浙江省臺州市2015年中考英語試題(解析版)_第1頁
浙江省臺州市2015年中考英語試題(解析版)_第2頁
浙江省臺州市2015年中考英語試題(解析版)_第3頁
浙江省臺州市2015年中考英語試題(解析版)_第4頁
浙江省臺州市2015年中考英語試題(解析版)_第5頁
已閱讀5頁,還剩9頁未讀 繼續(xù)免費閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進(jìn)行舉報或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

1、浙江省臺州市英語試卷一、完形填空(共1小題)1. 閱讀下面短文,掌握大意,然后從各題所給的四個選項中選出一個最佳選項。Once there was a rich man named ChulongOne day, he was walking in his garden when he saw a strange 1 with beautiful features(特征) and sweet voice in a treeChulong 2 went near the tree and caught the bird, which he thought he could 3 and get l

2、ots of money“Dont think about making money through me!” said the bird, “ 4 will buy me, because, in imprisonment (監(jiān)禁), I lose my beauty and sweet voice” Chulongs hope of making money was shatteredHe became angry and wanted to 5 the bird for the meatThen the 6 bird suggested, “Well, set me freeIn ret

3、urn I shall teach you 7 simple but useful rules, which can do good to you”Chulong didnt believe the bird 8 , and he was afraid that the bird would fly awayHowever, the bird 9 it would keep its word(守信)Chulong wanted to take a riskHe set the bird free and it sat on the branch of a treeIt became 10 ag

4、ainChulong asked, “Now teach me the rules” “Certainly,” said the birdThen the bird taught Chulong the 11 : The first rule is Never believe everything others sayThe second rule is Never be sad about something you dont haveThe third rule is Never throw away what you have in your hand“You silly bird,”

5、shouted Chulong, “These rules are known to everyoneYou 12 me”But the bird said, “Today, you had me in your hand, but you threw me awayYou believed all that I saidAnd you are sad about not having me 13 the rules are simple, you have never followed themNow have you got the 14 of the rules? Just sit do

6、wn and think for a while” With these words, the bird 15 and disappeared from his sight1Acat Bbird Cpanda Dmonkey2Aproudly Bfreely Cslowly Dweakly3Aeat Bstudy Cdraw Dsell4ANobody BSomebody CAnybody DEverybody5Afind Bborrow Csmell Dkill6Abusy Bhelpful Cclever Dlucky7Athree Bfour Cfive Dsix8Aforever Bl

7、ater on Cat first Dat last9Apromised Bremembered Cguessed Dhoped10Augly Bbeautiful Clazy Dhard-working11Asongs Blanguages Crules Dskills12Acheated Bhelped Cfound Dforgot13AUntil BUnless CIf DAlthough14Ahistory Bvalue Creason Dconnection15Awoke up Bfell down Cflew away Dheld on二、閱讀理解(共4小題)2. A1The wr

8、iting is a (an) Aad Bletter Cdiary Dpoem2The writing tells us we need to Aprotect our earth Bsave the time Clook after ourselves Dhelp each other 3The following word “ ” is the best for Ahair Bair Cfun Dsun3.BRoald Dahl was one of the most successful writers of childrens booksHe sold millions of boo

9、ks all over the worldMany of his books have been made into films and videosHe is so famous that there is even a Roald Dahl Museum you can visitRoald Dahl was born in 1916 in Wales, BritainHis father was rich but he died when Roald was very youngRoald and his mother lived a hard lifeHe had to leave s

10、chool and went to Africa where he worked for an oil companyIn 1939 Roald became a pilot, but he had a bad accidentIt made him limp(瘸的) for the rest of his lifeAfter this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a pilotIt was so good that it was put in a magazineRoald mar

11、ried an American film starThey bought a house in England and had five childrenFrom 1960 to 1965, : Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurtOlivia, one of Roalds daughters, died of a strange illnessSoon after this, his wife also had a serious illnessIt took her years to get

12、 completely betterGradually Roald became more and more successfulHe always did his writing in an old shed(棚) at the back of his houseHe always sat in the same old armchair with a wooden board on his lap“One of the nice things about being a writer,” he once said, “is that all you need is what youve g

13、ot in your head and a pencil and a bit of paper”In 1983 Roald won a big prize for his book The BFGDuring his life, Roald wrote many famous books, such as Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, Fantastic MrFoxAfter he died in 1990, Roald left money to help people with serious illnesses and those

14、 with problems with reading and writing1Roald Dahl was famous as a (an) AdoctorBteacherCactorDwriter2After Roald went to America, he Alost his parents in a plane accidentBwrote a story about his pilot experienceCgot married with an English film starDwon a big prize for his book Matilda3Which of the

15、following is the best for the blank in Paragraph 4?Athey lived a happy lifeBthree terrible things happenedChe went on writing booksDhe created some unlucky characters4What Roald said in Paragraph 6 mainly shows that Abeing a writer was a popular job at that timeBone needs to practice a lot if he wan

16、ts to be a writerCRoald loved writing very much and was talented in itDthough he was successful, Roald lived a simple life4.C“Am I my brothers keeper?” The question comes from the Bible(圣經(jīng))In the Bible, Cain kills his brother AbelWhen God asks Cain where Abel is, he replies, “I dont knowAm I my brot

17、hers keeper?” by which he means, “Am I responsible (有責(zé)任心的) for my brotherhis safety and health?” The answer, of course, is “Yes, you are”This sense of responsibility for others is basic t o all good societiesAnd also it is basic to what we call “civil(文明的) society”China is now working on building a

18、civil society and the high schools in Shanghai want students to take part in that through volunteeringThey are supposed to do sixty class hours of volunteer work before graduationThis is something new in China, but it is not new in other countriesIn the Canadian province of Ontario, high school stud

19、ents are required to do forty hours of volunteeringIn some American states, the volunteering requirement is one hundred hoursThese students spend about an hour a week during the school year and summer vacations, helping the poor, the sick and the oldThey also teach young children to read and help to

20、 clean up the environmentAnd studies have shown that this volunteering experience influences students a lot after graduationSome of you may be thinking, “Gee, sixty class hours is a lotHow can I find the time?” In fact, if you finish it in three years, you only need to do the work about three class

21、hours a monthAnd the time is well spent if it helps you realize that “being your brothers keeper” makes you a better person and makes society a better place for everyone1A Shanghai high school student should finish class hours of volunteer work before graduationAthirtyBfortyCsixtyDone hundred2The un

22、derlined word “that” in Paragraph 2 refers to “ ”Abuilding a civil societyBreading the BibleCdoing the volunteer workDplaying more sports3According to the writer, “being your brothers keeper” means “ ”Abeing a good school studentBbeing responsible for othersCtaking good care of your brotherDdoing vo

23、lunteer work with your brother4The main purpose of the writing is to Atell students where to do volunteer workBgive advice on how to be a good volunteerCencourage students to do more volunteer workDintroduce volunteer work in different countries5.DThe Vine That Ate the SouthKudzu is a fast-growing v

24、ine(蔓生植物) that covers a large area in the southern United StatesIt is so common that one might think it is a native plant, but it is notKudzu was brought to the United States from Japan in 1876Many Americans thought it was beautiful, and they began to plant itThey didnt know it could grow up to a fo

25、ot a day during the summer monthsNor did they know it would grow up and over anything in its path(路徑)In Japan, kudzu experienced cold winters and a short growing seasonBut in the United States, it has a very long growing season with warm and wet southern weatherIt is fine weather for the vine to gro

26、w fastIn the 1920s, people used the vine to feed farm animalsTen years later, the government supported to plant kudzu because it kept soil(土壤) from washing awayHowever, by the 1950s, the government no longer wanted people to plant the vineTwenty years after that, the government said it was a harmful

27、 plantThe vine grows up trees and buildings, making some beautiful shapesHowever, trees die after kudzu covers them because they can not get enough lightScientists are looking for ways to kill the vineThey used poisons(毒藥) to kill the vineHowever, some of the poisons made it grow even betterScientis

28、ts also find it difficult to dig up KudzuThe plant is really toughBecause kudzu is so hard to kill, some people are making the best of itSo they try to find different uses for the vineThey find the vine can be used to make paper and baskets, it can be used to feed the goats, and it can even be eaten

29、 by peopleScientists are studying it in the hope that the vine can be used as a medicineAt the very least, kudzu serves as an example of the unexpected results that can come from non-native plants1We can learn from the passage that Akudzu mostly grows in the northern AmericaBkudzu was brought to Jap

30、an from AmericaCkudzu grows very fast in warm and wet weatherDAmerican government has never supported to plant kudzu2The underlined word “tough” in Paragraph 4 probably means “ ”Anot easily brokenBwidely usedChard to growDimportant to ones health3The last paragraph is mostly about Ahow quickly the v

31、ine growsBhow people use the vineCwhy people want to kill the vineDwhy people eat the vine4The writer uses the title “The Vine That Ate the South” most probably to Alet readers know kudzu is a vineBinterest readers in a humorous wayCtell readers the vine is a kind of foodDget readers to realize the

32、passage is serious三、信息匹配(共1小題)6.假設(shè)你是你校英文報的專欄作者,下面這篇你的文章在排版時段落順序出錯,請根據(jù)你的寫作框架,重新將A-D四個段落填入第1-4小題相應(yīng)的橫線上,并完成第5小題。ABCD5Whats the main subject(主題) of this writing? AMaking friendsBLearning English CJoining school clubsDDoing part-time jobs四、選詞填空(共1小題)7.用方框中所給單詞的適當(dāng)形式填空。每詞僅用一次,每空一詞。1I have made a lot of goo

33、d friends I came to this school2Linda used to be too shy to speak in , but now she is outgoing3The man asked , “Could you please tell me where the bank is?”4For your health, for your , keep away from the drugs(毒品)5The table manners in France are quite different from , but I am getting used to them五、

34、單詞拼寫(共1小題)8.根據(jù)短文內(nèi)容和所給中文提示,在空白處寫出單詞的正確形式。每空限填一詞。Life as ChopsticksRight now, more and more people are digging into their food with 1 (二) sticks which are called chopsticksEven people eating with knives and 2 (餐叉) begin to love themWhats so special about them? Because they have deep influence in many

35、peoples ways of lifeSimplicityTheres 3 (幾乎不) anything simpler than chopsticksWith new technology developing every day, there is 4 (仍然) something that has just one use simply to eatAlso the chopsticks dont 5 (花費) muchIn real life, we dont need to keep improving things all the timeAimWhen using chopst

36、icks, you can not pick up everything in one goKnow what you want and just do itSometimes, a little bit of focus makes the difference 6 (在之間) failure and successPracticeUsing chopsticks doesnt come naturallyYou have to learn to use them and practice itMost would 7 (同意) that theres no better way than

37、to practiceIn real life, you may have many things you want to do, but it will just be a 8 (夢想) if you dont try doing itSlowing downA healthy way to eat is to eat with chopsticksIt slows you down and it 9 (允許) your stomach to tell your brain you are full before you overeatIn our life, we sometimes ne

38、ed slow down to have time to think, to realize that were actually full and dont have to rush full 10 (速度) through life六、閱讀填空(共1小題)9.閱讀下面的短文,在空白處填入一個適當(dāng)?shù)脑~,或填入括號中所給單詞的正確形式(每空不多于3個單詞)。It was SundayJack went to a barbers shop(理發(fā)店) to have 1 (he) hair cutBut he was not happy with the resultWhile he 2 (wal

39、k) along the street, he met his friend Bob“What has happened to your hair?” Bob laughed and said“I had 3 bad day today! I didnt like my old hairstyle 4 I went to a new barbers shopBut this one seems even 5 (bad) than beforeYou know, I am going to a party tonight” Jack said 6 (sad)“Oh, thats really a

40、 problemNow Ill tell you what 7 (do) when you go into a barbers shop next time: have a look 8 all the barbers hair, find out 9 hair looks worst, and ten go straight to him”“Why?” Jack asked“Who cut that 10 (man) hair? He couldnt cut it himself, could he? Another barber cut itSo you know he cant be t

41、he worst barber” Bob said七、書面表達(dá)(共1小題)10.正值畢業(yè)季,你們班級的“英語園地”在征集慶祝畢業(yè)活動方式的建議,以下是你們組三位同學(xué)的想法及理由,請你根據(jù)這些信息寫一篇英語短文,并談?wù)勀阕约旱南敕ê屠碛?。注意:?)短文必須包括圖片中的所有內(nèi)容,可適當(dāng)增加細(xì)節(jié)。 文中不得出現(xiàn)真實人名和校名等相關(guān)信息。 (3)詞數(shù):80100。 (4)短文首句僅供選擇使用,不計入總詞數(shù)。短文首句: These days, students in our class are discussing the ways to celebrate graduation答案部分1.考點:人物

42、傳記故事閱讀類試題解析:1Acat:貓 Bbird:鳥Cpanda:熊貓Dmonkey:猴子。根據(jù)后文caught the bird可知。2Aproudly:驕傲地Bfreely:自由地Cslowly 慢慢的Dweakly虛弱地。根據(jù)情境選C3Aeat:吃Bstudy:學(xué)習(xí)Cdraw:畫畫Dsell:賣。根據(jù)后文提到賺到錢,可知他想賣掉鳥,故選D4ANobody :沒有人BSomebody 有人CAnybody:任何人DEverybody:每個人。根據(jù)原因選A5Afind:找到Bborrow:借Csmell:聞起來Dkill:殺死,根據(jù)后文for meat,可知。6Abusy:忙碌的 Bhel

43、pful 有幫助的Cclever 聰明的 Dlucky 幸運(yùn)的。根據(jù)故事后描述可知這只鳥非常的聰明。7根據(jù)后文The first rule is Never believe everything others sayThe second rule is Never be sad about something you dont haveThe third rule is Never throw away what you have in your hand可知鳥會交給他三條簡單但是有用的規(guī)則。故選A8Aforever 永遠(yuǎn)Blater on 稍后Cat first 首先Dat last 最后;

44、根據(jù)后文的轉(zhuǎn)折選C9Apromised:承諾Bremembered:記住Cguessed:猜測 Dhoped:希望;根據(jù)后文楚龍同意,可知鳥事做出了承諾。10Augly 丑陋的;Bbeautiful美麗的;Clazy懶惰的;Dhard-working 努力的。他放了鳥自由,鳥站在樹上,它又變得美麗了。根據(jù)上文,故選B。11Asongs 歌;Blanguages語言;Crules 規(guī)則;Dskills技巧。句意:然后那只鳥就教給楚龍規(guī)則。根據(jù)后文描述的三個規(guī)則,可知鳥教給他規(guī)則,故選C。12Acheated 欺騙;Bhelped幫助Cfound找到;Dforgot忘記。句意:這些規(guī)則誰都知道,你

45、騙了我。根據(jù)上句楚龍認(rèn)為這些規(guī)則誰也知道,可知他認(rèn)為那只鳥欺騙了他。故選A。13AUntil 直到;BUnless 除非;CIf如果;DAlthough盡管。盡管這些規(guī)則簡單但是你從來沒有遵守過他們。根據(jù)上文那只鳥對楚龍的行為的分析及兩句之間的關(guān)系,故選D。14Ahistory 歷史;Bvalue價值;Creason 理由;Dconnection 連系。句意:現(xiàn)在你獲得這些規(guī)則的價值了嗎?坐下想想吧。根據(jù)上文那只鳥對楚龍的分析可知句意,故選B。15Awoke up醒來;Bfell down落下;Cflew away 飛走;Dheld on 堅持。說著這些話,那只鳥就飛走了,從他的視線中消失。根

46、據(jù)后文disappear消失,可知鳥飛走了。故選C。答案:1-5BCDAD6-10CACAB11-15CADBC 2.考點:人生百味類閱讀試題解析:1根據(jù)這篇文章的體裁,可只是一首詩。故選D2根據(jù)得知。3根據(jù)上句詩For the blue of the ocean,及后句詩The wonders of the forests,可知對于干凈指的就是空氣,故選B。答案:1D2A3B 3.考點:人物傳記故事類閱讀試題解析:1根據(jù)Roald Dahl was one of the most successful writers of childrens books得知。2根據(jù)After this, R

47、oald went to America where he wrote a story about his experience as a pilot得知。3根據(jù)Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurtOlivia, one of Roalds daughters, died of a strange illness得知。4句意:做一個作家的好處之一就是所有你需要的就是你頭腦中所有的,一支筆,一點紙。根據(jù)Roald Dahl所說可知他非常的有天賦,而且一次為樂。故選C。答案:1D2D3B4C 4.考點

48、:人生百味類閱讀試題解析:1根據(jù)They are supposed to do sixty class hours of volunteer work before graduation得知。2根據(jù)China is now working on building a civil society and the high schools in Shanghai want students to take part in that through volunteering得知。3根據(jù)by which he means, “Am I responsible (有責(zé)任心的) for my brothe

49、rhis safety and health?”和The answer, of course, is “Yes, you are”This sense of responsibility for others is basic t o all good societies得知。4Atell students where to do volunteer work告訴學(xué)生在那里做志愿者工作;Bgive advice on how to be a good volunteer給出怎么做好的志愿者的建議。Cencourage students to do more volunteer work 鼓勵學(xué)

50、生做更多的志愿者工作;Dintroduce volunteer work in different countries介紹不同國家的志愿者工作。根據(jù)短文描述尤其是最后一段可知作者希望學(xué)生努力做志愿者工作,故選C。答案:1C2A3B4C 5.考點:自然/生物類試題解析:1根據(jù)Kudzu was brought to the United States from Japan in 1876得知A; B排除。又根據(jù)They didnt know it could grow up to a foot a day during the summer months可知選C2根據(jù)They used pois

51、ons(毒藥) to kill the vineHowever, some of the poisons made it grow even betterScientists also find it difficult to dig up Kudzu得知選A3根據(jù)最后一段得知選B4短文主要描述了在19世紀(jì)七十年代從日本傳播到美國的葛根在美國由一開始政府的支持到后來對它的清除??芍髡呃眠@一標(biāo)題是為了吸引讀者,故選B答案:1C2A3B4B 6.考點:信息匹配試題解析:1根據(jù)后面段落是對該觀點支持,所以這是第一段。故選B2這段主要描述了參加俱樂部的理由:在俱樂部我們不僅獲得了只是和技能而且獲得

52、了經(jīng)歷和友誼。故選D3該段落列舉了來自三班的李紅參加俱樂部的收益情況,結(jié)合題意;4根據(jù)In a word ,可知是個總結(jié)段落,可知這是最后一段。故選A5根據(jù)短文首先提出參加俱樂部是重要的觀點,讓后說明理由,舉例論證,最后得出結(jié)論。故選C答案:1B2D3C4A5C 7.考點:用單詞適當(dāng)形式填空試題解析:1句意:是自從來到這所學(xué)校,我已經(jīng)交了很多朋友。這個句子有明顯的時態(tài)特征,看到have made, 就可得知選since2句意:Linda 之前在公眾面前很害羞,但是現(xiàn)在她很外向。in public 在公眾,在公共場所,考查的是一個固定詞組3句意:那個男人有禮貌地問:“你能告訴我銀行在哪里嗎?”來

53、這道題考查形容詞變副詞,根據(jù)句意,應(yīng)該選擇polite, 副詞修飾動詞,所以把polite變形為politely, asked politely 有禮貌地問4句意:為了你的健康,安全,請遠(yuǎn)離毒品。這道題考查的名詞,根據(jù)句意,應(yīng)該選擇safety, your 是形容詞,形容詞修飾名詞,safety本身就是名詞,意思是安全,所以保持原形,不用變形。5句意:法國的餐桌禮儀跟我們國家的餐桌禮儀有相當(dāng)?shù)牟煌?,但是我已?jīng)對它習(xí)以為常了。這道題考查的是一個名詞性物主代詞,根據(jù)句意,這句話應(yīng)當(dāng)選our, 并把our 變形ours ,表示我們國家的餐桌禮儀,替代前面出現(xiàn)的餐桌禮儀。答案:1since2public3politely4safety5o

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

最新文檔

評論

0/150

提交評論