高考英語(yǔ)閱讀理解、完形填空九大技巧及強(qiáng)化訓(xùn)練.doc_第1頁(yè)
高考英語(yǔ)閱讀理解、完形填空九大技巧及強(qiáng)化訓(xùn)練.doc_第2頁(yè)
高考英語(yǔ)閱讀理解、完形填空九大技巧及強(qiáng)化訓(xùn)練.doc_第3頁(yè)
高考英語(yǔ)閱讀理解、完形填空九大技巧及強(qiáng)化訓(xùn)練.doc_第4頁(yè)
高考英語(yǔ)閱讀理解、完形填空九大技巧及強(qiáng)化訓(xùn)練.doc_第5頁(yè)
已閱讀5頁(yè),還剩180頁(yè)未讀 繼續(xù)免費(fèi)閱讀

下載本文檔

版權(quán)說(shuō)明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請(qǐng)進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡(jiǎn)介

1、高考英語(yǔ)閱讀理解、完形填空九大技巧及強(qiáng)化訓(xùn)練1.先通讀,后細(xì)讀閱讀一篇文章,最好采用先通讀、再細(xì)讀的策略。首先要快速瀏覽全文,這一點(diǎn)非常重要。因?yàn)橐黄恼率且粋€(gè)整體,是圍繞一個(gè)中心思想組織的。如果我們了解了文章大體講的是什么,有了整個(gè)篇章的結(jié)構(gòu)模式,就有利于我們理順句子或段落間的關(guān)系,準(zhǔn)確地把握文章的主旨,同時(shí)也有利于我們?cè)诮忸}過(guò)程中有重點(diǎn)地細(xì)讀部分內(nèi)容。一篇文章無(wú)論長(zhǎng)短,要做到一口氣讀下來(lái)。對(duì)于生詞,只要不妨礙我們理解主要內(nèi)容,可暫時(shí)放下不管。如果我們讀讀停停,左顧右盼,往往會(huì)把文章完整的體系讀破了,有礙于對(duì)文章整體的理解。在掌握了文章的大體內(nèi)容后,我們?cè)俑鶕?jù)需要解答的問(wèn)題逐句細(xì)讀,認(rèn)真分析

2、詞義及句子結(jié)構(gòu),從而更準(zhǔn)確地把握文章的具體內(nèi)容。Passage A閱讀理解An old friend from California called from the airport to tell me that he had arrived. I was not able to leave the office, but I had made plans for his arrival. After explaining (解釋) where my new house was, I told him that I had left the key under the doormat (門(mén)墊)

3、. Since I knew it would be pretty late before I could get home, I suggested that he make himself at home and help himself to anything that was in the refrigerator(電冰箱).Two hours later my friend phoned me from the house. At the moment, he said, he was listening to some of my records after having had

4、a delicious meal. Now, he said, he was drinking a glass of orange juice. When I asked him if he had had any difficulty finding the house, he answered that the only problem was that he had not been able to find the key under the doormat, but luckily, the living room window by the apple tree had been

5、left open and he had climbed in through the window. I listened to all this in great surprise. There is no apple tree outside my window, but there is one by the living room window of my nextdoor neighbors house!根據(jù)文章內(nèi)容,選擇正確答案:1. An old friend of mine called _.A. to tell me to meet him at the airport B

6、. to tell me about his arrival C. to ask me to leave the office D. to ask me to make plans for his arrival2. My friend climbed into the room because _ .A. there was an apple tree outside B. the living room window was left open C. he had difficulty opening the door D. he hadnt found the key3. My frie

7、nd telephoned me two hours later _ .A. from my home B. at the airport C. in his office D. from my neighbors house難句注釋 I suggested that he make himself at home and help himself to anything that was in the refrigerator.我建議他不要客氣,隨意吃冰箱里的東西。Total words:211 Reading time: _Reading speed: _ I listened to al

8、l this in great surprise. 我很吃驚地聽(tīng)著這一切。in surprise 意為“吃驚地”。 Passage B閱讀理解If you know me well, you know I dont like birthday parties. At least, I dont like birthday parties given for me. I enjoy them when theyre for other people, but when theyre for me, I just dont like them.I remember one birthday par

9、ty some friends of mine had for me when I was a student at the university. Of course, I had told my best friend Henry that I didnt want a party and I made him promise he wouldnt do anything. He agreed. I should have known better than to believe him.On the day of my birthday, we got home from school

10、at about, oh, I dont know, three or half past three. We went inside and as usual I went into the bathroom and started to close the door when suddenly from behind the shower curtain (浴簾), a kind of strange female(女) voice started singing, “Happy birthday to you, happy birthday to you.”And then from a

11、ll over the room, people joined in. There were about fifteen people hiding everywhere in the room.They had got my roommates key and got in earlier. They had all planned to come out of the hiding place just at the same time while singing. I guess I really upset their plans by going in just to wash my

12、 hands.根據(jù)文章內(nèi)容,選擇正確答案:1. Which of the following sentences is NOT true?A. I got home from school at 3 or 3:30 on the day of my birthday. B. I dislike birthday parties held for me. C. Henry agreed that he would not do anything on my birthday. D. I knew there were some of my friends hiding in my room.2.

13、 I usually went into the _ when I got home from school.A. living room B. bedroom C. bathroom D. dining room 3. What did my friends plan to do?A. They planned to leave the room as soon as possible. B. They planned to sing as loudly as they could. C. They planned to eat in the bathroom. D. They had pl

14、anned to come out of hiding places together.難句注釋 At least, I dont like birthday parties given for me. 至少我不喜歡為我開(kāi)的生日晚會(huì)。Total words:223Reading time: _Reading speed: _ I should have known better than to believe him. 我本應(yīng)知道他要做什么而不該相信他的。should have known是虛擬語(yǔ)氣,意為“本應(yīng)知道而未知”。 I really upset their plans by goin

15、g in.我進(jìn)去只是洗一下手,卻真的打亂了他們的計(jì)劃。by doing sth.通過(guò)做某事的方式。Passage C閱讀理解In choosing a friend, one should be very careful. A good friend can help you study. You can have fun together and make each other happy. Sometimes you will meet fairweather friends. They will be with you as long as you have money or luck,

16、 but when you are down, they will run away. How do I know when I have found a good friend? I look for certain qualities (品質(zhì)) of character, especially understanding, honesty and reliability (可靠).Above all else, I look for understanding in a friend. A good friend tries to understand how another person

17、 is feeling. He is not quick to judge. Instead, he tries to learn from others. He puts himself in the other persons place, and he tries to think of ways to be helpful. He is also a good listener.At the same time, however, a good friend is honest. He does not look for faults (過(guò)錯(cuò)) in others. He notice

18、s their good points. In short, a friend will try to understand me and accept me.Another quality of a friend is reliability. I can always depend on (信賴) a good friend. If he tells me he will meet me somewhere at a certain time, I can be sure that he will be there. If I need a favor, he will do his be

19、st to help me. If I am in trouble, he will not run away from me.There is a fourth quality that makes a friend special. A special friend is someone with whom we can have fun. We should enjoy our lives, and we would enjoy our friendship. That is why I especially like friends who are fun to be with. A

20、good friend likes the same things I like. We share experience (經(jīng)驗(yàn)) and learn from each other. A good friend has a good sense of humor (幽默), too. He likes to laugh with me. That is how we share in the joy of being friends. And I know that he is looking for the same quality in me.When I meet someone w

21、ho is reliable, honest, and understanding, I know Ive found a friend!根據(jù)文章內(nèi)容,選擇正確答案:1. Which of the following qualities the writer thinks is the most important in choosing a friend?A. understanding. B. honesty. C. reliability. D. a sense of humor.2. If you have fair weather friends, _ .A. they will g

22、ive you all that they have when you need help B. you will be refused when you get into trouble C. you will become rich D. you can be sure that you get real friends3. Good friends need to _.A. always point out each others mistakes B. be helped with money C. understand each others feelings D. have mon

23、ey or luck4. This passage mainly discuss _ .A. the qualities of a friend B. where to choose friends C. how to get along with friends D. the importance of having a friend難句注釋 Sometimes you will meet fair weather friends. 有時(shí)你會(huì)遇到不能與你共患難的朋友。In short, a friend will try to understand meTotal words:362Read

24、ing time: _Reading speed: _and accept me. 總之,一個(gè)朋友會(huì)盡量理解我、接受我。in short 意為“簡(jiǎn)而言之”。A special friend is someone with whom we can have fun. 一個(gè)特殊的朋友是和我們?cè)谝黄鸸部鞓?lè)的人。with whom we can have fun是定語(yǔ)從句,修飾someone。Passage D完形填空There are many kinds of friends. Some are always 1 you, but dont understand you. Some say onl

25、y a few words to you, but understand you. Many people will step in your life, but only 2 friends leave footprints (腳印).I shall always recall (回憶) the autumn and the girl with the 3 . She will always bring back the friendship between us. I know she will always be my best friend.It was the golden seas

26、on. I could see the yellow leaves 4 on the cool 5 . In such a season, I liked walking alone in the leaves, 6 to the sound of them.Autumn is a 7 season and life is uninteresting. The free days always get me 8 . But one day, the sound of a violin 9 into my ears like a stream (小溪) flowing in the mounta

27、ins. I was so surprised that I jumped to see what it was. A young girl, standing in the wind, was 10 in playing her violin.I had 11 seen her before. The music was so nice that I listened quietly. Lost in the music, I didnt know that I had been 12 there for so long but my existence (存在) did not seem

28、to disturb her.Leaves were still falling. Every day she played the violin in the corner of the building 13 I went downstairs to watch her performance. I was the only listener. The autumn seemed no longer lonely and life became 14 . 15 we didnt know each other, I thought we were already good friends.

29、 I believe she also loved me.Autumn was nearly over. One day, when I was listening carefully, the sound suddenly 16 . To my astonishment (驚訝), the girl came over to me.“You must like violin.” she said. “Yes. And you play very well. Why did you stop?” I asked.Suddenly, a 17 expression appeared on her

30、 face and I could feel something unusual.“I came here to see my grandmother, but now I must leave. I once played very badly. It was your listening every day that 18 me.” she said.“In fact, it was your playing 19 gave me a meaningful autumn,” I answered, “Lets be friends.”The girl smiled, and so did

31、I.I never heard her play again in my life. I no longer went downstairs to listen like before. Only thick leaves were left behind. But I will always remember the fine figure (身影) of the girl. She is like a 20 so short, so bright, like a shooting star giving off so much light that it makes the autumn

32、beautiful. 根據(jù)文章內(nèi)容,選擇正確答案:1. A. with B. for C. against D. to2. A. good B. true C. new D. old3. A. sound B. song C. play D. violin4. A. shaking B. hanging C. falling D. floating5. A. wind B. snow C. air D. rain6. A. watching B. listening C. seeing D. hearing7. A. lively B. lovely C. harvest D. lonely8

33、. A. up B. off C. down D. over9. A. flowed B. grew C. entered D. ran10. A. lost B. active C. busy D. interested11. A. once B. never C. often D. usually12. A. waiting B. stopping C. standing D. hearing13. A. because B. so C. when D. but14. A. interesting B. moving C. encouraging D. exciting15. A. But

34、 B. However C. Even D. Though16. A. stopped B. began C. gone D. changed17. A. happy B. sad C. strange D. surprised18. A. surprised B. excited C. encouraged D. interested19. A. that B. which C. it D. who20. A. song B. dream C. fire D. sister難句注釋 Lost in the music“沉浸在琴聲中” be lost in sth. 意為“陷入之中”。 In

35、fact, it was your playing that gave me a meaningful autumn. 實(shí)際上,正是你的演奏給予我一個(gè)意味深長(zhǎng)的秋天。It was.that.是強(qiáng)調(diào)句型。 .like a shooting star giving off so much light.就像是一顆流星放射出如此燦爛的光芒。祥解詳析:Passage A本文講述了一位朋友在拜訪作者時(shí)誤入他鄰居家卻渾然不覺(jué)的幽默故事。1. B. 由第一段第一句 “.called.to tell me that he had arrived.”可知。2. D. 細(xì)節(jié)題,由第二段 “.he had not b

36、een able to find the key.”可知。3. D. 以第二段朋友所說(shuō)的“apple tree”為線索,推知朋友誤入鄰居家。Passage B本文講述了作者的朋友們想為他開(kāi)生日party以給他意外驚喜的事。1. D. 由第三段 “I went into the bathroom.when suddenly from behind.”可知“我”并不知情。2. C. 由第二段 “We went inside and as usual I went into the bathroom.” 推知。 3. D. 由最后一段 “They had all planned to come ou

37、t of.just at the same time”推知。Passage C本文論述了一個(gè)好朋友必須具備的四個(gè)品質(zhì):理解、誠(chéng)實(shí)、可靠和幽默。1. A. 四個(gè)品質(zhì)中理解最重要。above all else意為“最重要;首先”。2. B. 不能與你共患難的朋友在你遇到麻煩時(shí)會(huì)拒絕向你提供幫助。3. C. 好朋友應(yīng)相互理解。4. A. 本文的主題是好朋友所具備的四個(gè)品質(zhì)。Passage D文章通過(guò)“我”和一個(gè)小姑娘秋天邂逅的故事體現(xiàn)了知心朋友的重要性。1. A. 結(jié)合后面一句可知,“許多人與你在一起(with you), 卻不能理解你”。2. B. 只有真正的朋友,才能留在心中。3. D. 結(jié)合后

38、面的內(nèi)容可知,“我”每天去聽(tīng)小姑娘拉小提琴。4. D. 金黃的樹(shù)葉在秋風(fēng)中隨風(fēng)飄動(dòng)。5. A. 葉子是在風(fēng)中飄動(dòng)。6. B. 現(xiàn)在分詞用作伴隨狀語(yǔ)。7. C. 秋天本是收獲的季節(jié),但是此處“我”卻獨(dú)自一人漫步在落葉之上,與下文的生活的無(wú)趣相對(duì)應(yīng)。8. C. 短語(yǔ) get sb. down 意為“使人泄氣; 使人疲倦”。9. A. 琴聲像山澗溪流一樣,流進(jìn)(flow into)“我”的耳畔。10. A. 短語(yǔ)be lost in (doing) sth. “陷入之中”。此處指小姑娘正在聚精會(huì)神地拉小提琴。11. B. 結(jié)合上下文可知,“我”以前與小姑娘素不相識(shí)。12. C. “我”沉浸在優(yōu)美的琴

39、聲中,不自覺(jué)地在風(fēng)中佇立。13. C. 從下文可知,“我”并不是聽(tīng)到琴聲才下樓,而是因?yàn)閮扇诵挠徐`犀,每次幾乎是在小姑娘拉琴的同時(shí),“我”也到了樓下。因此這里應(yīng)用when。14. A. 與上文的“生活無(wú)趣”相對(duì),琴聲讓“我”覺(jué)得“生活有趣”。15. D. 從整個(gè)句意來(lái)看,這里是一個(gè)讓步狀語(yǔ)從句。though表“盡管”,合乎文意。16. A. 與平日不同,琴聲突然停止,小姑娘朝“我”走來(lái),讓“我”驚訝。17. B. 由下文可知,小姑娘即將離開(kāi),故臉上閃現(xiàn)出悲傷的神色。18. C. 在小姑娘眼中,“我”每天來(lái)聽(tīng)琴對(duì)她是一種無(wú)聲的激勵(lì)。19. A. 此處是一個(gè)強(qiáng)調(diào)句型。20. B. 結(jié)合全文的意思可

40、知,在“我”看來(lái),小姑娘就像一個(gè)夢(mèng),讓“我”久久難忘。1.When I asked him if he had had any difficulty finding the house.當(dāng)我問(wèn)他找房子是否有困難時(shí) (Line 14, Passage A)have difficulty (in) doing sth. 意為“在做某事方面有困難”,也可以說(shuō):have trouble (in) doing sth. 如:I have some difficulty understanding him. 我理解他有些困難。Did you have any trouble in finding his

41、house? 你找到他家有困難嗎?英語(yǔ)中還有have difficulty with sth. 和have trouble with sth. 如:I dont have much difficulty with English grammar.我學(xué)英語(yǔ)語(yǔ)法并沒(méi)有太多的困難。I hope you wont have any trouble with the work. 我希望你應(yīng)付這工作沒(méi)有困難。2.The girl smiled, and so did I. 小姑娘笑了,我也笑了。(Line 29, Passage D)“So + be(have,助動(dòng)詞或情態(tài)動(dòng)詞)+ (另一)主語(yǔ) ”用于表

42、示某人與前者具有相同的肯定情況,意為“某人也一樣”。如:I like dogs; so does he. 我喜歡狗,他也如此。He can speak good English and so can she. 他能說(shuō)一口好英語(yǔ),她也能。如果對(duì)前面所說(shuō)的內(nèi)容加以肯定,那就不倒裝。如:Jack won the first prize in the contest. 杰克在比賽中獲一等獎(jiǎng)。So he did. 確實(shí)如此。2.略讀略讀(skimming)是利用較短的時(shí)間粗略地閱讀全文的閱讀策略,其主要目的是迅速抓住文章的主旨大意或作者的寫(xiě)作意圖。這是一種高效的、有選擇性的、有針對(duì)性的閱讀技巧。掌握略讀

43、這一技巧的關(guān)鍵就在于學(xué)會(huì)在閱讀過(guò)程中區(qū)別文章的重要部分和非重要部分,全局部分和枝節(jié)部分。一些次要信息要大膽略去不讀,迅速找出topic sentence,即找出概括全段大意的句子。在運(yùn)用這一方法閱讀文章時(shí),要特別注意:文章的標(biāo)題;文章的首句或引導(dǎo)性段落;文章尾部的結(jié)論性詞語(yǔ);反映段落中心思想的主題句。如果我們找到了每段的主題句,再將這些主題句集中在一起,就差不多能夠把握住全文的中心內(nèi)容了。Passage A閱讀理解What do you think of British people and American people? You might think that there are no

44、differences between the people in the two countries. After all they speak the same language, dont they? But if you ask a British or an American person, the differences are quite great.What do British people think Americans are like? The British think Americans are very strange. They make a lot of no

45、ise and they laugh too loudly. They are rich, and they only think about money. But the British do say that Americans are kind, friendly people. They are happy to help you if you are in trouble.What do Americans think of the British? Well, they think the British are cold and very unfriendly. They are

46、 not interested in success or in making lots of money. They think Britain is the best country in the world. They look down upon other countries. But Americans say that the British are quite good workers. They are brave and honest. And in time of trouble they face difficulties happily.You can see tha

47、t these ideas can cause misunderstanding between the British and Americans. But when American and British people become friends, they usually find things are not as bad as they expected.根據(jù)文章內(nèi)容,選擇正確答案:1. What do you think of the differences between British and American people?A. Their differences are

48、 very small.B. The differences are very great.C. There are no differences between them.D. Some people think there are, but some people dont think so.2. What do the British think Americans are like?A. They are strange but friendly. B. They are poor.C. They are rich but unfriendly. D. They are happy i

49、n trouble.3. The American and British people usually get along quite well _.A. when misunderstanding is caused between them B. once they become friendsC. after they fightD. when they help each other難句注釋 But the British do say that Americans are kind, friendly people. 但是英國(guó)人的確認(rèn)為美國(guó)人是可親的、友善的。do 在句中是為了表示

50、強(qiáng)調(diào)。Total words:208Reading time:_Reading speed:_ You can see that these ideas can cause misunderstanding between the British and Americans.你會(huì)發(fā)現(xiàn)這些想法可能會(huì)在英國(guó)人和美國(guó)人之間引起誤解。Passage B 閱讀理解Some British and American people like to invite friends for a meal at home. But you should not be upset (難受的) if your Engl

51、ish friends dont invite you home. It doesnt mean they dont like you!Dinner parties usually start between 7 and 8 p.m., and end at about 11. Ask your hosts what time you should arrive. Its polite to bring flowers, chocolates or a bottle of wine as a gift.Usually the evening starts with drinks and sna

52、cks(小吃). Do you want to be more polite? Say how much you like the room, or the picture on the wall. But rememberits not polite to ask how much things cost.In many families, the husband sits at one end of the table and the wife sits at the other end. They eat with their guests.Youll probably start th

53、e meal with soup or something small, then youll have meat or fish with vegetables, and then dessert, followed by coffee. Its polite to finish everything on your plate and to take more if you want it.Did you enjoy the evening? Call your hosts the next day, or write them a short thankyou letter. Briti

54、sh and American people like to say “ Thank you, thank you, thank you.”all the time!根據(jù)文章內(nèi)容,選擇正確答案:1. If you are going to attend a dinner party,_ .A. youd better bring a certain present with you B. you must leave home for it at 7 p.m. C. you should ask your host when you should leave D. you must arriv

55、e at it before 8 p.m.2. In which order will you eat or drink the following things at the meal?A. Snacks, vegetables, meat and coffee. B. Coffee, drinks, soup, fish, vegetables and dessert. C. Soup, meat with vegetables, dessert and coffee. D. Drinks, soup, something small, fish and vegetables.3. Whi

56、ch is the correct way in which you express your enjoyment of the evening?A. Before leaving for home, you should say, “Thank you for inviting me.” B. When you shake hands with your host, you should say, “I did enjoy the evening.” C. You can write a thankyou letter to your host after that. D. You should finish everything on your plate and take more if you want it.難句注釋 Usually the evening starts with drinks and snacks. 通常晚宴都是以一些飲料和小吃開(kāi)始的。Total words:213Reading time:_Rea

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無(wú)特殊說(shuō)明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請(qǐng)下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請(qǐng)聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁(yè)內(nèi)容里面會(huì)有圖紙預(yù)覽,若沒(méi)有圖紙預(yù)覽就沒(méi)有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫(kù)網(wǎng)僅提供信息存儲(chǔ)空間,僅對(duì)用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對(duì)用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對(duì)任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請(qǐng)與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對(duì)自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評(píng)論

0/150

提交評(píng)論