上海市中考英語英語閱讀理解試題(含答案)_第1頁
上海市中考英語英語閱讀理解試題(含答案)_第2頁
上海市中考英語英語閱讀理解試題(含答案)_第3頁
上海市中考英語英語閱讀理解試題(含答案)_第4頁
上海市中考英語英語閱讀理解試題(含答案)_第5頁
已閱讀5頁,還剩8頁未讀, 繼續(xù)免費閱讀

下載本文檔

版權說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內容提供方,若內容存在侵權,請進行舉報或認領

文檔簡介

1、上海市中考英語英語閱讀理解試題(含答案)一、英語閱讀理解專項練習試卷1 .閱讀理解As a kid, I read a story of a bird. It described a male bird which takes a lot of pain to build a house and the female bird takes care of the baby in it. When the baby bird learns to fly , the whole family flies off to a different place leaving behind the bea

2、utiful nest for other birds to grow their family in it. It made me confused( 困惑的): How could they so easily give up their house built with so much effort?One night , I got this dream. I was walking on the endless road with beautiful trees on the either side. Attracted by the greenery , I went on , t

3、hen I saw a wonderful house. I explored the house. There was a sloping(斜的)roof which matched with the greenery around ; the large central open yard reminded me of the activities that might have taken place there which felt lively even now. The small water body that kept the house cool added to the b

4、eauty of the house of course , it was all dried up now. Such liveliness turns the house into a home. People sayTHE HOME IS WHERE THE HEART ISind now I felt it and was attracted deeply.When I woke up from the dream , I was clear about everything. I realized what message my dream wanted to convey( 傳遞)

5、me. And years later, when I chose my career , I thought of the story of the bird and my dream , then I was sure what to do. I decided to choose architecture as my career. I wanted to do the same thing that the male bird in the story did , to take pain in building a beautiful house and let others sta

6、y in it. My dream comes true and the happiness that I gain now from this career is great.(1) When the writer read the story of the bird , he felt.A. boredB. confusedC. amazedD. worried(2) In the writers dream , what part of the house attracted him most?A. The sloping roof of the house.B. The body of

7、 water that keeps the house cool.C. The large central open yard.D. The liveliness that he felt around the house.(3) The underlined wordaarchitecture in Paragraph 3 means in Chinese.A.考古荻文健筑叱術(4) The passage is mainly about.A. how the bird could give up their house easilyB. how the writer finally bec

8、omes an honest citizenC. what we need to do when we choose our careerD. why the writer chooses architecture as his career【答案】 ( 1 ) B(2) D(3) C(4) D【解析】 【分析】本文主要內容是作者小時候聽到一個關于一種小鳥的故事,這種鳥的公鳥負責搭窩,母鳥負責撫養(yǎng)后代,小鳥長大后,他們飛走了,把鳥窩留給其他鳥。作者做了一個關于房子的夢,他決定長大后做一名建筑師,像那只公鳥一樣。最后作者成功了,也收到了很多快樂。(1) B考查細節(jié)理解題?!締栴}】當作者閱讀鳥的故

9、事,他的感到 。A. bored無聊 的;無趣的;煩人的; B. confused 困惑的;混亂的;糊涂的; C. amazed 驚奇的,吃驚的;D. worried 擔心的。根據(jù)第一段最后一二句 It made me confused( 困惑的 ): How could they so easily give up their house built with so much effort? 可知作者閱讀鳥的故事,他的感到困 惑。故選B。( 2 ) D 考查細節(jié)理解題。【問題】在作者的夢中,房子的哪一部分最吸引他? A. Thesloping roof of the house. 房子的斜面

10、屋頂; B. The body of water that keeps the house cool. 保 持房子涼爽的水體。 C. The large central open yard. 大型中央天井; D. The liveliness that he felt around the house. 房子的周圍他感到的活力。根據(jù)第二段最后一二句 Such liveliness turns the house into a home. People say“THE HOME IS WHERE TH,E HaEndARnoTwISI fe” lt it andwas attracted dee

11、ply. 根據(jù)句意和語境可知選 D。( 3 ) C 考查細節(jié)理解題?!締栴}】在第三段中劃線單詞“ architecture 的中文意思是” 。根據(jù)下文I wanted to do the same thing that the male bird in the story did , to take pain in building a beautiful house and let others stay in it. (我想做故事里的公鳥同樣的事 情,艱辛地去建立一個美麗的房子,并讓其他人住在里面。)結合句意和語境可知 architecture 是建筑的意思。故選C。( 4 ) D 考查主

12、旨理解題?!締栴}】這篇文章主要關于 。 A. how thebird could give up their house easily 這只鳥怎么能輕易地放棄他們的房子; B. how the writer finally becomes an honest citizen 作者如何最終成為一個誠實的公民; C. what we need to do when we choose our career 當我們選擇我們的職業(yè)時,我們需要做什么; D. why the writer chooses architecture as his career 作者為什么選擇建筑作為自己的事業(yè)。本文主要內容

13、是作 者小時候聽到一個關于一種小鳥的故事,這種鳥的公鳥負責搭窩,母鳥負責撫養(yǎng)后代,小 鳥長大后,他們飛走了,把鳥窩留給其他鳥。作者做了一個關于房子的夢,他決定長大后 做一名建筑師,像那只公鳥一樣。最后作者成功了,也收到了很多快樂。根據(jù)本文主要內 容可知選 D。2 閱讀下列材料,然后從A、 B、 C、 D 四個選項中選出能回答所提問題或完成所給句子的 最佳選項。One year, a college in the United States announced that it would offer a lot of money for the pure white marigold(金盞花).

14、The high reward attracted so many people, but in the nature, besides golden, the marigold is brown, and it is not easy to get the white one. So after they were excited for a time, many people had forgotten the announcement.One normal day after 20 years, the college received a letter and 100 seeds of

15、 pure white marigold. It was an old woman of over 70 years old. Some experts in the college doubted it, but in order not to let her down, those seeds finally took root (根)in the earth. The miracle appeared after one year; the field was covered by pure white marigold.Therefore, the old woman who was

16、always unknown to the public became a new focus.The old woman was a flower-lover. When she read the announcement 20 years ago, she got very excited like others. But her eight children were totally against her decision. After all, a woman who never knew the seed genetics(遺傳學)couldnt complete what the

17、 experts could never do, so her thought was only a day dream.Still, the old woman didnt change her mind and went on working. She planted some of the most common seeds and took good care of them. A year later, when the marigold came out, she chose one faintest(最暗淡的)from those golden and brown flowers

18、 and got the best seed. The next year, she again grew them and chose .Day after day, year after year, through many seasons, the old womans husband died, her children flew far, a lot of things happened in her life, but only the wish to grow the pure white marigold took root in her heart.Finally, afte

19、r 20 years on the day we all know, in the garden she saw a marigold, which was nearly white, but as white as silver or snow.A problem even experts couldnt deal with was solved by an old woman who didnt understand genetics. Was it a miracle (奇跡)?To take root in the heart, even the most common seed, c

20、an grow into a miracle!(1) According to the passage,marigold is unusual.A. whiteB. purpleC. brownD. golden(2) It can be learned from the passage that.A. the children didnt agree on their mothers decisionB. the woman needed the great reward for her big familyC. the experts also succeeded in growing t

21、he white marigoldD. the woman took good care of the flowers instead of her family(3) The woman successfully grew the white marigold at last because she.A. was luckier than expertsB. put her heart into flowersC. got support from her familyD. studied the seed genetics well(4) The passage mainly talks

22、about.A. the difficulties of getting the white marigold B. the possibility of going beyond expertsC. the unforgettable development of marigold D. the importance of holding on to dreams 【答案】(1) A A (3) B (4) D 【解析】【分析】本文通過一個70多歲的老婦人歷時 20年終于培育出純白色金盞花的故事告訴我們,只要堅守希望和夢想,奇跡就會發(fā)生。推理判斷。 white白色;purple紫色;brow

23、n棕色;golden金色。根據(jù)第一段 but in the nature, besides golden, the marigold is brown, and it is not easy to get the white one 可知 自然界 中除了金色的金盞花之外只有棕色白A,找到白色的很難。故選Ao細節(jié)理解。根據(jù)第四段But her eight children were totally against her decision 可知她的八個孩子完全反對她的決定。故選Ao推理判斷。根據(jù)第五段but only the wish to grow the pure white marigol

24、d took root in herheart可知只有種出純白色金盞花的希望在她心里扎下根。故選 B。主旨大意。本文通過一個20年的努力終于種出了白色金盞花的事說明只要堅守希望和夢想,奇跡就會發(fā)生。故選Do【點評】考查對篇章的把握和對細節(jié)的識別能力,答題時注意緊扣問題中的關鍵詞,在文 章中尋找答案。3 .根據(jù)短文內容,判斷正誤。Dear Alan,Guess what? I have a chance to choose my new place to live in. I am excited and a little nervous. Could you please give me so

25、me help?I am not sure whether I will live in a house or in an apartment. On the one hand, a house will be too big for just one person, so maybe I should rent an apartment, On the other hand, if I rent a house, I could find someone else to share with me. The only problem is that a house full of peopl

26、e might be too noisy for me. I prefer to have my own space. The city has some nice apartments, but they are also too expensive. However, if I could find a two-bedroom apartment and get a roommate, that would make it more affordable. I just need to search for a roommate who is neat and quiet. You kno

27、w I can not live with someone who is loud and messy. I do not have a car, so I also need to think carefully about the location. I probably need to look for somewhere near a bus stop or an underground station. That way I will have more time to study and spend less time travelling.Im looking forward t

28、o your reply.Love, Victor(1) Victor feels excited because he can decide where to live.(2) Victor wants to share the house with a(an)neat and quiet person.(3) If Victor finds a roommate, he will waste money.(4) Victor doesnt have a car, so he wants a two-bed-room apartment Victor also needs to think

29、carefully about the location.【答案】(1)11(3) 0(4) 01【解析】【分析】主要講了 Victor寫信向Alan詢問怎樣選擇新居住地。11) 細節(jié)題。根據(jù) I have a chance to choose my new place to live in. I am excited and a little nervous.可知Victor是興奮的,因為他有機會選擇新住址,故選正確。(2) 細節(jié)題。根據(jù) I just need to search for a roommate who is neat and quiet.可矢口 Victor 希望舍友是干凈

30、和文靜的,故選正確。(3)細節(jié)題。根據(jù) However, if I could find a two-bedroom apartment and get a roommate, that would make it more affordable. 可知Victor找到舍友后會平分房租,所以不是浪費錢, 故選錯誤。(4) 細節(jié)題。根據(jù) I do not have a car, so I also need to think carefully about the location. 可知 Victor沒有車,所以也需要仔細考慮位置,而不是想要一個兩間臥室的公寓,故選錯誤。(5) 細節(jié)題。根據(jù)

31、I do not have a car, so I also need to think carefully about the location. 可知 Victor沒有車,所以也需要仔細考慮位置,故選正確?!军c評】考查閱讀理解,主要考查細節(jié)題,注意從文中仔細尋找答案。4 .閱讀材料,然后從各題所給的四個選項中選出一個最佳答案。A British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera, making the audience ( 觀 眾)enjoy his lively performance of the Mo

32、nkey King.Ghaffar Pourazar, born in Iran, said he has been a big fan of Bruce Lee since he was a child and is full of interest about China. In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London by professionals from Jingju Theatre Company of Beijing. Ghaffar said he fell in love with the b

33、eautiful voices, colorful costumes, excellent shows and so on. So after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.At the age of 32, he had to learn with teenage students every day, starting from the most basic training of the legs and waist. At the

34、 time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera. To him, it was the biggest obstacle. But he never gave up.Four years later, he began to learn to perform the Monkey King, a traditional character from the Chinese classic story Journey to the West. He said he arrived in the workroom an

35、hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character.Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect ( 方言)but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.To help more people enj

36、oy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United States, Britain and other countries. When he found that the language was difficult to understand, he started to translate Beijing Opera song lyrics. Ghaffar led a group of actors to perform 66 times in a month

37、and a half in the United States. He also led a 48-memberteam to perform in Malaysia. In the past 10 years, he has performed in more than 400 shows.(1) In the year of 1994, Ghaffar began to.A. make friends with Bruce LeeB. take an interest in ChinaC. learn Beijing Opera in BeijingD. act the part of t

38、he Monkey King(2) The underlined word obstacle in Paragraph 3 probably means .A. chanceB. problemC. topicD. dream(3) It can be inferred from the passage that Ghaffar.A. is successful in performing Beijing OperaB. has written some books about Beijing OperaC. got a prize for translating Journey to the

39、 WestD. doesnt need any more members in his team(4) The passage is most probably from the part of in a newspaper.A. sportsB. businessC. cultureD. education【答案】(1) CB(3) A(4) C【解析】【分析】文章大意:本文主要敘述出生在伊朗的英國人加法爾。他從小就是李小龍的忠實粉絲,對中國充滿興趣,他愛上了美麗的聲音、多彩的服裝、精彩的演出等等。 開始學習京劇的過程。今天的加法爾不僅是一個講北京話的好地方,而且還因京劇而出 名。他曾因表演

40、猴王獲得國際最高獎項。為了幫助更多的人欣賞京劇,加法爾經常在 美國、英國和其他國家的學校教授傳統(tǒng)的藝術形式。當他發(fā)現(xiàn)這門語言很難理解時,他開 始翻譯京劇歌詞。(1)細節(jié)理解題。根據(jù) after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school. 一年后,他獨自來到中國,在北京的一所學校學習京劇???知1994年在北京學習京劇,故選Co(2) 詞義猜測題。根據(jù) At the time, he was mostly troubled by the dialogu

41、e in Beijing Opera. 當時,他主要為京劇的對白所困擾??芍獙ν鈬藖碚f對白是最大的問題。A: chance機會;B: problem 問題;C: topic 題目; D: dream 夢想。故選 B。(3) 推理判斷題。根據(jù) Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.今天的加法爾

42、不僅是一個講北京話的好地方,而且還因京劇而出名。他曾因表演猴 王獲得國際最高獎項??梢酝浦诰﹦》矫媸浅晒Φ?,故選Ao(4)文章出處題。本文主要介紹加法爾他愛上了美麗的聲音、多彩的服裝、精彩的演出 等等。開始學習京劇的過程并因京劇而出名。他曾因表演猴王獲得國際最高獎項???以推知文章來自于報紙上的中國文化的一部分,故選Co【點評】考查閱讀理解。要求考生對文章通讀一遍,做題時結合原文和題目有針對性的找 出相關語句進行仔細分析,結合選項選出正確答案.推理判斷題也是要在抓住關鍵句子的 基礎上合理的分析才能得出正確答案,切忌胡亂猜測,一定要做到有理有據(jù)。5 閱讀短文,判斷正誤。My interest

43、 in cooking started when I was 11, partly thanks to my mother. She didnt really like cooking and when she did cook. I didnt like her food. Once I was watching something about cooking on TV and I thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest cookbook I could find.Duri

44、ng a year, I had made most of its recipes ( 食譜 ) and was ready for a bigger challenger ( 挑 戰(zhàn) ). I wanted to create my own dishes and I started cooking for more people than just my family.To my happiness, my parents allowed me to build a test kitchen. I did much cooking test my dishes in it and my sk

45、ill became better and better. Now as a teen chef ( 主廚 ). I have cooked in top-class restaurants around the country. I am not doing it for money, but because I love cooking.Now I know that when you stop caring whether you will be famous or do well, your happiness will come to you.( 1 ) The writer lik

46、ed his mothers food when he was a child( 2 ) The writers parents allowed him to build a test Kitchen( 3 ) The writers mother taught him how to cook.( 4) Now the writer is a famous chef around the word.( 5 ) The writer is not cooking for money【答案】 ( 1 ) 0(2) 1(3) 0(4) 0(5) 1【解析】 【分析】大意:作者由于不喜歡他媽媽做的菜,

47、于是自學廚藝,最后成為全國知名主廚的故事。( 1)細節(jié)題。句意:作者孩子時喜歡他媽媽做的食物。根據(jù)I didnt like her food. 可知,他不喜歡她做的食物,故答案為錯誤。( 2)細節(jié)題。句意:作者的父母允許他建一個測試廚房。根據(jù)my parents allowed me tobuild a test kitchen. 可知作者的父母同意他建一個測試廚房,故答案為正確。( 3)細節(jié)題。句意:作者的媽媽教她烹飪。根據(jù)I did much cooking test my dishes in it andmy skill became better and better. 可知,他自己買

48、書來自學烹飪,故答案為錯誤。( 4)細節(jié)題。句意:作者是一個世界有名的主廚。根據(jù)Now as a teen chef (主廚). I havecooked in top-class restaurants around the country. 可知他在全國各地頂級餐館當主廚,故答案為錯誤。( 5)細節(jié)題。句意:作者當廚師不是為掙錢。根據(jù)I am not doing it for money, 可知描述跟原文相符,故答案為正確。【點評】考查閱讀理解。瀏覽文章大意,根據(jù)問題在文章中找到原句判斷對錯。6 閱讀理解Calabash brothers(葫蘆娃兄弟 )live in the Calaba

49、sh Mountain with their grandfather. They are all very brave. They wear different clothes. The red calabash is the other six brothers elder brother. He is powerful. His body can be bigger or smaller. But he doesnt have his own ideas. The orange calabash has enhanced hearing and sight. He can see and

50、hear far places clearly. The yellow calabashs body is very strong. Nothing can injure( 傷害)him, but he is arrogant( 傲慢的). The green calabash is the god of fire. He can eat fire and make fire. The cyan( 青色的)calabash can drink water and make flood. The blue calabash is the cleverest of all. Nobody can

51、find him when he makes himself invisible. And the purple calabash has a magic gourd( 葫蘆).The gourd can absorb(吸收)everything.One day a pangolin(穿山甲)broke the cave and two monsters came out.They were Monster Scorpion(蝎子精)and Monster Snake. The calabash brothers must fight with them and save the world.

52、 Unluckily, their grandfather who helped them beat the monster, was killed by the monsters finally.(1) How many calabash brothers are there?A. Five.B. Six.C. Seven.D. Eight.(2) What does the red calabash look like?A. He is powerful.B. He has enhanced eyes.C. He has two big eyes.D. He has a hard head

53、.(3) If there is a fire, you may find the.A. red calabash B. orange calabash C. green calabash D. cyan calabash(4) What does the underlined word invisible mean in Chinese?A.微不足道的騎不見的C暴露的忘裸的【答案】(1) CA(3) C(4) B【解析】【分析】文章大意:主要介紹了七個葫蘆娃的故事,分別介紹了他們的顏色與特 長。(1)細節(jié)理解題。根據(jù)文中語句 The red calabash is the other six

54、 brothers elder brother. 提 示可知葫蘆兄弟一共七個,故選Co(2)細節(jié)理解題。根據(jù)文中語句 The red calabash is the other six brothers elder brother. Heis powerful. His body can be bigger or smaller.提示可知,紅葫蘆娃他很強悍,故選 A。(3)細節(jié)理解題。根據(jù)文中語句 The green calabash is the god of fire. He can eat fire andComake fire.提示可知,青葫蘆娃會造火,故選(4)詞義理解推斷題。根據(jù)文

55、中語句Nobody can find him when he makes himselfinvisible.提示可知,invisible表示看不見,故選 B?!军c評】考查閱讀理解。本文考查細節(jié)題與詞義推斷題。細節(jié)題要注意從文中抓住關鍵詞 尋找答案;詞義題需要通讀上下文,了解大意之后找出正確選項。7 .閱讀理解What do you see when you look at abstract ( 抽象的)art? Can you understand it? Does it look like anything?Abstract art became popular in the early 2

56、0th century. Artists did not want to paint, draw, or sculpt things exactly like they looked. They didnt want their art to be realistic(現(xiàn)實的).They were more interested in basic shapes and colours.Picasso is probably the most famous of these artists. He painted and drew in many, many styles. Sometimes

57、he used a lot of blue colours (his blue period). Later, he used more red and pink colours (his rose period). Many of his other paintings are called cubist (立體派的)becausethey are made of painted squares.After a long time, Picassos paintings became more and more abstract. He painted people and things u

58、sing strange shapes. His work was so strange that many of his workmates didnt understand it.Kandinsky, another famous artist, used lines, shapes, and patterns to paint his subjects. His paintings also used strong colours to express feelings. Other artists like the surrealists ( 超現(xiàn)實主 義畫家),were interested in subconsciousness ( 潛意識).Painters like Breton and M

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網頁內容里面會有圖紙預覽,若沒有圖紙預覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經權益所有人同意不得將文件中的內容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內容負責。
  • 6. 下載文件中如有侵權或不適當內容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論