司招聘筆試題庫及答案解析
- 風光互補系統(tǒng)實驗(圣威科技)王鑫
- 數(shù)據(jù)結構(查找)習題與答案
- 五年級上冊英語填空題專項完美版
- 1-院前急救風險管理
- 超星爾雅學習通《高職勞動教育》章節(jié)測試含答案
- 2020年HAF003-1991及HAD003匯編核電廠質量保證法規(guī)和
- 第九章酶的應用
- 核電工程質量保證知識培訓教材PPT課件
- HV__HB__HRC硬度之間的換算關系
評論
0/150
提交評論