七年級英語上冊閱讀理解練習(xí)題(含答案)經(jīng)典1_第1頁
七年級英語上冊閱讀理解練習(xí)題(含答案)經(jīng)典1_第2頁
七年級英語上冊閱讀理解練習(xí)題(含答案)經(jīng)典1_第3頁
七年級英語上冊閱讀理解練習(xí)題(含答案)經(jīng)典1_第4頁
七年級英語上冊閱讀理解練習(xí)題(含答案)經(jīng)典1_第5頁
已閱讀5頁,還剩8頁未讀 繼續(xù)免費閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認領(lǐng)

文檔簡介

1、七年級英語上冊閱讀理解練習(xí)題(含答案)經(jīng)典1一、七年級英語上冊閱讀理解專項目練習(xí)(含答案解析)1 .閱讀理解It's the Chinese New Year today. Sam gets a red packet from his grandma. That's his favouritepart of the festival. He gets four dollars and goes shopping in Chinatown.There are a lot of interesting things on the streets fireworks, lion da

2、nces and delicious foods.Then Sam sees an old man. The man sleeps in the street. He doesn't wear shoes." He doesn'thave a home. What a poor man!” Sam thinks.At a toy shop, Sam wants to buy a toy Monkey King. But it's six dollars. Sam wants to go back home and get more money. On the

3、way, he sees the old man again. "Whynot give the four dollars to him? He can use the lucky money to buy some hot food and drinks," Sam thinks.He gives the money to the old man and goes back home. His grandma knows his story and gives him a big hug (擁抱).What a good boy!(1) What is Sam's

4、 favourite part about the Chinese New Year?A. Wearing new clothes.B. Getting red packets.C. Visiting his grandma.D. Going shopping.(2)文中加下劃線的單詞 poor的中文意思是 “oA.有趣的B無禮的C.可愛的I D.可憐的(3) Sam doesn't buy the Monkey King because.A. he dislikes itB. he has one at homeC. it doesn't look beautifulD. h

5、e has only four dollars(4) What does Sam do on his way back home?A. He can't find his money.B. He gives his money to the old man.C. He buys some food and drinks.D. He says hello to the old man. Why does Sam's grandma give Sam a hug?A. Because she thinks Sam is a good boy. B. Because she thin

6、ks Sam is cold.C. Because she thinks Sam is young.D. Because it's a tradition(傳統(tǒng))of the SpringFestival【答案】(1) BD(3) D(4) BA【解析】【分析】文章大意:中國新年這一天,薩姆收到奶奶送的紅包,一共 4美元,他 打算到唐人街去購物,路上遇見一位無家可歸的老頭,來到玩具商店,薩姆想買一個美猴王玩具,但是錢不夠,打算回家去拿錢,再一次看見那位可憐的老人,于是就把4美元送給了那位老人。他的奶奶知道了他的故事后,奶奶認為薩姆是一位善良的好孩子。(1)細節(jié)理解題。根據(jù)短文中的句子

7、“Samgets a red packet from his grandma. That's his favorite part of the fest ival.可知,中國的新年薩姆最喜歡的就是收紅包,故答案為 B。(2)詞義猜測題。根據(jù)前文中的句子 “Theman sleeps in the street. He doesn't wear shoes.“Hedoesn't have a home. ”睡在大街上,沒有鞋子,沒有家,可見老頭非??蓱z,故答案為D。(3)細節(jié)理解題。根據(jù)短文中的句子“At a toy shop, Sam wants to buy a to

8、y Monkey King. Butit's six dollars. Sam wants to go back home and get more money. On the way, he sees the old man again. "Why not give the four dollars to him?可知,薩姆只有 4美元,買玩具的錢不夠,故 答案為Do(4)細節(jié)理解題。根據(jù)短文中的句子“Hegives the money to the old man and goes backhome.下T知,薩姆在回家的路上把錢送給了那位可憐的老頭,答案為 B。(5)細節(jié)

9、理解題。根據(jù)短文的最后一句"His grandma knows his story and gives him a big hug(擁抱).What a good boy!可知,奶奶認為薩姆是一位善良的好孩子,故答案為A。【點評】考查閱讀理解,閱讀考題中細節(jié)理解題和猜測詞義題屬于客觀題,閱讀時關(guān)注文 章的細節(jié),如時間,地點或一些具體數(shù)字,在選擇答案時,務(wù)必從原文中找到確切的依 據(jù)。2 .閱讀理解Do you know the girl in a hat with flowers on it? Her name is Yinzi. She is a nice Japanese girl

10、, my new friend. She is in our class, studying Chinese.I like Yinzi. I don't know Japanese, and Yinzi doesn't know Chinese. We know some English. We are the same age. And we have the same interests (興趣).We like to sing Chinese, Japanese and English songs. I help her to ride a bike and fly a

11、kite. She helps me to swim and jump. We like playing football, but we can't play at school because the playground is small. Yinzi and the other girls in our class will go to the swimming pool on Monday, and I want to go with them.11) Yinzi likes.A. wearing a hat with flowers on itB. playing foot

12、ballC. speaking ChineseD. picking flowers in the garden(2) Yinzi.A. is from England B. comes from China C. is from Japan D. comes from America (3) The Japanese girl knows.A. some ChineseB. some EnglishC. little JapaneseD. A and B(4) Yinzi is good at.A. swimming and jumpingB. riding a bike C. flying

13、a kite D. Chinese Yinzi and the other girls want on Monday.A. to play with yo-yosB. to swimC. to play footballD. to fly kites【答案】(1) B(2) C(3) B(4) AB【解析】【分析】文章大意:這篇短文介紹了作者和日本朋友的一些共同愛好。(1)考查細節(jié)理解題。根據(jù)第二段的句子 we have the same interests和 We like playingfootball ,可知她們都喜歡踢足球,故答案選B。(2)考查細節(jié)理解題。根據(jù)第一段的句子She is

14、 a nice Japanese girl可知選 C。(3)考查細節(jié)理解題。根據(jù)第二段的句子Yinzi doesn't know Chinese. We know someEnglish.,可知她懂英語而不懂漢語,故答案選Bo(4)考查細節(jié)理解題。be good at善于做某事,后接名詞或動名詞。根據(jù)第二段第 3行的 句子She helps me to swim and jump.,可知她擅長游泳和跳躍,故答案選A。(5)考查細節(jié)理解題。根據(jù)短文結(jié)尾Yinzi and the other girls in our class will go to theswimming pool on

15、 Monday ,可知她們會一起去游泳,故答案選B?!军c評】考查閱讀理解。本文主要考查了最常見的細節(jié)理解題,題目大多數(shù)是針對文章的 細節(jié)設(shè)計的,這種題目比較簡單,只要通讀全文,了解文中所敘述的重要事實或細節(jié),就 可以解答出來,有的甚至可以從文章的原句中直接找到答案。3.閱讀下列短文,從下面每小題的A、B、C、D四個選項中選出最佳選項。Timetable for the Lecture MonthDateDayTimePlaceSubjectSpeaker8th OctFri1:20 p.m.Room 2ol, Building4How to read a novelfamous writer1

16、1th OctMon2:15p.m.Room 503, Building 3Fire preventionfireman13th OctWed3p.m.Room 404, Building 4School life in the USAUSA student19th OctTue8p.m.Room 105, Building 2Outer spacescientist21th OctThur2:30p.m.Room 306, Building 4Fighting AIDSdoctor22 OctFri1:20p.mRoom 204Building 3Famous football player

17、snewspaper reporter27th OctWed10:10p.mRoom 4ol, Building 2Traffic signspoliceman29th OctFri10p.mRoom 303, Building 4Australian pop songsfamous singerThings to remember: Take a pen and a notebook with you when you come to all these lectures so that you can take some notes. Turn off or mute your mobil

18、e phone before the lecture begins so that you won't disturb other listeners.(3) Please arrive at least 10 minutes before the lecture begins.(4) No eating or drinking during the lecture. A small number of books signed by the writer and CDs signed by the singer will be sold at a very low price at

19、the entrance of the building 30 minutes before the lecture begins.Small gifts from the USA will be given to students who ask questions at the end of the lecture on 13th October.(1) Andy is a big football fan. Where should he go and when should he arrive?A. Room 204; 1: 20 p. m.B.Room 204; 1: 10 p. m

20、.C. Room 201; 1: 20 p. m.D.Room 201; 1: 10 p. m.(2) Lily wants to buy a book signed by the writer. When should she arrive at Building 4?A. At 1: 20 p. m. B. At 1: 50 p. m. C. After 1: 20 p. m. D. At 12: 50 p. m.(3) In order to get a gift from the USA, a student should.A. go to Room 4ol, Building 1B.

21、 ask a question at the end of the lectureC. answer a question after the lectureD. arrive at Building 1 at 2: 50 p. m.(4) Where are you most likely to see this timetable?A. In a storybook.B. On an entertainment web page.C. On a notice board at a high school.D. In a music magazine.【答案】(1) BD(3) B(4) C

22、【解析】【分析】主要講了講座月”的時刻表及注意事項。(1)細節(jié)題。根據(jù) 22 Oct Fri 1:20 p.m Room 204 Building 3 Famous football players newspaper reporter 可知足球粉絲應(yīng)該在1:20 p.m Room 204 ,故選 B。(2)細節(jié)題。根據(jù) 8th Oct Fri 1:20 p.m. Room 2ol, Building 4 How to read a novel famous writer 和 A small number of books signed by the writer and CDs signed

23、 by the singer will be sold at a very low price at the entrance of the building 30 minutes before the lecture begins. 可知 想要作家簽名應(yīng)該提前至少在講座開始前30分鐘到達地點,講座在 1點20開始,故選Do(3)細節(jié)題。根據(jù) Things to remember: (6) Small gifts from the USA will be given to students who ask questions at the end of the lecture on 13th

24、October.可知在講座結(jié)束后提問題的同學(xué)將有禮物,故選Bo(4)推斷題。根據(jù) Subject 的內(nèi)容 How to read a novel 和 School life in the USA 可知講得是 學(xué)校生活,所以與學(xué)校有關(guān),故選 Q【點評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)題、推斷題??碱}型,細節(jié)題要注意從文中尋找答 案;推斷題需要聯(lián)系上下文,推斷出需要的信息。4 .閱讀理解The Greens are English. Now they are in Beijing. This is their first visit to China. They are going to stay in

25、 China for three weeks. They want to visit some big cities and villages. They want to learn some Chinese.Mr Green is driver. He likes driving in Beijing very much. Mrs Green is a teacher. She is visiting a middle school near Beijing. Their son Jim is a middle school student. He meets some Chinesestu

26、dents, and he likes to speak English with them.They take a lot of photos in China. When they are back in English, they are going to show the photos to their friends. They want the English people to know more about China.(1) The Greens are from .A. AmericaB. EnglandC. Australia(2) The Greens are stay

27、ing in now.A. ShanghaiB. LondonC. Beijing(3) Mr Green is a . He likes driving in Beijing.A. driverB. farmerC. worker(4) Mrs Green's is a middle school student.A. daughterB. sonC. sister The Greens take many photos in China because they.A. like taking photosB. want to sell these photosD. CanadaD.

28、 HangzhouD. teacherii D. brotherD. want English people to know more about ChinaC. want to take photos to America 【答案】(1) B(2) C(3) A(4) BD【解析】【分析】這篇短文給我們講述的是Green 一家從英國來到北京旅行,他們想?yún)⒂^一些大城市和小村莊,想學(xué)習(xí)漢語。他們拍了很多照片想帶回去給他們的朋友們看,讓他 們更了解中國。推理判斷題。根據(jù)短文的第一句話The Greens are English.可知,Green 一家是英國人,故由此可推斷出他們是從英國來的。故選B

29、o A是美國;C是澳大利亞;D是加拿大。細節(jié)理解題。根據(jù)短文的開頭中Now they are in Beijing , Green 一家來自英國,現(xiàn)在他們在北京。故選Co A是上海;B是倫敦;D是杭州,都不符合文意。細節(jié)理解題。根據(jù)短文第二段中Mr Green is driver. He likes driving in Beijing very much 可知,Green先生是一名司機,他很喜歡在北京開車。故選A。farmer農(nóng)民;worker工人;teacher 老師。細節(jié)理解題。根據(jù)短文第二段中Their son Jim is a middle school student可知,Gree

30、n夫婦的兒子是一個中學(xué)生,故選 Bo daughter女兒;sister姐妹;brother兄弟。細節(jié)理解題。根據(jù)短文的最后一段They take a lot of photos in China. When they are back inEnglish, they are going to show the photos to their friends. They want the English people to know more about China可知,Green一家在中國拍了很多照片,他們想回到英國的時候展示給他 們的朋友看,讓他們更加了解中國。故選 Do5.閱讀短文,從每

31、題所給的A、B、C和D四個選項中,選出最佳選項。Lin has a few e-friends from different countries. He is telling something about them.Tony is from the US. He is thirteen years old. He is tall and goodlooking. And he likes playing basketball. His dream is to be a great basketball player.Lisa is a 12-year-old German girl. She

32、 has long hair. She likes listening to music. But she likes drawing best. Her dream is to be an Art teacher.Judy is a 12-year-old Australian girl. Her hobby is reading books She has many friends because she is friendly to everyone. She would like to be a reporter.Eric is from Japan. He is fourteen y

33、ears old. He's strong because he often does sports. His favourite subject is Maths. And he wants to be an engineer.(1) is the oldest of the four e-friends.A. TonyB. LisaC. JudyD. Eric(2) These e-friends come from different countries.A. twoB. threeC. fourD. five(3) Lisa wants to be a (n) in the f

34、uture.A. playerB. teacherC. reporterD. engineer(4) The underlined word "strong" means ""in Chinese.A.友好的iB.聰明的C.活潑的iD.強壯的 From the passage, we know Judy.A. comes from GermanyB. wants to be a playerC. is good at making friendsD. likes to do sports best【答案】(1) D(2) C(3) B(4) DC【解析】

35、【分析】文章大意:短文主要介紹了琳的不同國家的筆友:托尼、麗薩、朱迪和艾瑞克。(1)細節(jié)理解題,根據(jù)文章內(nèi)容可知,托尼十三歲,麗薩十二歲,朱迪十二歲,艾瑞克十四歲,因此艾瑞克年齡最大,故答案是D。(2)數(shù)字計算題,根據(jù)內(nèi)容可知,托尼是美國人,麗薩是德國人,朱迪是澳大利亞人,艾瑞克是日本人,所以他們來自四個不同的國家,故答案是Co(3)細節(jié)理解題,根據(jù) 術(shù)老師,故答案是 B。(4)詞義猜測題,根據(jù)Her dream is to be an Art teacher.可知麗薩的夢想是成為一名美strong的意思是強壯because he often does sports. 可知他經(jīng)常鍛煉,所以身體

36、強壯, 故答案是D。(5)邏輯推理題,根據(jù)She has many friends because she is friendly to everyone.知,朱迪有很多朋友,因此可推測她擅長交友。故答案是Co【點評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)理解題、數(shù)字計算題、詞義猜測題和邏輯推理題。 細節(jié)理解題要可以直接從文中尋找答案;數(shù)字計算題需要根據(jù)文中的數(shù)字進行簡單地計 算;邏輯推理題需要聯(lián)系上下文,推斷出需要的信息;詞義猜測題,需要根據(jù)單詞所在的 語境,進行合理想象,確定單詞的意思。6.閱讀短文,從每題所給的A、B、C和D四個選項中,選出最佳選項。When you look at the sky

37、at night, the Moon looks bigger than the stars. Actually (實際上) the Moon is much smaller than the stars and the Sun. It's much smaller than the Earth. But the Moon is much closer to us than any star. That is why it looks so big. If you hold a coin close to your eyes, it looks big. If you look at

38、it across the Moon, it looks small.The Moon moves around the Earth. It makes one trip in about four weeks. The Moon looks flat to us. But it is a round ball, like the Earth.People once thought the Moon had fire (火) on it. They thought the fire made it bright. Now we know the Moon is like a mirror. I

39、t gets its light from the Sun.Our sunlight comes from the Sun, too. What is the Sun? The Sun is a star. The stars we can see have their own light. There are many big stars we cannot see. Their light has burned out. Others are still bright, but they are so far away that we cannot see them. The Sun lo

40、oks bigger and much brighter than other stars in Galaxy because it is the nearest of all stars. The Sun and the other stars we see are very hot, but the air around us saves us from the heat of the Sun.The Sun gives us light and warmth (溫暖).It makes plants grow and turns leaves green. It makes life p

41、ossible on the Earth. It is a life giving star.(1) It takes for the Moon to go around the Earth.A. more than a week B. nearly a month C. half a year D. more than a year (2) The Moon is bright because.A. there is some fire on itB. it is near the Sun, tooC. there is a big mirror on itD. it can get lig

42、ht from the Sun(3) The passage tells us.A. the Sun is not the biggest starB. the Sun is bigger than any other starC. only the Sun can shineD. the Sun is one of the farthest stars from us(4) Why do we call the Sun "a life giving star"?A. Because it gives us warmth.B. Because there are some

43、living things on it.C. Because plants and animals can't live without it.D. Because people have to live in the dark without it.【答案】(1) BD(3) A(4) C【解析】【分析】主要講了關(guān)于月亮、太陽和地球的一些知識。(1) 細節(jié)題。根據(jù) The Moon moves around the Earth. It makes one trip in about four weeks. 可知月球繞地球一圈大約4個星期,即接近一個月,故選Bo(2) 2)細節(jié)題。根據(jù)

44、 Now we know the Moon is like a mirror. It gets its light from the Sun. 可知 月亮從太陽上得到光,故選Do(3) 細節(jié)題。根據(jù) The Sun looks bigger and much brighter than other stars in Galaxy because it is the nearest of all stars.可知太陽看起來別其他星星更大的原因是它是所有星星中最近的 所所以太陽不是最大的,故選 Ao(4)細節(jié)題。根據(jù) The Sun gives us light and warmth (溫暖).I

45、t makes plants grow and turns leaves green. It makes life possible on the Earth. It is a life giving star. 可知太陽給我們光和 溫暖,沒有太陽動植物不能生存,故選Co【點評】考查閱讀理解,主要考查細節(jié)題,注意從文中仔細尋找答案。7 .閱讀短文,從每題所給的A、B、C和D四個選項中,選出最佳選項。Do you know when Earth Day is? It is on April 22nd, and it began in the US in 1970. Earth Day in ou

46、r country began in the 1990s. Earth Day is a good time for people to think about what they can do to make the Earth clean and beautiful, because now the environment on Earth is getting worse and worse. In fact, there are many things we can do to protect our Earth.Plant trees.Planting more trees help

47、s to reduce greenhouse gases (溫室氣體) ,stop the earth from running away and provide homes for animals.Don't waste.Do not waste water. Use both sides of paper when you write. Turn off the light when you leave. Take your cup with you. Take your own shopping bags to the supermarket. Stop using the pl

48、astic bags. Don't use any disposable things. We should save energy.Don't throw rubbish in the streets.When rainwater washes over the rubbish, it becomes polluted. The polluted water flows intothe rivers and seas.Ride your bike or take a bus.Too many cars pollute the air and waste energy.Reme

49、mber: Every day is Earth Day.We should protect the Earth every day, not just on Earth Day. The Earth is our home. Let's do our best to make the Earth cleaner and more beautiful.(1) The first Earth Day began.A. in 1907B. in 1970C. in 1790D. in 1990(2) Many trees can make the air.A. cleanerB. hott

50、erC. fresherD. A and C(3) The underlined word "disposable" passage means "" in Chinese.A.不能用的B無用的C次性的D不可用的(4) Air pollution may come from.A. carsB. energyC. supermarketsD. trees【答案】(1) B D (3) C (4) A 【解析】【分析】主要講了保護地球我們可以做什么。(1)細節(jié)題。根據(jù) It is on April 22nd, and it began in the US i

51、n 1970. 可知在 1970 年 4 月 22 日開始,故選Bo(2)細節(jié)題。根據(jù)常識可知樹可以讓空氣更干凈和清新,故選 Do(3)細節(jié)題。根據(jù)前句 Stop using the plastic bags.停止使用塑料袋,即不能使用一次性塑 料袋,所以意思是一次性的,故選 Q(4)細節(jié)題。根據(jù) Too many cars pollute the air and waste energy.可知太多的車污染空氣, 浪費能源,所以空氣污染來自車,故選Ao【點評】考查閱讀理解,主要考查細節(jié)題,注意從文中仔細尋找答案。8 .閱讀短文,從每題所給的A、B、C和D四個選項中,選出最佳選項。Wei Hua

52、 has a busy day today. She gets up before 7 o'clock in the morning, and quickly washes her hands and face. She gets to school early. She has a little rest after lunch, but works hard in class all day. She plays basketball after school, and then she walks home.Wei Hua's pen is broken, so she

53、needs a new one. On her way home she buys a new pen at a shop. When she reaches home, she has a short rest and a glass of water. After that she helps her parents. She quickly cooks supper, and cleans the house.She watches TV for half an hour after supper. Then she starts her homework. She finishes i

54、t at half past nine. She goes to bed before a quarter to ten.11) Today Wei Hua is.A. illB. busyC. sadD. happy(2) How does she go home today?A. By bus.B. By bike.(3) What does she buy on her way home?A. A book.B. Some food.(4) She finishes her homework atA. 9: 30B. 9: 00 She goes to bed before.A. 10:

55、15B. 9: 45【答案】(1) B(5) C(6) D(7) ABC. On foot.C. Some drinks.C. 10: 00C. 10: 30ii D. By car.D. A pen.D. 10: 30D. 10: 00(1)細節(jié)題。(2)細節(jié)題。(3)細節(jié)題。筆,故選Do根據(jù)根據(jù)根據(jù)Wei Hua has a busy day today.可知魏華今天是忙碌的,故選 and then she walks home.可知步行去上學(xué),故選 C。BoOn her way home she buys a new pen at a shop.在回家路上買了一支新鋼【解析】【分析】主要

56、講了魏華忙碌的一天。(4)細節(jié)題。根據(jù) She finishes it at half past nine.可知九點半完成作業(yè),故選A。(5)細節(jié)題。根據(jù)She goes to bed before a quarter to ten.可知九點四十五前去睡覺,故選Bo【點評】考查閱讀理解,主要考查細節(jié)題,注意從文中仔細尋找答案。9.閱讀短文,從每題所給的 A、B、C和D四個選項中,選出最佳選項。Many middle school students don't know how to spend their free time. When they have holidays, they

57、 always have nothing to do and feel bored. Some may play computer games all day long and some may stay in bed and sleep all day. Here are some suggestions (建議).If you don't like to stay at home, you can go for a picnic (野餐) or play some sports. In this way, you can breathe some fresh air and keep healthy. If you like to stay at home, you may enjoy some light music or read a few novels. You can play some indoor games, such as chess, cards and table tennis. You can also plant some trees and flowers in your garden to make your home beau

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

最新文檔

評論

0/150

提交評論