2023年河南省焦作市中考模擬英語試卷 (附答案)_第1頁
2023年河南省焦作市中考模擬英語試卷 (附答案)_第2頁
2023年河南省焦作市中考模擬英語試卷 (附答案)_第3頁
2023年河南省焦作市中考模擬英語試卷 (附答案)_第4頁
2023年河南省焦作市中考模擬英語試卷 (附答案)_第5頁
已閱讀5頁,還剩20頁未讀, 繼續(xù)免費閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認領(lǐng)

文檔簡介

1、2023年河南省焦作市中考模擬英語試題學(xué)校:姓名: 班級: 考號: 一、聽短對話選答案What is Mary doing?C. Writing her paper.C. His cousins.A. Having coffee.B. Sitting on the sofa.C. Writing her paper.C. His cousins.Who would Mike like to spend his holiday with?A. His friends.B. His parents.What does Jane think of herself?A. Outgoing.B. Con

2、fident.C. Shy.Whats the time now?A. 11:35.B. 11:45.C. 12:05.Why does the man not look well?Because of serious illness.Because of bad sleep last night.Because of too much worry about the woman.二、聽長對話選答案聽下面一段對話,回答下列小題。How is the weather today?C. Cloudy.C. Go biking with theA. Rainy.B. Windy.C. Cloudy.

3、C. Go biking with theWhat will they do that afternoon later?A. Clean up the room. B. Visit the museum.man.聽下面一段對話,回答下列小題。What sport did Paul do?A. Horse riding.B. Basketball.Who showed little interest in the sports afternoon?man.聽下面一段對話,回答下列小題。What sport did Paul do?A. Horse riding.B. Basketball.Who

4、 showed little interest in the sports afternoon?A. Anne.B. Tom.聽下面一段對話,回答下列小題。What will people do at the party?A. Watch city lights.B. Watch the night sky.Where is the party held?A. In the countryside.B. In a big city.C. Baseball.C. Susan.C. Meet movie stars.C. In a small town.When will the bus get

5、to the countryside?A. At 4: 30 pm.B. At 5: 00 pm.三、聽短文選答案When will the bus get to the countryside?A. At 4: 30 pm.B. At 5: 00 pm.三、聽短文選答案聽下面一段獨白,回答下列小題。What does Walter do as a volunteer?C. At 7: 30 pm.A. He feeds old people.B. He sends hot food.C. He helps old peoplecook.How long does it take Walter

6、 to do his volunteer job?About 2 hours.About 11 hours.About 80 hours.About 2 hours.About 11 hours.About 80 hours.When does Kate volunteer at Childrens Hospital?A. On Tuesday mornings.B. On Tuesday afternoons.A. On Tuesday mornings.B. On Tuesday afternoons.C. On Thursdayafternoons.四、聽短文給圖片排序聽下面一篇短文。按

7、照你所聽到的先后順序?qū)⑾铝袌D片排序,并將其標號填寫在 題號后的橫線上。短文讀兩遍。五、閱讀單選Succulents (多肉植物)can usually stay wet in hot and dry days. They are easy to plant as well.Get the pots (盆)ready. Make sure that you are not using either too large or too small a pot. There should be three or more holes at the bottom of the pot. Clay pot

8、s are the best for planting succulents. Fill one third of the pot with small stones.Fill the pots with potting mix. Hold the plant carefully at the center of the pot and place the potting mix around the plant until it covers them up.Provide good sunlight. Succulents prefer bright light. So place the

9、 pots in an area where there is plenty of sunlight. The best sun time will be from morning to noon during the summer.Water your plant. The first watering will be done on the third day of planting. Watering at a later time will depend on the growth of the plant. A good rule is that the potting mix sh

10、ould be allowed to dry up before the next watering. It is suggested to water twice a week during the summer, every two weeks during early and late winter and once a month during the coldest weather.Fertilize (施月巴)it. Do it during the summer growing season, as you would with other houseplants. Stop f

11、ertilizing completely during the winter. The nitrogen content (含氮量)of the fertilizer should always be very low.根據(jù)材料內(nèi)容選擇最佳答案。How should you prepare a pot for a succulent?Try to avoid using a clay pot.Fill half of the pot with small stones.Use a pot that is much larger than the plant.Use a pot with at

12、 least 3 holes at the bottom.In summer, when is the best time to provide a succulent with sunshine?A.From 9 a.m to11a.m.B.From 12 a.m to 2 p.m.C.From 2 p.m to4p.m.D.From 4 p.m to 6 p.m.How often should you water a succulent during early winter?A.Twice a week.B.Every two weeks.C.Once a month.D.Every

13、two months.What should you do when you fertilize a succulent?Dont fertilize it during winter.Dont fertilize it like other houseplants.Use a fertilizer that is high in nitrogen.Fertilize it on the third day after planting.Which of the following is NOT TRUE according to the passage?Succulents are easy

14、 to plant.You should choose a right pot.Succulents do not like any light.You first water the plant on the third day of planting.I was on a train in Switzerland. The train came to a stop and the conductors (乘務(wù)員 的)voice gave a message in German, Italian, and French. Td made the mistake of not learning

15、 any of those languages before my vacation.Everyone started getting off the train and an old woman saw that I was confused (迷惑 的) and stressed. She could speak some English and told me that an accident had happened on the tracks (軌道).She asked me where I was trying to get to, then went and talked to

16、 some workers, and came back to tell me that wed have to change trains quickly and suddenly, three or four times to get there.was really glad she was heading the same way because it would have been impossible for me to find it out on my own. So we went from one train station to the next, getting to

17、know each other along the way.She was really the sweetest woman. It was a 2.5-hour journey in total, and when we made it to the final place, we got off and said our goodbyes. I had made it just in time to catch my train to Rome. She told me she had a train to catch as well. I asked her how much fart

18、her she had to go and it turned out that her home was two hours back the other way.She had jumped from train to train and traveled the whole way just to make sure that I made it. I was surprised. A woman spent her whole day sitting on trains and taking her hours away from her home just to help out a

19、 confused tourist visiting her country.No matter how many countries I visit, Til always say the most beautiful country in the world is Switzerland.根據(jù)材料內(nèi)容選擇最佳答案。Why did the writer have to get off the train?Because there was an accident on the tracks.Because she got on the wrong train by mistake.Becau

20、se she couldnt understand the conductor.Because an old woman invited her to travel together.How long did the old woman spend traveling that day?A. About 2 hours.B. About 4 hours.About 4.5 hours.About 5 hours.About 4.5 hours.About 5 hours.Why did the old woman help the writer?lb practice her English

21、with the writer.To guide the writer around her country.To kill time with a foreigner on the train.To make sure the writer wouldnt get lost.What can we infer about the writer from the story?Her hometown is Rome, Italy.Her English is not better than the old womans.She thinks people in Switzerland are

22、quite nice.She was not satisfied with her trip in Switzerland.What is the best title for the text?A. A Special ExperienceB. The Most Beautiful PlaceC. A Trip in SwitzerlandD. A Kind Old Man“Put on your winter coat! YouU catch a cold! I dont know how many times my mom said this to me when I was a kid

23、. Id often go outside, even during cold winter months, wearing just a light jacket.Of course, the idea that cold weather can make you sick is only partly true. After all, the things that really make you sick are bacteria (細菌)and viruses (病毒).But I have noticed that in China, people always make sure

24、to wear lots of clothes when its cold outside.In the time that Tve been here, Ive been asked by strangers, especially elderly people, about why Pm not wearing more clothing. They think Im wearing too little during the winter.I guess this might have something to do with traditional Chinese medicine (

25、TCM) beliefs. There is a TCM term called yuanqi (元氣),which refers to the basic energy that helps ones body work and stay healthy. Anything that unnecessarily consumes this energy is not right. If you dont wear enough clothing when its cold out, your body will have to use more to keep you warm. Chine

26、se people wear lots of clothing to stay warm and save energy.But I still dont like to wear too much clothing, even when its cold. I get hot easily一I even sweat (出汗)during winter months if my coat is too warm. I havent gotten sick because of this yet, so 1 dont think I have too much to worry about.根據(jù)

27、材料內(nèi)容選擇最佳答案。From Paragraph 1, what did the writer do in his childhood?He often caught a cold.He wore just a light jacket in winter.He stayed at home during the winter.He never forgot to wear his winter coat.According to the writer, what is common during the winter in China?People wear a lot of clothe

28、s.People drink Chinese medicine.People dont exercise very much.Elderly people seldom go outside.What does the underlined word “consumes mean?A. Adds.B. Produces.C. Finds.D. Uses.What does Paragraph 4 mainly explain?How our body stays healthy.What Chinese people do to stay warm.Why Chinese people wea

29、r so much clothing during the winter.What influences traditional Chinese medicine has on sick people.Why does the writer prefer light clothing in winter?Because winter in China is not very cold.Because he feels too hot in heavy clothes.Because he often stays inside when its cold.Because he will get

30、sick wearing too many clothes.六、閱讀還原5選5A student wrote to me the other day. She said she was having a growing interest in listening to music, especially Taylor Swift. But she is also worried about spending so much time listening to music that she will have a hard time paying attention to her school

31、work.Listening to music is a great way to use only half of your brain. I enjoy music while washing my dishes or walking to the store. 32 Somehow (不管怎樣),our brains can sing and drive safely at the same time.33 It requires all of your brains attention. Have you ever noticed that people dont read books

32、 while driving? Reading while driving is like asking you to die quickly.So, if youre trying to study, that requires reading. 34 But if youre also listening to catchy (動聽的)music, Taylor Swifts songs dont ask for your attention-they grab (搶走)it.I think you can see the solution to your problem: Dont li

33、sten to music while studying. If you must listen to music, choose something without words, like piano jazz. 35My favorite background “music” is white noise. Get yourself a white noise app and admire the sound of rainfall while you read your books. 36 根據(jù)材料內(nèi)容,從下面五個選項中選出能填入文中空缺處的最佳選項,使文章意思通 順、內(nèi)容完整。Read

34、ing is different.Play it softly in the background.And you should pay all attention.I love singing along while 1 drive as well.Then, when youve finished studying, listen to Taylor Swift for your hard work as a gift. 七、完形填空Mr. Dawson was an old grouch (脾氣壞的人)and everyone in town knew it. Kids knew not

35、 to go into his yard to pick a delicious 37. Because old Dawson wouldcome after you 38 his baseball bat.One Friday, 12-year-old Janet was going to stay all night with her 39 Amy. They had to walk by Dawsons house on the way to Amys house, but as they got close, Janet saw him sitting on his front por

36、ch (門廊)and 40 they cross over to the other side of the street. She was 41 of the old man.Amy said not to worry, Mr. Dawson wouldnt 42 anyone. Still, Janet was growing more 43 with each step closer. When they got close enough, Dawson looked up with his usual frown (皺眉),but when he saw it was Amy, a b

37、ig smile44 his face as he said, “Hello! Miss Amy. I see youve got a friend with you today. ,Amy smiled back. Dawson 45 them each a fresh-picked apple. They46 accepted. Dawson had the best apples in town.When they got out, Janet asked Amy, “Everyone says hes the 47 man intown. Why was he so nice to u

38、s?”Amy explained that when she first walked past his house, she was afraid of him.She pretended (假裝)he was wearing a smile and so 48 always smiledback. It took a 49, he started smiling real smiles and then started talking to her.He was very kind now.Amy said, “My grandma told me that 50 I pretended

39、he was smiling at me andsmiled back, sooner or later he would really smile. Giving a smile away takes so little effort,lefs51.that were not the one that others have to pretend to be wearing a smile.37. A. appleB. pearC , orangeD.tomato38. A. forB. byC. withD.of39. A. cousinB. friendC. auntD.classmat

40、e40. A. praisedB. discoveredC. believedD.suggested41. A. carefulB. scaredC. proudD.tired42. A. tellB. hurtC. hateD.warn43. A. nervousB. patientC. seriousD.silent44. A. requiredB. expressedC. influencedD.changed45. A. boughtB. madeC. offeredD.taught46. A. directlyB. angrilyC. wiselyD.gladly47. A. cle

41、verestB. crudestC. ugliestD.meanest48. A. IB. heC. sheD.they49. A. lookB. whileC breakD.chance50. A. ifB unlessC. becauseD.until51. A. think about B. find outC. make sureD.believe in八、短文選詞填空閱讀短文,從方框中選擇適當?shù)脑~并用其正確形式填空,使短文意思通順、完整。每 空限填一詞,每詞限用一次。him one much book give begin scientist into only localThe s

42、mall town of Hay, on the River Wye, sits on the border (邊界)between England and Wales. You can 52 reach it on small country roads and the trains no longer stop there. It was a quiet place until 1961. That year, a 53 man Richard Booth came with a lot of second-hand books. He bought the towns old fire

43、station and changed it 54 a shop to sell them. For the next 10 years, he bought 55 empty shops and made them into bookshops too. Hay became the worlds 56 book town”. Then Booth bought the towns old castle (城堡).On April 1, 1977, he jokingly called 57 King of Hay and said the town was now an independe

44、nt country! His horse was the head of the government, and he even 58 people passports. Some local people thought he was a little crazy.But the joke made more people come to Hay and buy second-hand books. By the 1980s, there were 1 million books in the towns over 30 bookshops. Then in 1988 a literatu

45、re (文 學(xué))festival 59 in the town. Writers talked about their new books, along with60. politicians and even the President of the US!Now there are 61 towns in Europe, Australia, Canada and even Malaysia.Not bad fbr something that started in a small town of 1, 300 people. 九、短文語境提示填空閱讀短文,根據(jù)語篇要求填空,使短文通順、意

46、思完整。每空限填一詞。Pandas look cute with their black-and-white fur (毛).But the color is not just for looking good! 62 new study shows pandas black-and-white color helps them hide in the wild.Wild pandas live 63 mountain forests in southwest China. 64 are shady (成蔭的)places, as well as snowy areas. Tim Caro,

47、from the University of Bristol, UK, said pandas faces and bellies (肚子)are white to help them hide in snowy areas,65 their arms and legs are black to help them hide in the shade.Pandas eat bamboo. They can never store enough fat 66 go through winter. So they go out to look for food all year long. The

48、 combination (組合)of black and white can help them hide in different seasons. 十、填寫適當?shù)木渥友a全對話根據(jù)下面的對話情景,在每個空白處填上一個適當?shù)木渥?,使對話的意義連貫、完 整。(Reem and Jack are talking in front of the house. Jack-J Reem-R)J: Hey, Reem. You look upset.67?R: Tve argued with my father!J:68?R: Well, you know we were planning to go

49、horse riding during the May Day holidays.J: Yes.R: Well, ifs not going to happen!69.J: Well, thats not so bad! He probably thought it was a good chance.R: I know, but 70. Anyway, we argued, and he hasnt spoken to me all day!J: Look, Reem, its not the end of the world. Hes probably upset at the momen

50、t, too. Cheer up, boy.71?R: Good idea. Thanks, Jack.十一、材料作文72.每一個人都有長處,都有精彩的一面。讓我們發(fā)揮自己的長處,做精彩的自己。請以“l(fā)am the best”為題,根據(jù)以下要點和要求,寫一篇英語短文。要點:1.你的長處是什么;2.表現(xiàn)在哪些方面;3.未來如何突破自我。要求:1.文中不要出現(xiàn)所在學(xué)校的校名和師生姓名;2.詞數(shù)100左右。參考答案:c【解析】【原文】略A【解析】【原文】略C【解析】【原文】略B【解析】【原文】略B【解析】【原文】略AB【解析】【原文】略CA【解析】 【原文】略BAC【解析】【原文】略BAC【解析】【

51、原文】略B A C E D【解析】【原文】略DABAC【解析】【導(dǎo)語】本文主要講述了種植多肉植物需要注意的事項。細節(jié)理解題。根據(jù)“There should be three or more holes at the bottom of the pot” 可知鍋底應(yīng)有 三個或三個以上的孔。故選D。細節(jié)理解題。根據(jù)“The best sun time will be from morning to noon during the summer”可知夏季最好的日照時間是從早上到中午,故上午9點到11點是最好的日照時間。故選A。細節(jié)理解題。根據(jù)It is suggested to water twic

52、e a week during the summer, every two weeks during early and late winter”可知初冬每兩周澆一次水。故選B。細節(jié)理解題。根據(jù)“Stop fertilizing completely during the winter”可知冬天的時候要完全停止 施肥。故選A。細節(jié)理解題。根據(jù)“Succulents prefer bright light”可知多肉植物喜歡明亮的光線,選項C描 述錯誤。故選C。ACDCB【解析】【導(dǎo)語】本文主要講述了作者在去瑞士的火車上,遇到了一位好心的老婦人,知道作者聽不懂德 語,意大利語和法語的情況下,用英語

53、和作者交流,并陪著作者及時趕上了去羅馬的火 車。細節(jié)理解題。根據(jù)“She could speak some English and told me that an accident had happened on the tracks”可知,因為在軌道上發(fā)生了一起事故,故選A。細節(jié)理解題。根據(jù)“It was a 2.5-hour journey in total, and when we made it to the final destination及I asked her how much farther she had to go and it turned out (結(jié)果是)that

54、her home was two hours back the other way”可知,那天老婦人在火車上坐了大約4個半小時,故 選C。細節(jié)理解題。根據(jù)“She had jumped from train to train and travelled the whole just to make sure 答案第3頁,共12頁that I made it”及“A woman spent her whole day sitting on trains and taking her hours away from her home just to help out a confused (迷惑的

55、)tourist visiting her country”可知,老婦人全程 陪同作者旅行只是為了確保作者不會迷路,故選D。推理判斷題。根據(jù)“No matter how many countries I visit, Til always say the most beautiful country in the world is Switzerland”可知,作者認為瑞士人很友好,故選Co最佳標題題。根據(jù)Ill always say the most beautiful country in the world is Switzerland”以及全 文內(nèi)容可知,本文主要通過作者自身的經(jīng)歷告訴

56、我們?nèi)鹗咳朔浅:?,覺得世界上最美麗的 地方是瑞士,故以選項B為標題更合適。故選B。BADCB【解析】【導(dǎo)語】本文主要講述了關(guān)于冷天多穿衣服的傳統(tǒng)觀念,在作者看來,這個說法不完全正確,并闡 述了理由。細節(jié)理解題。根據(jù)Id often go outside, even during cold winter months, wearing just a light jacket.”可知作者經(jīng)常出去,即使在寒冷的冬天,也只穿著一件輕便的夾克。故選B。細節(jié)理解題。根據(jù)“But I have noticed that in China, people always make sure to wear lo

57、ts of clothes when ifs cold outside.”可知在中國人總是確保在外面很冷的時候穿很多衣服。故選Ao詞義猜測題。 根據(jù)Anything that unnecessarily consumes this energy is not right. If you dont wear enough clothing when its cold out, your body will have to use more to keep you warm”可知如果你在寒冷的時候沒有穿足夠的衣服,你的身體將不得不使用更多能量來保暖,所以中 醫(yī)認為任何不必要使用能量的東西是不對的,

58、故此處劃線部分意為“使用故選D。主旨大意題。根據(jù)1 guess this might have something to do with traditional Chinese medicine”以 及本段內(nèi)容可知,本段主要介紹了中國人冬天穿很多衣服的原因。故選C。細節(jié)理解題。根據(jù)“But I still dont like to wear too much clothing, even when its cold. I get hot easilyI even sweat (出汗)during winter months if my coat is too warm”可知如果作者穿太 多衣服

59、的話,他會感覺很熱。故選B。DACBE【解析】【導(dǎo)語】本文主要講述了聽音樂的好處以及在學(xué)習(xí)的時候聽什么樣的音樂。根據(jù)I enjoy music while washing my dishes or walking to the store”以及our brains can sing and drive safely at the same time.”可知此處應(yīng)說明開車的時候也可以唱歌,選項D“我也喜歡 邊開車邊唱歌“符合語境。故選D。根據(jù)It requires all of your brain attention”以及上文內(nèi)容可知,聽音樂是只使用一半大腦的 好方法,但是閱讀不一樣,它需要所

60、有的大腦注意力,選項A”閱讀不一樣”符合語境。故 選Ao根據(jù)if youre trying to study, that requires reading”可知學(xué)習(xí)的時候需要閱讀,而閱讀需要注 意力,選項C“你應(yīng)該全神貫注符合語境。故選C。根據(jù)If you must listen to music, choose something without words, like piano jazz”可知學(xué)習(xí)的時候聽的音樂要是一些沒有歌詞的音樂,要輕聲放,選項B“在背景聲中輕輕播放”符合語 境。故選B。根據(jù)Get yourself a white noise app and admire the s

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

最新文檔

評論

0/150

提交評論