歷年高考閱讀資料整理打印版_第1頁
歷年高考閱讀資料整理打印版_第2頁
歷年高考閱讀資料整理打印版_第3頁
歷年高考閱讀資料整理打印版_第4頁
歷年高考閱讀資料整理打印版_第5頁
全文預覽已結束

下載本文檔

版權說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權,請進行舉報或認領

文檔簡介

1、 (第) 【2012重慶卷】 姓名:_ 得分:_ One of my wonderful memories is about a Christmas gift. Unlike other gifts, it came without wrap(包裝). On September 11th. 1958. Mum gave birth to Richard. After she brought him home from hospital, she put him in my lap, saying. I promised you a gift, and here it is. What an h

2、onor! I turned four a month earlier and none of my friends had such a baby doll of their own. I played with it day and night. I sang to it. I told it stories. 1 told it over and over how much I loved it!One morning, however, I found its bed empty. My doll was gone! I cried for it. Mum wept and told

3、me that the poor little thing had been sent to a hospital. It had a fever. For several days, I heard Mum and Dad whispering such words as hopeless, pitiful, and dying, which sounded ominous.Christmas was coming. Dont expect any presents this year. Dad said, pointing at the socks I hung in the living

4、 room. If your baby brother lives, that will be Christmas enough. As he spoke, his eyes filled with tears. Id never seen him cry before.The phone rang early on Christmas morning. Dad jumped out of bed to answer it. From my bedroom I heard him say. What? Hes all right? He hung up and shouted upstairs

5、. The hospital said we can bring Richard home!Thank God. I heard Mum cry.From the upstairs window, I watched my parents rush out to the car. I had never seen them happy. And I was also full of joy. What a wonderful day! My baby doll would be home. I downstairs. My sacks still hung there flat. But I

6、knew they were not empty; they were filled with love!56. What happened to the author on September 11 1958 ? A He got a baby brother B He got a Christmas gift C He became four years old D He received a doll 57.What does the underlined word “ominous” in Paragraph 3 probably mean? A. Impossible. B. Bor

7、ing C. Difficult D. Fearful58. Which word can best describe the feeling of the father when Christmas was coming? A. Excitement. B. Happiness. C. Sadness. D. Disappointment.59. What is the passage mainly about? A. A sad Christmas day B Life with a lovely baby C. A special Christmas gift. D. Memories

8、of a happy family(第)答案 解析【考點】記敘文日常生活類【文章大意】短文介紹了作者深愛的小弟弟因病住院,情況不容樂觀。在圣誕節(jié)即將來臨之際,全家人正在為此感到悲傷難過時,來自醫(yī)院的電話給全家人帶來了好消息,作者的弟弟康復了,作者認為這是圣誕節(jié)最為特別的禮物。56.【答案】A根據(jù)短文第2段開頭可知,作者的母親在1958年9月11日生了一個男孩,也就是作者得到了一個小弟弟。因此,正確答案為A選項。57.【答案】D根據(jù)短文第3段,劃線詞前面提到“hopeless, pitiful,and dying”。由此可猜測D選項的詞義與劃線詞一致。因此,正確答案為D選項。 58【答案】C根據(jù)

9、短文,在圣誕節(jié)即將來臨之際,作者的弟弟仍然在住院而且情況不容樂觀,為此,作者的父親感到悲傷。因此,正確答案為C選項。59.【答案】C作者以一個特別的圣誕禮物為中心線索來展開故事情節(jié),因此,最佳標題應該是“A special Christmas gift.”。因此,正確答案為C選項。 第【2012陜西卷】 姓名:_ 得分:_ Three Boys and a DadBrad closed the door slowly as Sue left home to visit her mother. Expecting a whole day to relax, he was thinking whe

10、ther to read the newspaper or watch his favourite TV talk show on his first day off in months. “This will be like a walk in the park,” hed told his wife. “Ill look after the kids, and you can go visit your mom.”Things started well, but just after eight oclock, his three little “good kids”Mike, Randy

11、, and Alexcame down the stairs in their night clothes and shouted “breakfast, daddy.” When food had not appeared within thirty seconds, Randy began using his spoon on Alexs head as if it were a drum. Alex started to shout loudly in time to the beat(節(jié)拍). Mike chanted “Wheres my toast, wheres my toast

12、” in the background. Brad realized his newspaper would have to wait for a few seconds.Life became worse after breakfast. Mike wore Randys underwear on his head. Randy locked himself in the bathroom, while Alex shouted again because he was going to wet his pants. Nobody could find clean socks, althou

13、gh they were before their very eyes. Someone named “Not Me” had spilled a whole glass of orange juice into the basket of clean clothes. Brad knew the talk show had already started.By ten oclock, things were out of control. Alex was wondering why the fish in the jar refused his bread and butter. Mike

14、 was trying to show off his talent by decorating the kitchen wall with his colour pencils. Randy, thankfully, appeared to be reading quietly in the family room,but closer examination showed that he was eating apple jam straight from the bottle with his hands. Brad realised that the talk show was ove

15、r and reading would be impossible.At exactly 11:17, Brad called the daycare centre (日托所).“I suddenly have to go into work and my wifes away. Can I bring the boys over in a few minutes?” The answer was obviously “yes” because Brad was smiling.56. When his wife left home. Brad expected to .A. go out f

16、or a walk in the park B. watch TV talk show with his childrenC. enjoy his first day off work D. read the newspaper to his children57. Which of the following did Randy do? A. Drawing on the wall B. Eating apple jam C. Feeding the fish. D. Reading in a room58.Why did Brad ask the daycare centre for he

17、lp?A. Because he wanted to clean up his house. B. Because he suddenly had to go to his officeC. Because he found it hard to manage his boys home. D. Because he had to take his wife back59. This text is developed .A. by space B. by comparison C. by process D. by time第【2012陜西卷】答案【要點】母親回娘家去照顧外婆了,留下父親照看

18、三個淘氣的小家伙,此時,家里的一切都亂套了56.【答案與解析】C 推理判斷題。根據(jù)第一自然段的第二句可知本題選C。57.【答案與解析】B 事實細節(jié)題。根據(jù)第四自然段的倒數(shù)第二句可知本題選B。58.【答案與解析】C 推理判斷題。通讀全文可知Brad打電話給日托所的原因是他照顧不了三個淘氣的小家伙,選C。59.【答案與解析】D 篇章結構題。通讀本文可知本文是按時間順序進行描述的,故選D。(第)【2012遼寧卷】姓名:_ 得分:_If Confucius(孔子)were still alive today and could celebrate his September 28 birthday w

19、ith a big cake, there would be a lot of candles. Hed need a fan or a strong wind to help him put them out. While many people in China will remember Confucius on his special day, few people in the United States will give him a passing thought. Its nothing personal. Most Americans dont even remember t

20、he birthdays of their own national heroes. But this doesnt mean that Americans dont care about Confucius. In many ways he has become a bridge that foreigners must cross if they want to reach a deeper understanding of China. In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popul

21、arity in Western universities. More recently, the Chinese government has set up Confucius Institutes in more than 80 countries. These schools teach both Chinese language and culture. The main courses of Chinese culture usually included Chinese art, history and philosophy(哲學). Some social scientists

22、suggest that Westerners should take advantages of the ancient Chinese wisdom to make up for the drawbacks of Westerners philosophy. Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese. So they will be ready for life in a world where China is an equal power with the United St

23、ates. Businessmen who hope to make money in China are reading books about Confucius to understand their Chinese customers. So the old thinkers ideas are still alive and well. Today China attracts the West more than ever, and it will need more teachers to introduce Confucius and Chinese culture to th

24、e West. As for the old thinker, he will not soon be forgotten by people in the West, even if his birthday is. 64. The opening paragraph is mainly intended to _A. . provide some key facts about Confucius B. attract the readers interest in the subjectC. show great respect for the ancient thinker D. pr

25、ove the popularity of modern birthday celebrations65. We can learn from Paragraph 4 that American students_A. have a great interest in studying Chinese B. take an active part in Chinese competitionsC. try to get high scores in Chinese exams D. fight for a chance to learn Chinese66. What is the best

26、title for the passage?A. Forgotten Wisdom in America B. Huge Fans of the Chinese LanguageC. Chinese Culture for Westerners D. Old Thinker with a Big Future67. The passage is likely to appear in _. A. a biography B. a history paper C. a newspaper D. a philosophy textbook第)【2012遼寧卷】答案【考點】日常生活類記敘文【文章大意

27、】本文闡述了西方學生學習中國的文化的現(xiàn)象,并告訴我們中國古代偉大的思想家孔子的思想仍然受到人們的追捧。64.【答案】B目的意圖題。第一段選說如果孔子仍然活著并能慶祝生日的話,將會有很多的蠟燭,他需要一個扇子或很大的風才能吹滅,是為了吸引讀者的注意力,讓讀者繼續(xù)讀下去。65.【答案】A推理判斷題。根據(jù)第四段第一句“In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities.”和第四句中的“are racing to learn Chinese可知

28、,美國學生對中國文化很感興趣。66.【答案】D主旨大意題本文主要向我們介紹了孔子思想對西方的影響,以用將來可能產(chǎn)生的影響,所以選D。67.C文章出處題本文向我們介紹了孔子思想對西方的影響,以用將來可能產(chǎn)生的影響,應是出自報紙,所以選C。(第)【2012全國II】姓名:_ 得分:_Cold weather can be hard on pets, just like it can be hard on people. Sometimes owners forget that their cats are just as used to the warm shelter (住所) as they

29、are. Some owners will leave their animals outside for a long period of time, thinking that all animals are used to living outdoors. This can put their pets in danger of serious illness. There are things you can do to keep your animal warm and safe.Keep your pets inside as much as you can when the we

30、ather is bad. If you have to take them out, stay outside with them. When youre cold enough to go inside, they probably are too. If you must leave them outside for a long time, make sure they have a warm, solid shelter against the wind, thick bedding, and plenty of non-frozen water.If left alone outs

31、ide, dogs and cats can be very smart in their search for warm shelter. They can dig into snow banks or hide somewhere. Watch them closely when they are left outdoors, and provide them with shelter of good quality. Keep an eye on your pets water. Sometimes owners dont realize that a water bowl has fr

32、ozen and their pet cant get anything to drink. Animals that dont have clean and unfrozen water may drink dirty water outside, which may contain something unhealthy for them.56. What do we learn about pets from Paragraph 1?A. They are often forgotten by their owners. B. They are used to living outdoo

33、rs.C. They build their own shelter. D. They like to stay in warm places.57. Why are pet owners asked to stay with their pets when they are out in cold weather?A. To know when to bring them inside. B. To keep them from eating bad food.C. To help them find shelters. D. To keep them company.58. If pets

34、 are left on their own outdoors in cold weather, they may _.A. run short of clean water B. dig deep holes for fun C. dirty the snow nearby D. get lost in the wild59. What is the purpose of this text?A. To solve a problem. B. To give practical advice. C. To tell an interesting story. D. To present a

35、research result.第)答案 解析本文是一篇說明文。文章給養(yǎng)寵物的人們提供了一些實用的建議。天氣惡劣的時候,把寵物放在家里;天氣寒冷的時候,注意讓寵物有干凈的水喝。56. 【答案】D【解析】根據(jù)“Sometimes owners forget that their cats are just as used to the warm shelter (住所) as they are.”可知,貓等寵物也像人一樣習慣于暖和的住所。所以D正確?!究键c定位】考查判斷推理。57. 【答案】A【解析】根據(jù)第二段中的“If you have to take them out, stay outsi

36、de with them. When youre cold enough to go inside, they probably are too.”可知:當你感到冷的時候就會進房間,它們也是如此。所以A正確?!究键c定位】考查細節(jié)理解。58.【答案】A【解析】根據(jù)文章第三段中的“a water bowl has frozen and their pet cant get anything to drink”可知,當水盆被凍之后,寵物就可能找不到干凈的水喝。故選A?!究键c定位】考查細節(jié)理解。59. 【答案】B【解析】根據(jù)第一段的中心句“There are things you can do to

37、keep your animal warm and safe.”可知,這是一篇說明文,其目的是為了給養(yǎng)寵物的人們一些實用的建議。【考點定位】考查作者的寫作意圖。(第)【2012全國新課標】姓名:_ 得分:_Are you looking for some new and exciting places to take your kids (孩子) to? Try some of theseplaces:l Visit art museums. They offer a variety of activities to excite your kids interest. Many offerw

38、orkshops for making land-made pieces, traveling exhibits, book signings by childrensfavorite writer, and even musical performances and other artsl Head to a natural history museum. This is where kids can discover the past from dinosaur(恐龍) models to rock collections and pictures of stars in the sky.

39、 Also, ask what kind of workshops and educational programs are prepared for kids and any special events that are coming up.l Go to a Youtheater. Look for one in your area offering plays for child and family visitors. Pre-show play shops are conducted by area artists and educators where kids can disc

40、over the secret about performing arts. Puppet(木偶)making and stage make-up are just a couple of the special offerings you might find.l Try hands-on science. Visit one of the many hands-on science museums around the country. These science play-lands are great fun for kids and grown-ups alike. Theyll k

41、eep your child mentally and physically active the whole day through while pushing buttons, experimenting, and building. When everyone is tired, enjoy a fun family science show, commonly found in these museums.56. If a child is interested in the universe, he probably will visit . A. a Youtheater B. a

42、n art museum C. a natural history museum D. a hands-on science museum57. What can kids do at a Youtheater? A. Look at rock collections. B. See dinosaur models.C. Watch puppet making. D. Give performances.58. What does hands-on science mean in the last paragraph? A. Science games designed by kids. B.

43、 Learning science by doing things. C. A show of kids science work. D. Reading science books.59. Where does this text probably come from? A. A science textbook. B. A tourist map. C. A museum guide. D. A news report.【文章大意】這是一篇應用文。本文介紹了4則兒童旅游的廣告。第一則:藝術博物館;第二個自然歷史博物館;第三則木偶劇院;第四則自己動手科學博物館。56.【答案】C 【解析】如果

44、孩子對宇宙感興趣,那你就得帶孩子去“自然歷史博物館”。宇宙的內(nèi)容是自然歷史博物館的一部分。根據(jù)“This is where kids can discover the past from dinosaur(恐龍) models to rock collections and pictures of stars in the sky.”可知C正確。 考點定位】考查判斷推理。57【答案】C【解析】根據(jù)第三則廣告中的“Pre-show play shops are conducted by area artists and educators where kids can discover the

45、secret about performing arts.”可知C正確?!究键c定位】考查細節(jié)理解。58.【答案】B【解析】根據(jù)文章中的最后一個廣告中的“Theyll keep your child mentally and physically active the whole day through while pushing buttons, experimenting, and building.”可知在這種博物館中,孩子們通過按按鈕、做實驗和建東西去體驗。所以B正確。【考點定位】考查細節(jié)理解。59.【答案】C【解析】根據(jù)文章的第一句話“Are you looking for some

46、new and exciting places to take your kids (孩子) to? Try some of these places:”和四個全是博物館內(nèi)容可知,這是一則博物館廣告介紹,所以這取材于博物館導游圖。【考點定位】考查判斷推理。(第)【2012四川卷】姓名:_ 得分:_ Here is your best chance to travel around the UK in 2012: More than 200 B&Bs(bed & breakfast)across England, Scotland, Wales and Northern Ireland are

47、selected to offer you amazing services for your stay at their lowest prices! Dont miss it. Just collect the vouchers(活動券)in our B&B Daily printed from 01/04/2012 to 07/04/2012 and book the stays for your travel following the terms and conditions below: The offer includes a room for the night and a b

48、reakfast the next morning. The offer is of two kinds: 20 per room, valid(有效的)during stay period of 02/04/201231/05/2012 and then again 01/09/201231/10/2012;35 per room, per night, valid during stay period of 01/06/201231/08/2012. The offer is valid for a basic twin or double room only. The stay must

49、 be booked directly with the chosen B&Bs before 28/04/2012. Each voucher can only be used by the holder to book one room for one night. If voucher holders book either the 20 or 35 per room per night, any additional services such as lunch, evening meal or activities may require an extra charge. But t

50、hese are not required in order to take up the offer. Please check directly with your chosen B&Bs to see what extra services are available. Vouchers must be presented on arrival. If no vouchers are presented, the B&Bs may reserve(保留)the right to charge at full price for every night of stay. Vouchers

51、may not be used together with any other offer. The voucher holders must pay for the stay in full at the time of booking. Additional 10 may be paid to confirm(確認)the booking and will be returned on arrival. The B&Bs reserve the right to refuse voucher holders bookings for people under the age of 18.5

52、6. The voucher can be used for a stay at the chosen B&B on _.A. 09/01/2012 B. 04/02/2012 C. 01/03/2012 D. 28/04/201257. How much should be paid for a two-night stay in October 2012 at a chosen B&B?A. 70 B. 40 C. 35 D. 3058. What right do the B&Bs reserve?A. To charge extra 10 for bookings with no vo

53、uchers. B. To refuse bookings for guest under the age of 18.C. To charge at full price for stays not confirmed. D. To request extra charges as tips.59. By taking up the offer, the voucher holders can choose to _ .A. book either a basic twin or double room at the chosen B&BsB. have lunch or evening m

54、eal without paying extra moneyC. use the B&B offer together with other offersD. book the stays though B&B Daily 【本文要點】本文介紹了英國的B&Bs旅行食宿優(yōu)惠活動。文章主要談到了此次活動的具體操作注意事項。56. D 細節(jié)理解題。根據(jù)文中所提到的時間:02/04/201231/05/2012;01/09/201231/10/2012;01/06/201231/08/2012可知,四到十月活動券有效。故答案為D。57. B 細節(jié)理解題。根據(jù)文中“20 per room, valid(

55、有效的)during stay period of 02/04/201231/05/2012 and then again 01/09/201231/10/2012”可知,在十月住兩天晚上需40。58.B 細節(jié)理解題。根據(jù)最后一條規(guī)定“The B&Bs reserve the right to refuse voucher holders bookings for people under the age of 18”可知答案為B。59 A 細節(jié)理解題。根據(jù)第三條規(guī)定“The offer is valid for a basic twin or double room only”可知答案為(第

56、)【2012全國II】姓名:_ 得分:_ Facial expressions carry meaning that is determined by situations and relationships. For example, in American culture (文化) the smile is in general an expression of pleasure. Yet it also has other uses. A womans smile at a police officer does not carry the same meaning as the smile she gives to a young child. A smile may show love or politeness. It

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預覽,若沒有圖紙預覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責。
  • 6. 下載文件中如有侵權或不適當內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

最新文檔

評論

0/150

提交評論