2021屆高考英語二輪復(fù)習(xí)之閱讀理解“典型技巧”高效練典型技巧06人物性格與行為定位含解析_第1頁
2021屆高考英語二輪復(fù)習(xí)之閱讀理解“典型技巧”高效練典型技巧06人物性格與行為定位含解析_第2頁
2021屆高考英語二輪復(fù)習(xí)之閱讀理解“典型技巧”高效練典型技巧06人物性格與行為定位含解析_第3頁
2021屆高考英語二輪復(fù)習(xí)之閱讀理解“典型技巧”高效練典型技巧06人物性格與行為定位含解析_第4頁
2021屆高考英語二輪復(fù)習(xí)之閱讀理解“典型技巧”高效練典型技巧06人物性格與行為定位含解析_第5頁
已閱讀5頁,還剩14頁未讀, 繼續(xù)免費閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進(jìn)行舉報或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

1、2021屆高考英語二輪復(fù)習(xí)之閱讀理解“典型技巧”高效練典型技巧06人物性格與行為定位含解析2021屆高考英語二輪復(fù)習(xí)之閱讀理解“典型技巧”高效練典型技巧06人物性格與行為定位含解析2021屆高考英語二輪復(fù)習(xí)之閱讀理解“典型技巧”高效練典型技巧06人物性格與行為定位含解析典型技巧06 人物性格與行為定位【考情角度】考情分析記敘文以描寫敘述為主,通過生動形象的事件反映生活,表達(dá)作者的思想感情,文章的中心常通過對人、事、物的描寫體現(xiàn)出來。文章大多按時間或空間順序展開敘述,偶有倒敘或插敘的情況??疾榻嵌戎饕疾榧?xì)節(jié)理解題、推斷判斷題和推斷人物性格題?!菊骖}再現(xiàn)】(2020浙江1月高考)主題語境:生活與

2、學(xué)習(xí)I never knew anyone whod grown up in Jackson without being afraid of Mrs. Calloway, our librarian. She ran Jacksons Carnegie Library eq avs4al(absolutely) by herself。 SILENCE in big black letters was on signs hung everywhere。 If she thought you were dressed improperly, she sent you straight back h

3、ome to change your clothes. I was willing; I would do anything to read.My mother was not afraid of Mrs。 Calloway。 She wished me to have my own library card to check out books for myself。 She took me in to introduce me。 “Eudora is nine years old and has my permission to read any book she wants from t

4、he shelves, children or adults, Mother said.Mrs。 Colloway made her own rules about books. You could not take back a book to the library on the same day youd taken it out; it made no difference to her that youd read every word in it and needed another to start. You could take out two books at a time

5、and two only。 So two by two, I read library books as fast as I could go, eq avs4al(rushing) them home in the basket of my bicycle。 From the minute I reached our house, I started to read。 I knew this was extreme happiness, and knew it at the time.My mother shared this_feeling of mine. Now, I think of

6、 her as reading so much of the time while doing something else. I_remember_her_reading_a_magazine while taking the part of the Wolf in a game of “Little Red Riding Hood” with my brothers two daughters。 Shed just look up at the right time, long enough to answerin eq avs4al(character)“The better to ea

7、t you with, my dear,” and go back to her place in the magazine article.1.Which of the following eq avs4al(best describes) eq avs4al(Mrs。 Calloway)?A。 Quiet.B。 Strict。C. Humorous。D. Considerate。2.What do the underlined words “this feeling” refer to in the last paragraph?A。 Desire to read.B. Love for

8、Mrs. Calloway。C. Interest in games。D。 Fear of the library rules。3.Where is the text probably from?A。 A guidebook. B. An eq avs4al(autobiography).C。 A news report。D。 A book review.【答案與解析】1.B2。A3.B1。由題干關(guān)鍵詞定位第1和第3段,由“情節(jié)1情節(jié)3可推出Mrs。 Calloway的性格.2。由“情節(jié)3情節(jié)4可推出畫線詞含義。3.根據(jù)文章的4個情節(jié)不難看出作者是在回憶自己童年的閱讀經(jīng)歷,由此可推出文章出處.

9、【詞匯積累】absolutely adv。完全地autobiography n.自傳improperly adv.不得體地;不合適地rush vt。迅速帶走;急送character n。角色check out(從圖書館等)借出take the part of扮演【技巧釋義】定位原文通過該人物的語言、動作和行為推斷人物性格情節(jié)1:敘述Mrs. Calloway對讀者穿著的嚴(yán)格要求(可解第1題)情節(jié)2:母親向Mrs。 Calloway介紹作者,希望作者可以借閱任何書籍情節(jié)3:Mrs。 Calloway嚴(yán)格的借閱規(guī)定和作者借書、讀書的快樂as fast as, rushing,reached, st

10、arted,extreme happiness說明作者如饑似渴地閱讀(可解第2題)情節(jié)4:母親對讀書的愛插敘母親讀書同時扮演小紅帽中的“狼”(可解第2題)【技巧演練】(建議用時:45分鐘)1One dilemma that the super famous face is balancing the needs of privacy and recognition.For some stars privacy is an overvalued thing. In 1919, Douglas Fairbanks and Mary Pickford went on their European h

11、oneymoon。 The two international idols had divorced their previous spouses (配偶)and were concerned about how they would be greeted。 They neednt have worried. In London their car was surrounded by admiring women who pulled Mary out of the car to shake her hand, still grateful after two years for her ef

12、forts selling war bonds. In Paris they couldnt get any sleep with crowds gathering below their hotel room to sing and play for them。 In Amsterdam they attended a party and were mobbed (包圍)by other guests who wanted to get close to them. The athletic Fairbanks placed his wife on his shoulder and esca

13、ped through the window。 Finally, they found privacy in Hamburg, where their movies were not shown because of World War I。 For an hour the famous newly-married couple walked the streets unnoticed until the bored Mary turned to her husband and said, “Doug, Im sick of this. Lets go back to one of those

14、 countries where they mob us。Joan Crawford had similar feelings. Once in the 1930s she was staying in New York getting over her breakup with Clark Gable。 Tired of staying around her hotel feeling so down she told her entourage (隨從) they should go out and get some fresh air。 The entourage, who had tr

15、ouble keeping up with the stars quick pace, were shocked when she walked away from their planned road. Oh my God。 Shes going into Grand Central Station! Someone shouted, “Look, its Joan Crawford! And she was mobbed. It took them thirty minutes to escape the crowd and get back to their hotel suite。 H

16、er hair disheveled (凌亂),her dress tom and her face scratched, Crawford leaned against the door out of breath。 ”O(jiān)h。,. oh my. That was wonderful。 Lets do it again!”1.What did Douglas and Mary worry about before going to Europe?A.Nobody would greet them。B。They wouldnt be welcomed。C.Their war bonds woul

17、dnt sell well.D。Their schedule would be made public.2.What does Marys words in the second paragraph suggest?A。Hamburg was too quiet a place for her.B.Her movies werent shown in Hamburg。C。She fell ill after arriving in a new place.D.She didnt really enjoy privacy so much.3.What did Joan Crawford thin

18、k of her being mobbed in New York?A.Amusing.B。Enjoyable.C.Dangerous.D。Embarrassing。4.The author tells stories about the movie stars to show that_. A.they may feel down from time to timeB.they deserve peoples love and respectC.they need both privacy and public attentionD。they are not always popular a

19、round the world【答案】1。B 2.D 3.B 4。C【分析】這是一篇議論文。文章通過一些明星的案例說明一些名人面臨的一個難題是如何平衡隱私和知名度的需要.1.細(xì)節(jié)理解題.根據(jù)文章第二段第三句“The two international idols had divorced their previous spouses (配偶)and were concerned about how they would be greeted.”(這兩位國際偶像已經(jīng)與前任離婚,他們很擔(dān)心自己會受到怎樣的歡迎。)可知,他們在去歐洲之前擔(dān)心他們不會受到歡迎.故選B。2.推理判斷題.根據(jù)文章第二段最后

20、一句“Doug, Im sick of this. Lets go back to one of those countries where they mob us.”(道格,我受夠了。讓我們回到那些人們把我們團(tuán)團(tuán)圍住的國家去吧。)可推知,她真的不太喜歡隱私。故選D。3。推理判斷題。根據(jù)文章第三段“That was wonderful. Lets do it again!”(這是美妙的。讓我們再來一次!)可推知,瓊克勞馥(Joan Crawford)認(rèn)為自己在紐約被團(tuán)團(tuán)圍住是一種享受。故選B。4。推理判斷題。根據(jù)文章第一段“One dilemma that the super famous f

21、ace is balancing the needs of privacy and recognition?!保ǔ壝嗣媾R的一個難題是如何平衡隱私和知名度的需要。)以及下文兩個例子可知,文章主要是為了展示電影明星既需要隱私也需要公眾關(guān)注。故選C。2Over the past twenty years, the Mission: Impossible film series has always been connected with Tom Cruise。 No matter what happens, hes always been Ethan Hunt, the stubborn age

22、nt (特工) who always gives 110 percent to protect other peoples safety, regardless of his own。Hunt serves as a kind of action hero, but theres an interesting change in Mission: Impossible- Ghost Protocol (2011), the fourth movie of the series. In it, Hunt faces a great dilemma (困境), as he has to leave

23、 his beloved wife Julia behind to save the world。 And this idea continues in Mission: Impossible- Fallout, where Hunts dilemma is even bigger than before, when hes forced to make a choice between saving someone he loves or the entire world。The theme of the “moral dilemma”, in which the hero must cho

24、ose between two very difficult options, is common in cinema.Characters like James Bond and Batman often face moral dilemmas of their own. Bond is loyal (忠誠的) to Britain and spares no effort to finish every task, but this often comes at the cost of following the rules. For most people, killing someon

25、e even for a good reason isnt acceptable. However, Bond has only two choices in front of him: kill his enemies or be killed。Differing from Bond, however, Batman never kills a single person in film The Dark Knight (2008)。 He refuses to break his own moral code (道德準(zhǔn)則)。 Indeed, it seems Batman is a dif

26、ferent kind of hero, one who puts his own morals above anything else。As is mentioned on the poster for Fallout: “Some missions are not a choice”, which means that good intentions often come back to haunt (環(huán)繞) us。 So, superheroes like Ethan Hunt and his Impossible Mission Force need to make the right

27、 choice by saving the world again. As the character Benjamin Parker, Spider-Mans uncle in the movie series, wisely said, “With great power comes great responsibility.”5。Who is the hero in the film series the Mission: Impossible?A.Benjamin Parker.B.James Bond.C。Batman。D.Ethan Hunt。6.What do the three

28、 action heroes James Bond, Batman and Ethan Hunt have in common?A.They all kill their enemies.B。They all have the same moral code。C。They are all cruel and coldblooded.D。They are all stuck in moral dilemma。7.Whats the best title of the passage?A.SuperheroesB.Ethan Hunt Coming BackC.Making a Hard Choi

29、ceD。Tom Cruise Caught in Dilemma【答案】5.D 6.D 7.C【分析】這是一篇議論文。文章比較了電影碟中諜、007和蝙蝠俠,雖然主人公的性格、信仰不同,但是他們所表達(dá)的主題都是一致的,他們都遭遇道德困境,并做出了艱難的選擇。5。細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第一段“No matter what happens, hes always been Ethan Hunt, the stubborn agent (特工) who always gives 110 percent to protect other peoples safety, regardless of his

30、own.”(不管發(fā)生什么,他一直都是Ethan Hunt,那個不顧個人安危,全力保護(hù)他人安全的固執(zhí)特工。)可知,Ethan Hunt是碟中諜系列電影中的英雄。故選D。6。細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第二段“And this idea continues in Mission: Impossible Fallout, where Hunts dilemma is even bigger than before, when hes forced to make a choice between saving someone he loves or the entire world.”(在碟中諜4:全面瓦解

31、中,這種想法延續(xù)了下來.在這部電影中,亨特的困境比以前更大了,他被迫在拯救他所愛的人還是拯救整個世界之間做出選擇。)第三段“The theme of the “moral dilemma”, in which the hero must choose between two very difficult options, is common in cinema.”(“道德困境”的主題,即英雄必須在兩個非常艱難的選擇中做出選擇,在電影中很常見.)和文章第四段“Characters like James Bond and Batman often face moral dilemmas of th

32、eir own.”(像詹姆斯邦德和蝙蝠俠這樣的角色經(jīng)常面臨自己的道德困境。)可推知,三位動作英雄的共同之處是他們都會陷入道德困境。故選D.7。主旨大意題。根據(jù)文章第三段“The theme of the “moral dilemma”, in which the hero must choose between two very difficult options, is common in cinema.”(“道德困境”的主題,即英雄必須在兩個非常艱難的選擇中做出選擇,在電影中很常見。)可知,文章對碟中諜007和蝙蝠俠中的超級英雄進(jìn)行了分析,他們都面臨進(jìn)退兩難的境地,但是都不得不做出艱難的選

33、擇.C項:Making a Hard Choice(做出一個艱難的選擇)符合題意。故選C.3A studentled push to get solar panels installed at a middle school in Tacoma is receiving national recognition from a clean energy nonprofit organization called Generation 180。 The girls involved are advocating and fundraising for the project.Sammy Firki

34、ns, Gwen Newport and Annie Son will talk about their idea to generate solar electricity at Jason Lee Middle School in a panel discussion organized by Generation 180. In 2019, the three of them teamed up with their science teacher, Kathy Hall, to push for solar panels to be installed. Hall, who uses

35、solar power at her own house, said its long been a dream of hers。 The school would be the first in the Tacoma district to use solar energy。The girls presented their idea to Gov。 Jay Inslees STEM Education Innovation Alliance meeting in early 2019 and received enthusiastic support。 They then spoke to

36、 the Tacoma school board and obtained buyin from the district, though they were told the district did not have the roughly $ 200,000 for the 277 solar panels and that they would have to fundraise. Theyve since raised more than half that amount through grants and individual donations。Gwen Newport sai

37、d shes always cared a lot about environmental issues and that shes troubled that climate change does not get the attention it deserves。 “At this point, I feel like its kind of been given to my generation almost as our responsibility now and so being able to be a part of this project and take action

38、is really important to me,” she said。The solar panels have not been installed at the school yet。 But Hall said she estimates that the project will reduce the schools power costs by about 14,000 a year, and that it also will serve an educational purpose。 “We will have live data always streaming avail

39、able so that people can see how the panels are working and how they relate to the amount of electricity were using, and it will be an incredible learning tool,” she said.8。What is Generation 180?A.It is the name of the girls team。B.It is a project to use solar power。C。It is a nonprofit environmental

40、 group.D。It is a studentled push to install solar panels.9。What is the third paragraph mainly about?A。The girls raised enough money for the project。B。The Tacoma school board rejected the project.C.The girls made great efforts to fulfill the project.D。The district covered the expenses of solar panels

41、.10。How does Gwen Newport feel about climate change?A。Confident.B。Concerned.C。Relieved.D.Content.11.What is the main purpose of the project?A。To advocate for donations。B。To serve as a learning tool。C。To protect the environment。D.To cut down the schools expenses?!敬鸢浮?.C 9.C 10。B 11。C【分析】這是一篇記敘文。文章主要講

42、述了在塔科馬市的一所中學(xué)里,學(xué)生們發(fā)起了一項活動,要求安裝太陽能電池板,這項活動得到了一個名為“Generation 180”的非營利性清潔能源組織的全國認(rèn)可。文章簡要介紹了發(fā)起這項活動的背景,以及它可以帶來的影響。8.細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第一段“A studentled push to get solar panels installed at a middle school in Tacoma is receiving national recognition from a clean energy nonprofit organization called Generation 180.

43、”(在塔科馬市的一所中學(xué)里,學(xué)生們發(fā)起了一項活動,要求安裝太陽能電池板,這項活動得到了一個名為“Generation 180的非營利性清潔能源組織的全國認(rèn)可。)可知,Generation 180是一個非盈利的環(huán)保組織。故選C。9.主旨大意題。根據(jù)文章第三段內(nèi)容“The girls presented their idea to Gov. Jay Inslees STEM Education Innovation Alliance meeting in early 2019 and received enthusiastic support。 。.”可知,第三段主要講了女孩們?yōu)橥瓿蛇@個項目付出了

44、巨大的努力。故選C.10.推理判斷題。根據(jù)文章第四段“Gwen Newport said shes always cared a lot about environmental issues and that shes troubled that climate change does not get the attention it deserves.”(格溫紐波特(Gwen Newport)表示,她一直非常關(guān)心環(huán)境問題,她對氣候變化沒有得到應(yīng)有的關(guān)注感到擔(dān)憂。)可推知,Gwen Newport對氣候變化感到擔(dān)心.故選B。11.推理判斷題.根據(jù)文章最后一段“But Hall said she

45、 estimates that the project will reduce the schools power costs by about 14,000 a year, and that it also will serve an educational purpose.”(但霍爾表示,她估計該項目將為學(xué)校每年減少約1.4萬美元的電力成本,而且還將用于教育目的.)可知,這個項目主要是為了節(jié)省電力。由此推知,該項目的目的是保護(hù)環(huán)境。故選C。4In her late 80s, Annie Dillard decided to go back to school. Now, at 92 yea

46、rs old, Dillard is graduating from Midlands Technical College with an associates degree in liberal arts。 According to ABC News, Dillard is a mother and the owner of her own hair salon。 She also has a bachelors degree, but five years ago, she started searching for something more. So she went to Midla

47、nds Tech. “My advice is that you can make it if you try, but you have to start somewhere,” Dillard told the news outlet。 In a video of her graduation, Dillard wears her graduation uniform with a smile。 Moreover, Dillard is clearly an inspiration for others. “Ive known Mrs。 Dillard for a number of ye

48、ars, almost since she started college and Ive been really, really pleased with her progress,” Ronald Rhames, president of Midlands Technical College, told WLTX. “She would be on campus, always smiling and always willing to talk with people. If I were a 17, 18, or 19year-old student at our college an

49、d saw a lady as mature as Mrs。 Dillard, I would be really encouraged to see whats going to happen with me.”As for her future plans? Dillard said shes going to start school again and aimed to earn a degree in early childhood education. She also acknowledged that she wouldnt be getting any rest。 “Only

50、 the strong survive,” she said. Dillard isnt the first to show us an important life lesson. In 2017, Lyn Slater, a 63-year-old professor, became an accidental style icon。 Hidekichi Miyazaki is 105-yearold track star, and Ernestine Shepherd earned the official title of Worlds Oldest Performing Female

51、 Bodybuilder at the age of 80.We love hearing stories like these, and we wish Dillard all the best in her future attempts。 Whatever she tries in the future, shell surely be a winner in life because she has such a strong mind.12.What do we know about Annie Dillard?A。She is a qualified full-time house

52、wifeB.She studied college courses by herself。C。She started studying in Midlands Tech at 87.D.She got her first degree at the age of 92.13.What can we say about Dillard according to Ronald Rhames?A。She is outgoing and inspiring。B。She is ambitious and talented.C。She is creative and independent。D。She i

53、s helpful and considerate。14。The author mentions three old people in Paragraph 5 mainly to show_.A.old people deserve more of our protectionB。age never stops us from achieving goalsC。we shall treat people of all ages equallyD.we all should have proper life models15。What does the passage mainly talk about?A.The importance of old people in society。B。The inspiring story of Annie Dillard.C.How to earn a degree at an old age。D.How to achieve our goals in life.【答案】12.C 13.A 14.B 15。

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

最新文檔

評論

0/150

提交評論