2015年福建省福州市初三中考真題英語(yǔ)試卷(帶解析)_第1頁(yè)
2015年福建省福州市初三中考真題英語(yǔ)試卷(帶解析)_第2頁(yè)
2015年福建省福州市初三中考真題英語(yǔ)試卷(帶解析)_第3頁(yè)
2015年福建省福州市初三中考真題英語(yǔ)試卷(帶解析)_第4頁(yè)
2015年福建省福州市初三中考真題英語(yǔ)試卷(帶解析)_第5頁(yè)
已閱讀5頁(yè),還剩15頁(yè)未讀, 繼續(xù)免費(fèi)閱讀

下載本文檔

版權(quán)說(shuō)明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請(qǐng)進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡(jiǎn)介

1、2015年福州市初中畢業(yè)會(huì)考、高級(jí)中等學(xué)校招生考試英 語(yǔ) 試 題第I卷(選擇題共110分)第一部分 聽(tīng)力測(cè)試(共三節(jié),滿分30分)第一節(jié) 聽(tīng)對(duì)話選圖。(共5小題,每小題1.5分,滿分7.5分)聽(tīng)下面五段對(duì)話,從題中所給的A、B、C三幅圖中選出與對(duì)話意思相符的圖。每段對(duì)話讀兩遍。1. What present did Mary receive?2. When will they meet?3. Whats Li Hongs favorite subject?4. Which sport are they talking about?5. What did the boys mother cook

2、 for him?答案:1-5 ACCBB第二節(jié) 對(duì)話理解(共10小題,每小題1.5分,滿分15分)聽(tīng)下面七段對(duì)話,從題中所給的A、B、C三個(gè)選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng)。每段對(duì)話讀兩遍。 聽(tīng)第一段對(duì)話,完成第6小題。6. What does John do?A. An engineer. B. A policeman. C. A journalist答案:B聽(tīng)第二段對(duì)話,完成第7小題。7. Whats wrong with Susan?A. She may be ill. B. She may be hurt. C. She may be hungry.答案:A聽(tīng)第二段對(duì)話,完成第8小題。8. Wha

3、t did the man think of the football game yesterday?A.He liked it very much. B. It wasnt exciting. C. He regretted missing the end.答案:B聽(tīng)第四段對(duì)話,完成第9小題。9. Where does the conversation probably take place?A. In a library. B. In a theater. C. In a classroom.答案:A聽(tīng)第五段對(duì)話,完成第10-11小題。10. What language does the

4、man want to learn?A. German. B. Spanish. C. French.11. When will Helen have a meeting?A. On Monday afternoon. B. On Monday evening. C. On Tuesday evening.答案:10. C11.A聽(tīng)第六段對(duì)話,完成第12-13小題。12. How much is the e-book?A. $105. B. $115. C. $15013. Who bought it?A. Carl. B. Carls father. C. Carls mother.答案:1

5、2.C13.B聽(tīng)第七段對(duì)話,完成第14-15小題。14. What s the boys hobby?A. Collecting toys. B. Collecting coins. C. Collecting stamps.15. Whats the relationship between the two speakers?A. Classmates. B. Brother and sister. C. Teacher and student.答案:14.C15.A第三節(jié) 短文理解(共5小題,每小題1.5分,滿分7. 5分)根據(jù)你所聽(tīng)到的短文內(nèi)容,從題中所給的A、B、C三個(gè)選項(xiàng)中選出正確答

6、案。短文讀兩遍。16. Tony and his family are going to take a long holiday in the _.A. winter vacationB.summer vacation C. Christmas vacation17. Tonys brother works _.A. in a school B. in a company C. in a hospital18. Tonys sister plans to _.A. go to work B. go to ParisC. stay at home19. _ are going hiking in

7、 the mountains.A. Tonys parents B.Tonys classmates C. Tonys father and mother20. Tony will go to _.A. France B.Scotland C. India答案:16-20 BCBAC第二部分 語(yǔ)言知識(shí)運(yùn)用(共三節(jié),滿分35分)第一節(jié) 單項(xiàng)選擇(共15小題,每小題1分,滿分15分)從下列各題所給的A、B、C三個(gè)選項(xiàng)中,選出可以填人空白處的最佳答案。21 Jane, is this your umbrella?No, its not _I didnt take one this morningAm

8、eBmyCmine答案:C解析:這道試題考查的是名詞性的物主代詞。mine=mine umbrella22Do you often play _ piano?YesI want to be _ musician like Lang LangAthe; aBa; theCthe; an答案:A解析:play+the+樂(lè)器;第二句的意思是我想成為像朗朗那樣的一名音樂(lè)家。第二空表示泛指。故選A23Do you remember what she looked like when you first met her?Of courseShe was tall and thin _ long hairA

9、inBwithCon答案:B解析:with表示擁有某物。句意:她是一個(gè)擁有長(zhǎng)頭發(fā)又高又瘦的。24Doctor Wang, Im feeling much betterMust I go on taking the medicine?No, you _Youll get well soonAcantBmustntCneednt答案:C解析:neednt表示沒(méi)有必要。句意:-我必須繼續(xù)服藥嗎?-不,你沒(méi)有那個(gè)必要。你快好了。25 It will _ only about 50 minutes to travel to Mount Wuyi by high-speed railwayWow, how

10、 exciting! I cant waitAtakeBspendCcost答案:A解析:It takes sb sometime/money to do sth:花了某人多少時(shí)間/多少錢去做某事。Spend做花費(fèi)講時(shí)主語(yǔ)是人,而不是物。cost做花費(fèi)講時(shí)主語(yǔ)是物,而不是人。26_ does your father go to the fitness center?He exercises there twice a weekAHow soonBHow oftenCHow long答案:B解析:How soon:多久以后;How often:提問(wèn)頻率的;How long:多長(zhǎng)時(shí)間27 Miss

11、 Lin _ my desk-mate with her lessons when I left schoolShe is really a nice teacherAhelpsBis helpingCwas helping答案:C解析:句意:當(dāng)我離開(kāi)學(xué)校的時(shí)候林小姐正在幫助我的同桌輔導(dǎo)功課。因?yàn)槲译x開(kāi)學(xué)校發(fā)生在過(guò)去。故老師正在輔導(dǎo)學(xué)生也發(fā)生在過(guò)去。故用過(guò)去進(jìn)行時(shí)。was/were + doing sth 28What would you like, tea or coffee?_, thanksI just prefer a glass of waterABothBNeitherCEithe

12、r答案:B解析:Neithernor:兩者都不。句意:-你想要喝什么,茶還是咖啡?-兩個(gè)都不。我僅僅更愿意喝一杯水。Bothand兩者都不;Eitheror:要么;要么29Dont smoke here, DadSmoking _ in public placesOh, sorryIll stop right nowAisnt allowedBarent allowedCdoesnt allow答案:A解析:在公共場(chǎng)合不能抽煙。這個(gè)說(shuō)的是一種事實(shí)。故用一般現(xiàn)在時(shí)的被動(dòng)句。其結(jié)構(gòu)為:is/are+pp (動(dòng)詞的過(guò)去分詞)30So far, the AIIB(亞投行)_ 57 countries

13、to be the founding membersAattractedBhas attractedCwill attract答案:B解析:在句中出現(xiàn)So far,故該句用現(xiàn)在完成時(shí)。現(xiàn)在完成時(shí)的結(jié)構(gòu)為:have/has+pp(動(dòng)詞的過(guò)去分詞)31What did you do on Earth Day this year?We _ a show to spread the message about protecting the environmentAput onBput upCput away答案:A解析:put on:穿上;戴上;上演,演出;put up:提供;建造;舉起;提高;put

14、 away:收起來(lái); 放好; 儲(chǔ)存; 打消32So beautiful flowers! I cant decide _ for my momFor Mothers Day, it cant be better to take some carnations(康乃馨)Awhen to chooseBwhich to chooseChow to choose答案:B解析:decide to do sth: 決定做某事;根據(jù)句意:我不能決定為媽媽選擇哪本花。33_ my cousin is very young, _ she can help with the houseworkAOnce;不填B

15、Though; butCAlthough;不填答案:C解析:句意:盡管我的堂妹很小,但是她已經(jīng)能夠幫助做家務(wù)了。在英語(yǔ)語(yǔ)法中。Although與but在一個(gè)句子中不能同時(shí)出現(xiàn)。34Nowadays WeChat is very popular among friendsYesIt seems to be the best way of communication _ people likeAthatBwhichCwho答案:A解析:Communication這個(gè)先行詞前面有the best修飾時(shí),關(guān)系代詞只能用that去引導(dǎo)。35一Excuse me, Miss Chen, could you

16、 tell me _?It is short for the Silk Road Economic Belt and 21st Century Maritime Silk Road選項(xiàng):Awhat the Belt and Road meantBwhat does the Belt and Road meanCwhat the Belt and Road means答案:C解析:根據(jù)在賓語(yǔ)從句中語(yǔ)序要用陳序句語(yǔ)序,故排除B再根據(jù)答語(yǔ)得知賓語(yǔ)從句應(yīng)該用一般現(xiàn)在時(shí)。閱讀下面對(duì)話,從方框中選擇適當(dāng)?shù)木渥友a(bǔ)全對(duì)話(其中有兩項(xiàng)是多余的)A:Dad, we were told to collect som

17、e information about Fuzhou Subway1 B:SureIts reported that Subway Line 1 will have its test run at the end of this yearA:Great! 2 B:It has a total length of 292 kilometersA:How many stations are there?B: 3 And it connects four main areas of the city from the north to the southA:Then how about the ti

18、cket price?B:Well, it still remains unknown 4 A:Hope not 5 答案:1E2A3C4D5G解析:1根據(jù)答語(yǔ)。又根據(jù)we were told to collect some information about Fuzhou Subway得知。2根據(jù)It has a total length of 292 kilometers得知上句應(yīng)該提問(wèn)的是有多么遠(yuǎn)?3根據(jù)How many stations are there?得知下文回答的是有多少站。4根據(jù)Then how about the ticket price?得知下文回答的是有關(guān)票價(jià)的問(wèn)題。5

19、根據(jù)Hope not得知,我盼望著乘地鐵到學(xué)校,故不希望地鐵票太貴。閱讀下面短文,從下列各題所給的A、B、C三個(gè)選項(xiàng)中,選出可以填入空白處的最佳答案。My mothers loving handsNight after night, she came to help me sleep, even long after my childhood yearsI dont remember 1 it first started making me a little angry 一 my moms hands pushing my hair that wayBut it really made me

20、uncomfortable, for they 2 rough(粗糙的)against my young skinFinally, one night, I 3 her, Dont do that any moreYour hands are too rough!” She didnt say anything, 4 she never did it againYears later, I missed my mothers 5 and her goodnight kiss on my faceIm not a little girl any moreMy mom is 6 her mid-s

21、eventies, and her rough hands are still doing things for my family and meNow my own children have 7 It was late on Thanksgiving EveAs I slept in my bedroom, a familiar hand ran across my 8 to push the hair from my headThen a kiss, ever so softly, touched my brow(額頭)Taking my moms hand, I told her ho

22、w 9 I was for that night I shouted at herBut my mom didnt know what I was talking aboutShe had forgotten it long agoThat night, I 10 with a new appreciation(感激)for my mothers caring handsAnd the guilt(內(nèi)疚)that I had carried around for so long was nowhere to be found1Awhen Bwhere Cwhy2Alooked Bfelt Cs

23、eemed3Anodded at Bshouted at Cseemed4Aso Bor Cbut5Ahands Bwords Csmiles6AonBinCat7Astayed upBwoken upCgrown up8AnoseBfaceCmouth9AsorryBtiredCrelaxed10Aleft homeBkept workingCfell asleep答案:1-5 ABBCA6-10 BCBAC解析:1句意表明的是我記不清是什么時(shí)候媽媽弄我頭發(fā)的時(shí)候讓我很生氣。故選A2根據(jù)But it really made me uncomfortable,得知他們感覺(jué)到媽媽的粗糙的手弄疼我

24、的皮膚了。故選B3shouted at sb:沖某人大喊大叫;因?yàn)槟且煌韹寢尠盐遗哿耍谑俏液苌鷼鈱?duì)媽媽大喊大叫。4根據(jù)Dont do that any moreYour hands are too rough!” She didnt say anything,后面表示轉(zhuǎn)折。5上文提到的最多的是媽媽的手。故選A6in ones seventies:在某人70幾歲的時(shí)候。故選B7stayed up:熬夜;woken up:?jiǎn)拘涯橙?;grown up:長(zhǎng)大。根據(jù)文章的理解。我的自己的孩子已經(jīng)長(zhǎng)大。8句意:媽媽的手撫摸我的臉和頭發(fā)。9sorry:對(duì)不起,抱歉,遺憾。10fell asleep:入睡

25、。keep doing sth: 一直去做某事。堅(jiān)持去做某事。閱讀下面四篇材料,從每題所給的A、B、C、D四個(gè)選項(xiàng)中,選出最佳選項(xiàng)。A1The material above is a _ for Expo Milano 2015AposterBguidebookCwebpageDnoticeboard2Expo Milano 2015 lasts _ and is open for _ every dayAhalf a year; 13 hoursB5 months; 13 hoursCsix months; 10 hoursD5 months; 23 hours3_ kinds of tic

26、kets are introduced here for Expo MilanoAThreeBFourCFiveDSix4SPECIAL DISCOUNT isnt suitable for _Athe disabledBchildren aged 13 or lessCstudents over 26 yearsDold people aged over 655Which of the following is NOT TRUE?AVisitors are able to save money if they buy SEASON PASSBParents with children may

27、 probably choose FAMILY PACKAGECVisitors with EVENING TICKET can enjoy delicious foodDVisitors with FAMILY PACKAGE can enter through a special gate答案:1C2A3B4C5D解析:1根據(jù)常識(shí)得知。2根據(jù)得知。3文中共提供了四張不同的門票。4根據(jù)得知。5根據(jù)得知。(B)Flow like the river of changeLittle stream ran down from a high mountain through many village

28、s and forestsThen it reached a desert“I went through so many difficultiesI should have no problem crossing the desert,” she thoughtAs she started, she found herself slowly disappearing into the sandAfter many tries, she still failed“Maybe I cant reach the ocean, she said sadly to herselfAt this time

29、, a deep voice said, “If a breeze(微風(fēng))can cross the desert, so can a river” It was the voice of the desertBut the little stream answered, Thats because a breeze can fly, but I cannot”“Thats because you cant give up what you areLet yourself evaporate(蒸發(fā))into the breeze, and it can take you across,” sa

30、id the desert“Give up what I am now? No! No!” The little stream could not accept this idea“The breeze can carry the vapor(蒸汽)across the desert and let it leave as rainThe rain will form a river again,” said the desert“And whether youre a river or vapor, your nature never changes” Hearing this, the l

31、ittle stream went into the open arms of the breezeIt carried her to the next stage of her lifeThe course of our lives is like the experience of the little streamIf you want to go through difficulties in your life to head for success, you should also change the way you are1The little stream aimed to

32、reach _Athe forestBthe oceanCthe desertDthe river2The little stream _ before she got to the desertAdidnt meet much difficultyBwas worried about herselfCknew well about the desertDwas confident about herself3At first, the little stream didnt accept the deserts advice because _Ashe failed many timesBs

33、he was afraid of the breezeCshe wasnt able to flyDshe wouldnt give up what she was4The little stream finally crossed the desert by _Aevaporating into the breezeBforming a riverCdisappearing into the sandDchanging her nature5What does the story mainly tell us?AThe road to success is not always easy a

34、nd smoothBWhatever others say, we should always be ourselvesCTo succeed, we should change the way we are if necessaryDWe may experience difficulty in life just l ike the little stream答案:1B2D3D4A5C解析:1根據(jù)常識(shí)就可以排除,首先最先排除A、C, B選項(xiàng)的范疇比D要大,更符合實(shí)際生活。2根據(jù)Then it reached a desert“I went through so many difficult

35、iesI should have no problem crossing the desert,” she thought得知小溪流對(duì)自己自信滿滿。3根據(jù)It was the voice of the desertBut the little stream answered, Thats because a breeze can fly, but I cannot”“Thats because you cant give up what you are得知。4根據(jù)Let yourself evaporate(蒸發(fā))into the breeze, and it can take you acr

36、oss,”得知。5根據(jù)If you want to go through difficulties in your life to head for success, you should also change the way you are得知。CCanada DaySince 1982, July 1st has been officially known as Canada DayCanadians of all ages take part in this festival across the countryCanada Day is the years biggest natio

37、nal partyIn many towns and cities, the government organizes a lot of events, often outdoorsThese include parades(游行), concerts, festivals, firework displays and ceremonies for new Canadian citizens(公民)The celebrations often have a patriotic moodCanadas national flag, a symbol for Canada Day, can be

38、seen everywhere and a lot of people paint their faces red and white, which are Canadas national colorsThe celebrations in Ottawa, Canadas capital city, are especially grand and excitingIn the province of Quebec, many home rentals(租賃)start on July 1st and last for exactly one year, and many people in

39、 Quebec spend Canada Day moving from one house to anotherSo in Quebec, Canada Day is also known as Moving DayMany organizations, businesses and stores are closed this dayOnly some bookstores, hospitals and gas stations may be openPost offices are closed, tooAs Canada Day falls in the Canadian summer

40、 holiday period, all schools are closed as wellIn some areas, special services are provided for large eventsThe concerts, parades and festivals may cause some traffic jams1According to the passage, which of the following is TRUE?ACanada Day falls on the first day of JuneBCanada Day was celebrated be

41、fore 1982CCanada Day is celebrated throughout CanadaDCanadians except new citizens celebrate Canada Day2The underlined word “patriotic” means _ in ChineseA溫馨的B愛(ài)國(guó)的C肅穆的D緊張的3Canada Day is known as Moving Day in Quebec because on this day _Apeople think it lucky to move to new housesBpeople look for hou

42、ses from one place to anotherCpeople like moving from house to house to visit friendsDpeople move home when new home rentals go into effect4From Paragraph 4, we know that on Canada Day _Ano student goes to schoolBtraffic jams happen everywhereCall Canadians stop workingDfew businesses and stores are

43、 closed5Which of the following is NOT mentioned about Canada Day?ABackgroundBSymbolCPublic lifeDEvents and activities答案:1C2B3D4A5A解析:1根據(jù)Canadians of all ages take part in this festival across the country得知。2根據(jù)patriotic所在的段落得知大家在這一天都是在通過(guò)不同的方式在慶祝,可見(jiàn)對(duì)于自己的國(guó)家大家都是很愛(ài)的。3根據(jù)In the province of Quebec, many hom

44、e rentals(租賃)start on July 1st and last for exactly one year, and many people in Quebec spend Canada Day moving from one house to another得知。4根據(jù)As Canada Day falls in the Canadian summer holiday period, all schools are closed as well得知。5文章大量的篇幅是講在加拿大日這一題那人們?nèi)绾螒c祝的。有哪些活動(dòng),還有哪些事情要做。文中沒(méi)有提到加拿大日的由來(lái)?;蛘呤窃谑裁礃拥谋?/p>

45、景下形成了這樣一個(gè)節(jié)日。DHave you noticed your life becoming a little easier? Now, when you go to a certain shopping mall, you can enjoy its free Wi-Fi thereWhen you want to take a taxi, you can book one with your phoneIn fact, all these can be seen as the basic parts of a smart cityThe idea of a smart city was

46、 brought up by US company IBM in 2010Generally, a smart city is a city that uses digital technologies such as the Internet to improve city planning, save money and resources, and make our life convenientHow smart can a city be? Here are great examples that we can learn fromIn 2009, Dubuque became th

47、e first smart city in the USThe city used smart water meters to take the place of traditional water metersThey can detect(探測(cè)water waste and leakage(泄漏)and send data to let the house owner knowThe same system is used for other city resources like electricity and natural gasThis way, people know how t

48、hey use their resources and are glad to help reduce wasteSantander in Spain also gives us a look at the futureIf people point a phone toward a nearby bus stop, the phone immediately shows all bus lines that serve the stop as well as their arrival timesThe government organized a research team and pro

49、vided an App(應(yīng)用程序that collects data on almost everything: light, temperature, and the movements of cars and peopleOpening the App near a supermarket provides immediate information on special offers1According to the passage, which of the following is RIGHT?ADigital technologies are used in smart citi

50、esBAn English company first raised the idea of a smart cityCA smart city is mainly made up of free Wi-Fi and phonesDA smart city is still an idea and hasnt come into being2The underlined word “convenient” is the closest in meaning to _AusefulBnormalCsuitableDeasy3Compared to traditional water meters

51、, smart water meters do better inAcleaning waterBsupplying waterCsaving waterDproducing water4The example of Santander shows the use of smart systems in aspects(方面)EXCEPT _AbusinessBhealth careCtraffic controllingDpublic transportation5Whats the main idea of the passage?ADigital technologies help im

52、prove city planningBSmart cities will make our future life better and smarterCSmart cities are very common in both Dubuque and SantanderDSpain and the US take the leading position in building smart cities答案:1A2D3C4B5B解析:1根據(jù)Generally, a smart city is a city that uses digital technologies,得知。2根據(jù)Genera

53、lly, a smart city is a city that uses digital technologies such as the Internet to improve city planning, save money and resources,得知電子技術(shù)讓生活變得更加容易了。3根據(jù)This way, people know how they use their resources and are glad to help reduce waste得知這項(xiàng)技術(shù)有助于節(jié)約用水。4根據(jù)最后一段得知。這項(xiàng)技術(shù)主要是在商業(yè),交通方面發(fā)揮了很多的作用,沒(méi)有提到健康護(hù)理這一塊。故選B5整篇文章主要講的是智能城市讓我們的城市變得越來(lái)越好。閱讀下面短文,把AD四個(gè)句子填人文中空缺處,使短文內(nèi)容完整、正確,然后完成第5小題。Pakistani girl Malala Yousafzai is the youngest ever to win the Nobel Peace PrizeShe has become the voice of girls throughout the worldBorn in Swat Valley in Pakistan in

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無(wú)特殊說(shuō)明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請(qǐng)下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請(qǐng)聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁(yè)內(nèi)容里面會(huì)有圖紙預(yù)覽,若沒(méi)有圖紙預(yù)覽就沒(méi)有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫(kù)網(wǎng)僅提供信息存儲(chǔ)空間,僅對(duì)用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對(duì)用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對(duì)任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請(qǐng)與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對(duì)自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評(píng)論

0/150

提交評(píng)論