內(nèi)蒙古自治區(qū)2025年中考英語真題含同步解析_第1頁
內(nèi)蒙古自治區(qū)2025年中考英語真題含同步解析_第2頁
內(nèi)蒙古自治區(qū)2025年中考英語真題含同步解析_第3頁
內(nèi)蒙古自治區(qū)2025年中考英語真題含同步解析_第4頁
內(nèi)蒙古自治區(qū)2025年中考英語真題含同步解析_第5頁
已閱讀5頁,還剩11頁未讀, 繼續(xù)免費閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

內(nèi)蒙古自治區(qū)

2025

年中考英語真題一、情景交際(共

5

小題;每小題

2

分,共

10

分)根據(jù)對話內(nèi)容,從方框內(nèi)的選項中選出能填入空白處的最佳選項。選項中有兩項為多余選項。(Daniel

andLiLeiaretalkingintheplayground.D:Daniel,L:Li

Lei)D:Ihadarealsurprisethismorning.L:

1. D:Someoneshoutedmynameonthebus.Andyou'llneverguesswhowasstandingbehind

me.L:

Who?D:

2. L:Areyou

serious?D:

3. Shedidn'tevenknowIwasstudyinghere.L:You'rekidding!What'sshedoing

here?D:

4. L:That's

wonderful!D:Listen!Thebellisringing.Let'sgo!L:OK.

5. D:See

you!Seeyoulater!Isshenew

here?What

happened?Wheredoesshe

live?Sheisstudyinghere,

too.Ouroldschoolfriend,

Helen.Yes.Ihaven'tseenherforalong

time.【答案】1.C;2.F;3.G;4.E;5.A【解析】【分析】文章大意:Daniel

在公交車上偶遇老同學(xué)海倫,感到非常驚喜,并和李雷分享此事,最后兩人因上課而道別。稍后再見!她是新來的嗎?C.發(fā)生了什么事?她住在哪里?她也在這里學(xué)習(xí)。我們的老派朋友海倫。是的。我已經(jīng)很久沒見到她了?!军c評

】考查補全對話。首先,要快速瀏覽整個對話,理解對話的基本背景和主題;接著逐個分析每個選項,根據(jù)對話邏輯填入選項;最后,驗證填入的選項是否使整個對話流暢、邏輯清晰。上文"I

had

areal

surprise

thismorning"的意思是"今天早上我真的很驚訝",由此可推測下文李雷會問發(fā)生了什么事,所以選項

C"What

happened"符合語境。因此,此空應(yīng)填選項

C。上文"Who"的意思是"誰",由此可推測下文

Daniel

會回答是誰,所以選項

F"Our

old

school

friend,

Helen"符合語境。因此,此空應(yīng)填選項

F。上文"Are

you

serious"的意思是"你是認(rèn)真的嗎",下文"Shedidn't

even

know

Iwasstudying

here"的意思是"她甚至不知道我在這里學(xué)習(xí)",根據(jù)這兩句話的意思可推測此處

Daniel

是在肯定李雷的猜測,并表示自己很久沒有見到海倫了,所以選項

G"Yes.

Ihaven'tseen

her

for

a

long

time"符合語境。因此,此空應(yīng)填選項

G。4.上文"What'sshe

doing

here"的意思是"她在這里做什么",根據(jù)下文"That's

wonderful"可知,此處Daniel回答了李雷的問題,且李雷覺得很棒,所以選項

E"She

is

studying

here,

too"符合語境。因此,此空應(yīng)填選項E。5.下文"Seeyou"的意思是"再見",根據(jù)此句可知,此處李雷是在和

Daniel

道別,所以選項

A"See

you

later"符合語境。因此,此空應(yīng)填選項

A。二、完形填空(共

15

小題;每小題

1

分,共

15

分)閱讀短文,從短文后各題所給的三個選項(A、B

和C)中,選出可以填入空白處的最佳選項。A

few

years

ago,

while

Iwas

on

a

cycling(騎自行車)trip

inBrazil,

I

fell

off

my

bike.

I

6. mykneesalittlebit,butthefrontwheelofmybikewasbrokenbadly.Itwas

reallya 7. dayformeandIneededahelpinghand.AtthattimeIrememberedseeingahouseafewminutesago,

so

I

8. mybike

andstartedwalking.Ididn'tspeakthelocallanguageexcept"please"and"thankyou",butIneeded

tools

to 9. thebike.

Ihadnoidea

how

to 10. whathappened.ThenIrememberedmytranslationapp!Iknewitwouldn'tbeperfect,but

11. itwouldtellpeoplethebasics.Iwalkedtowardsthehouse,appinhand,

and

12. onthe

door.TheelderlywomanLisawhoansweredthedoorlookedatme,mybrokenbike

andmy

13. .

Shewelcomed

me

warmly.

Iwassitting

on

a

chair,

withmy

knees

bandaged

(綁上繃帶的)in

just

five

14. time.Lisa'shusbandGustavoandagroupofneighborshadappearedfromnowhereduringthefiveminutes.My

accident

was

15. becomingaparty.Gustavoandaneighborwereenjoyinga

heated

16. aboutthebestwaytorepairthewheelonmybike.Abikeaccidentislikelytobeabadthing.Butby

thetimeLisa

and

Gustavo

17. meatmyhotelthatnight,withafullstomachandaclean,fullyrepairedbike,Ifelt

like

the

18. maninthe

world.Although

we

were

19. beforetheaccident,theirbehaviorencouragedmealot.Idon'tknowhowtoexpressmy

20. .Eventoday,theirkindnesscontinuestomakemesmile.6.A.helpedB.hurtC.changed7.A.niceB.difficultC.normal8.A.used

upB.built

upC.picked

up9.A.repairB.designC.find10.A.seeB.explainC.understand11.A.a(chǎn)t

leastB.a(chǎn)t

mostC.a(chǎn)t

last12.A.workedB.wentC.knocked13.A.kneesB.headC.a(chǎn)rms14.A.hours'B.minutes'C.seconds'15.A.quicklyB.calmlyC.carefully16.A.memoryB.reasonC.discussion17.A.forgotB.leftC.invited18.A.slowestB.healthiestC.luckiest19.A.friendsB.relativesC.strangers20.A.thanksB.surpriseC.regrets【答案】6.B;7.B;8.C;9.A;10.B;11.A;12.C;13.A;14.B;15.A;16.C;17.B;18.C;19.C;20.A【解析】【分析】

文章大意:作者在巴西騎行時摔傷膝蓋且自行車前輪損壞,在語言不通的情況下,借助翻譯軟件向當(dāng)?shù)匾粦羧思仪笾?。這家人及其鄰居熱情地幫助作者修理自行車、處理傷口,讓原本糟糕的事故變成了一場溫暖的聚會。盡管事故前他們是陌生人,但他們的善舉讓作者深受感動,至今難以忘懷?!军c評】考查完形填空,首先通讀一遍文章,跳過缺失的單詞,再根據(jù)上下文來判斷所缺單詞的含義,最后對選項進行區(qū)別,選出正確的那一項句意:我的膝蓋有點受傷。A:幫助;B:受傷;C:改變。根據(jù)"I

fell

off

my

bike"(我從自行車上摔了下來),可知此處表達的是膝蓋受傷了。根據(jù)"我從自行車上摔了下來,膝蓋受傷了",可知應(yīng)選與受傷相關(guān)的選項,故答案為

B。句意:對我來說那真是困難的一天,我需要幫助。A:美好的;B:困難的;C:正常的。根據(jù)"I

fell

offmybike"(我從自行車上摔了下來)和"I

needed

ahelping

hand"(我需要幫助),可知這一天對我來說是困難的。根據(jù)"我從自行車上摔下且需要幫助,可知這一天對我來說很困難",故答案為B。句意:所以我把自行車拾起來,開始步行。A:用完;B:建立;C:撿起,拾起,此處可引申為"把自行車弄起來"。根據(jù)"the

front

wheel

of

my

bike

was

broken

badly"(我的自行車前輪嚴(yán)重?fù)p壞)和"startedwalking"(開始步行),可知此處表達的是我把自行車弄起來然后開始步行。根據(jù)"自行車前輪壞了,我開始步行,可知我把自行車弄起來",故答案為C。句意:但我需要工具來修理自行車。A:修理;B:設(shè)計;C:找到。根據(jù)"the

front

wheel

of

my

bikewasbroken

badly"(我的自行車前輪嚴(yán)重?fù)p壞),可知此處表達的是我需要工具來修理自行車。根據(jù)"自行車前輪壞了,可知我需要工具來修理自行車",故答案為A。句意:我不知道如何解釋發(fā)生了什么。A:看見;B:解釋;C:理解。根據(jù)"I

didn't

speakthe

locallanguage

except

"please"

and

"thank

you""(除了"請"和"謝謝"之外,我不會說當(dāng)?shù)氐恼Z言),可知此處表達的是我不知道如何解釋發(fā)生了什么。根據(jù)"我不會說當(dāng)?shù)卣Z言,可知我不知道如何解釋發(fā)生了什么",故答案為B。

11.句意:我知道它并不完美,但至少它能告訴人們基本情況。A:至少;B:至多;C:最后。根據(jù)"I

knewitwouldn't

be

perfect"(我知道它并不完美)和"itwould

tell

peoplethe

basics"(它能告訴人們基本情況),可知此處表達的是至少它能告訴人們基本情況。根據(jù)"翻譯軟件并不完美,但它至少能告訴人們基本情況",故答案為A。句意:我手里拿著應(yīng)用程序,朝房子走去,然后敲了門。A:工作;B:去;C:敲。根據(jù)語境和選項,可知此處表達的是我敲了門。根據(jù)"我手里拿著翻譯軟件朝房子走去,然后敲了門",故答案為C。句意:開門的老婦人

Lisa

看著我、我的壞自行車和我的膝蓋。A:膝蓋;B:頭;C:胳膊。根據(jù)"I

hurtmy

kneesa

littlebit"(我的膝蓋有點受傷)和"with

my

knees

bandaged"(膝蓋綁著繃帶),可知此處表達的是開門的老婦人

Lisa

看著我、我的壞自行車和我的膝蓋。根據(jù)"我膝蓋受傷且綁著繃帶,可知Lisa

看到了我的膝蓋",故答案為A。句意:僅僅五五分鐘時間,我就坐在椅子上,膝蓋綁著繃帶。A:小時的;B:分鐘的;C:秒的。根據(jù)后文"Lisa's

husband

Gustavo

and

a

group

of

neighborshad

appeared

fromnowhereduring

the

five

minutes"(在五分鐘內(nèi),Lisa

的丈夫Gustavo

和一群鄰居不知從哪里冒了出來),可知此處表達的是僅僅五分鐘時間。根據(jù)"后文提到五分鐘內(nèi)鄰居們出現(xiàn),可知此處是五分鐘時間",故答案為B。句意:我的事故迅速變成了一場聚會。A:快速地;B:冷靜地;C:仔細地。根據(jù)"Lisa'shusbandGustavo

and

a

group

ofneighbors

had

appeared

from

nowhereduring

the

five

minutes("

在五分鐘內(nèi),Lisa

的丈夫Gustavo和一群鄰居不知從哪里冒了出來),可知此處表達的是我的事故迅速地變成了一場聚會。根據(jù)"五分鐘內(nèi)鄰居們出現(xiàn),可知事故迅速變成了聚會",故答案為A。句意:Gustavo

和一位鄰居正在熱烈地討論如何最好地修理我自行車上的輪子。A:記憶;B:原因;C:討論。根據(jù)語境和選項,可知此處表達的是

Gustavo

和一位鄰居正在熱烈地討論如何最好地修理我自行車上的輪子。根據(jù)"Gustavo

和鄰居在熱烈地交流如何修自行車,可知他們在討論",故答案為C。句意:但是那天晚上

Lisa

和Gustavo

在旅館離開我時,我吃飽了,自行車也修好了,干干凈凈的。A:忘記;B:離開;C:邀請。根據(jù)語境和選項,可知此處表達的是Lisa

和Gustavo

離開我時,我吃飽了,自行車也修好了。根據(jù)"我吃飽了,自行車修好了,可知Lisa

和Gustavo準(zhǔn)備離開",故答案為B。句意:我覺得自己是世界上最幸運的人。A:最慢的;B:最健康的;C:最幸運的。根據(jù)"witha

fullstomach

and

a

clean,

fully

repaired

bike"(我吃飽了,自行車也修好了,干干凈凈的),可知此處表達的是我覺得自己是世界上最幸運的人。根據(jù)"我得到了幫助且一切都好,可知我覺得自己很幸運",故答案為C。句意:盡管事故發(fā)生前我們是陌生人。A:朋友;B:親戚;C:陌生人。根據(jù)后文"their

behaviorencouraged

me

a

lot"(他們的行為給了我很大的鼓勵),可知此處表達的是盡管事故發(fā)生前我們是陌生人。根據(jù)"他們的行為鼓勵了我,且前文未提及我們是熟人,可知事故發(fā)生前我們是陌生人",故答案為C。句意:我不知道如何表達我的感謝。A:感謝;B:驚訝;C:遺憾。根據(jù)"their

behavior

encouraged

mea

lot"(他們的行為給了我很大的鼓勵)和"Even

today,

theirkindnesscontinues

to

make

me

smile"(即使到了今天,他們的善良仍然讓我微笑),可知此處表達的是我不知道如何表達我的感謝。根據(jù)"他們的善良讓我微笑且鼓勵了我,可知我不知道如何表達感謝",故答案為A。三、閱讀理解(共

15

小題;31-41

每小題

2

分,第

42

小題

1

分,第

43、44

小題每小題

2

分,第45

小題

3

分,共

30

分)閱讀短文,從每題所給的三個選項(A、B

和C)中,選出最佳選項。Mydearfriends,haveyoudecidedwhereyouaregoingtotravelthissummer?HerearethreeFANTASTICplacesfor

you!Elmsmere

ParkForaweekonly,ourlakesidehouseisHALFprice!Tryboatingonthelakeandenjoythewonderfulholidaywithyourfamily.Wearemorethanhappytoletyouknow:petfriendly

here!Booknowtotakeadvantageofthis

offer!When:July3toJuly

9AltonLeisure

CentreCometoourGive-it-a-goDay!Treatyourfamilytoourcentre.Findanewhobbyorexperienceanewsport!We'vegotalotofdifferentsportsandactivitiesforyou!Ifyoulikerunning,wehavelotsofracesinthemorningandafternoon.Ifyoulikemakingthings,comeandtryyourhandatdifferent

arts!Youjustneed£3forall

activities.When:August15TheGrainshire's

BirderieTheBirderieis

an

exciting

family

resort(度假勝地).

The

Birderieishometohundredsofbirds—thebeautiful,theshy,thesociableandthefriendly!YoucangothroughthetreetopsonourBird'sEyeView

tour.Youcanseeourexpertsat

work.Comeoutofyourshellandspreadyourwings!Allchildrenunder10goFREE!When:June1toJuly

1Whichplaceallowsyoutotakea

pet?ElmsmerePark.AltonLeisureTheGrainshire's

Birderie.WhatcanyoudoatAltonLeisure

Centre?GoonaBird'sEyeViewtour.Enjoythewonderfullake

view.Trydifferentkindsofsportsand

arts.Whatdothethreeplaceshavein

common?Theyareallfreefor

children.TheyareopenfromJuneto

July.Theyaresuitableforafamily

visit.【答案】21.A22.C23.C【解析】【分析】

作者向朋友們推薦了三個適合暑期旅行的絕佳地點,分別是

Elmsmere

Park、Alton

LeisureCentre和The

Grainshire's

Birderie,并分別介紹了它們的特色活動、價格以及開放時間等信息。【點評】考查閱讀理解,首先對原文材料迅速瀏覽,掌握全文的主旨大意,其次細讀題材,各個擊破再去。細讀材料后的問題,弄清楚每題要求后,帶著問題再回到原文中去尋找、捕獲有關(guān)信息。21.細節(jié)理解題。根據(jù)原文"Elmsmere

Park"部分中"We

aremorethan

happy

to

letyou

know:

petfriendly

here!"(我們非常高興地告訴你:這里對寵物友好?。?,可知

Elmsmere

Park

允許帶寵物。故答案為

A。細節(jié)理解題。根據(jù)原文"Alton

LeisureCentre"部分中"We've

got

a

lotof

differentsportsand

activitiesforyou!Ifyoulikerunning,wehavelotsofracesinthemorningandafternoon.Ifyoulikemakingthings,comeandtryyourhand

at

different

arts!"(我們?yōu)槟銣?zhǔn)備了很多不同的運動和活動!如果你喜歡跑步,我們上午和下午都有很多比賽。如果你喜歡做東西,來試試不同的藝術(shù)吧?。芍?/p>

Alton

Leisure

Centre

可以嘗試不同種類的運動和藝術(shù)。故答案為

C。推理判斷題。根據(jù)"Elmsmere

Park"部分中"Tryboating

on

thelake

and

enjoy

the

wonderful

holiday

withyour

family."(嘗試在湖上劃船,和你的家人一起享受美好的假期。);"Alton

Leisure

Centre"部分中"Come

toour

Give-

it

-

a-

go

Day!

Treatyour

familyto

our

centre."(來參加我們的嘗試日!帶你的家人來我們的中心。);"The

Grainshire's

Birderie"部分中"TheBirderieis

an

exciting

familyresort(度假勝地)."(Birderie

是一個令人興奮的家庭度假勝地。),可知這三個地方都適合家庭參觀。故答案為

C。閱讀短文,從每題所給的三個選項(A、B和C)中,選出最佳選項。JossNaylorisasheepfarmerfromtheLakeDistrict.Amongmostpeople,hisnamemeanslittle,butincertaincircles,heisknownasoneofthefinestmountainrunnerstohaveever

lived.Josslivesandbreathesmountains.HehaslivedandfarmedallhislifeinanareaoftheLakeDistrictwhichhasmanymountains,includingthetallestmountaininEngland.Josshasanalmostsuperhumanabilitytorunatspeedovermountains.However,hewasn'talwaysamountainrunner.Asayoungman,hewasadvisedtogiveupfarmingbecauseofseriousbackproblems.But,whenhewas24,hewastiredofbeingtoldtotakeit

easy.Nothingcanstopagoodmanfrombeingbetter!Hecontinuedworkingandtookuprunning.Whenheran

hisfirstmountainrace,he

discoveredthathe

fellinlove

withit.

Allhistime

spent

herding(放牧)

sheepon

themountainshadpreparedhimfor

this.Hisachievementsarenothingshortoffamous.Forexample,hesmashed

hisownrecordandsetanew

one.Attheageof49,heranup214mountains."Itisawonderfulexperiencethoughthepracticeisveryhard,"hesaid.Manyofhisrunshaveraisedmoneyforcharity,andheispopularinthe

community.Hekeepswritingandsharinghisexperiencesabouthisclimb."Iwantpeoplebackhome—especiallyfamilyandfriendswhosupportme—togetarealfeelforwhatit'slike,"he

said.WhyisJossfamousincertaincircles?A.Heisawell-knownsheepfarmer.B.Heisoneofthebestmountain

runners.C.Hegetsfirstplaceinhisfirstmountain

race.Whatdoestheunderlinedword"smashed"inparagraph4

mean?A.Broke. B.Lost.26.WhatcanweknowaboutJossfromthe

text?C.Kept.Hewonawritingcompetition

once.Hemadeeffortstobeabetter

man.Hegaveuprunningwhenhewas24.Whichpartofamagazineisthetextprobablytaken

from?A.People.B.Business.C.Scienceand

Technology.【答案】24.B25.A26.B27.A【解析】【分析】文章大意:

講述了來自湖區(qū)的牧羊人

Joss

Naylor

的故事。他雖在大多數(shù)人中名不見經(jīng)傳,但在特定圈子里是頂尖的山地跑者。他因背部問題曾被勸放棄農(nóng)事,卻在

24

歲時開始跑步并愛上山地賽跑,其放牧經(jīng)歷為此打下基礎(chǔ)。他成就斐然,多次打破紀(jì)錄,還為慈善募捐,深受社區(qū)歡迎,同時分享攀登經(jīng)歷?!军c評】考查閱讀理解。首先,需要仔細閱讀題目和文章,要特別注意那些與題目相關(guān)的信息,然后將每個選項與文章內(nèi)容進行對比,要充分利用常識和上下文信息,找出與文章內(nèi)容最符合的選項。細節(jié)理解題。根據(jù)原文"Among

most

people,

his

name

meanslittle,

butincertain

circles,he

isknown

asoneof

the

finestmountain

runnersto

have

ever

lived."(在大多數(shù)人中,他的名字沒什么意義,但在某些圈子里,他被認(rèn)為是迄今為止最優(yōu)秀的山地跑者之一。),可知

Joss

在特定圈子里出名是因為他是最優(yōu)秀的山地跑者之一。故答案為

B。詞義猜測題。根據(jù)原文"For

example,

hesmashed

hisown

record

and

set

a

newone."(例如,他打破了自己的紀(jì)錄并創(chuàng)造了新的紀(jì)錄。),結(jié)合"set

a

new

one"(創(chuàng)造新的紀(jì)錄),可推測"smashed"意思是"打破"。故答案為A。推理判斷題。根據(jù)原文"Asayoung

man,

hewas

advised

to

give

up

farming

because

of

seriousbackproblems.But,whenhewas24,hewastiredofbeingtoldtotakeiteasy.Nothingcanstopagoodmanfrombeing

better!He

continued

working

and

tookup

running."(年輕時,由于嚴(yán)重的背部問題,他被人建議放棄farming

但是,當(dāng)他

24

歲時,他厭倦了被勸要輕松些。沒有什么能阻止一個優(yōu)秀的人變得更好!他繼續(xù)工作并開始跑步。),可知

Joss

并不滿足于現(xiàn)狀,他努力成為一個更好的人。故答案為

B。推理判斷題。文章主要介紹了

Joss

Naylor

這個人物,包括他的身份、經(jīng)歷和成就等,所以這篇文章可能來自雜志的"人物"部分。故答案為

A。閱讀短文,從每題所給的三個選項(A、B和C)中,選出最佳選項。TheChangjiangRiver,alsoknownastheYangtzeRiver,isoneofthelongestriversintheworld.ItisimportanttotheChinesepeopleandisoftencalledthe"motherriver".Itisnotjustanaturalwonder—itisalsoasymboloftheChinese

nation.Nowadays,theYangtzeRiverNationalCulturalParkcomesintoview.HowtoprotectYangtzeRivercultureandimproveculturalconfidenceisanewtaskfortheplacesneartheYangtze

River.TheYangtzeRiverNationalCulturalPark,whichisalsoanimportant"NationalPark"project,goesacross

13provinces

with

841

national-level

intangible

cultural

heritage

(非物質(zhì)文化遺產(chǎn))

projects,465

historical

andculturalcities,towns,andvillages,aswellas91national-levelmuseums.ItexpressesChina'straditional,revolutionary(革命的),

and

socialist

advanced

cultures.Withover2,200years'history,JiujiangplaysanimportantpartintheYangtzeRiverNationalCultural

Park.ToprotectYangtzeRiverculture,Jiujiangcreatesthe"MostBeautifulYangtzeRiverBank".Jiujiangmakesitpossiblethattheparknotonlyprotectsculturalheritagebutalsofurtherimprovesthequalityofpeople'slifethere.TheparkturnsJiujiangintoaplacewherevisitorscanlearnmoreabouthistoricalstoriesandenjoynaturalbeauty.Italsohelpslocalcommunitiesbycreatingjobsin

tourism.TheYangtzeRiverNationalCulturalParkprojectcarriesgreatmeaningfortheChinesenation.Theprojectisbased

on

therich

cultural

resources

(資源).

The

Yangtze

River

National

Cultural

Park

project

holds

valuein

manyfieldssuchaswaterresourcesprotection,socialdevelopmentandeducationalprogramsforstudents.It

draws

anewpainting

and

showsharmony

(和諧)

between

nature,

thepeopleand

thecities.28.WhatisthenewtaskfortheplacesneartheYangtze

River?CallingonmorepeopletopayavisittotheYangtze

River.Settingagoodexampleforotherculturalparksinthecountry.C.ProtectingtheYangtzeRivercultureandimprovingcultural

confidence.What'sthepurposeoflistingnumbersinparagraph

3?Tocomparedifferentcultural

parks.Tostresstheinfluenceofthe

project.Toaskforprotectingthe

environment.Whatdoestheunderlinedword"it"inthelastparagraphrefer

to?A.The

culture. B.The

project.C.The

history.Whichofthefollowingisthebesttitleforthe

text?TheCulturalDevelopmentof

JiujiangTheLongHistoryoftheYangtze

RiverTheYangtzeRiverNationalCultural

Park【答案】28.C29.B30.B31.C【解析】【分析】文章大意:介紹長江國家文化公園,它跨越多省,涵蓋豐富文化遺產(chǎn),體現(xiàn)中國多種文化。以九江為例,其建設(shè)兼顧文化保護與民生改善、旅游發(fā)展。該項目意義重大,關(guān)乎多領(lǐng)域發(fā)展,展現(xiàn)自然、人與城市和諧?!军c評】考查閱讀理解。做這類題一般采用尋讀法,即先讀題,然后帶著問題快速閱讀短文,找出與問題有關(guān)的詞語或句子,再對相關(guān)部分進行分析對比,找出答案。細節(jié)題要注意從文中尋找答案;推斷題需要聯(lián)系上下文,推斷出需要的信息。細節(jié)理解題。根據(jù)原文"How

to

protect

Yangtze

River

culture

and

improve

culturalconfidenceisa

new

taskfor

the

places

near

the

Yangtze

River."(如何保護長江文化和增強文化自信是長江沿岸地區(qū)的一項新任務(wù)。),可知長江沿岸地區(qū)的新任務(wù)是保護長江文化和增強文化自信。故答案為

C。推理判斷題。第三段

The

Yangtze

RiverNationalCultural

Park,

which

is

also

an

important"NationalPark"project,

goes

across

13

provinces

with841

national-level

intangible

cultural

heritage

(非物質(zhì)文化遺產(chǎn))

projects,465

historicaland

cultural

cities,towns,

andvillages,

as

wellas

91national-level

museums(.

長江國家文化公園,也是一個重要的"國家公園"項目,跨越了

13

個省份,擁有

841

項國家級非物質(zhì)文化遺產(chǎn)項目,465

個歷史文化名城、名鎮(zhèn)和名村,以及

91

個國家級博物館。)提到長江國家文化公園跨越

13

個省,有

841

個國家級非物質(zhì)文化遺產(chǎn)項目、465

個歷史文化城市、城鎮(zhèn)和村莊以及

91

個國家級博物館,列舉這些數(shù)字是為了強調(diào)該項目的廣泛影響和重要性,強調(diào)該項目的影響。故答案為

B。代詞指代題。根據(jù)原文"The

Yangtze

RiverNationalCulturalPark

project

carries

greatmeaning

fortheChinesenation.Theprojectisbasedontherichculturalresources(資源).TheYangtzeRiverNationalCulturalPark

project

holdsvaluein

many

fields..."(長江國家文化公園項目對中華民族具有重大意義。該項目基于豐富的文化資源。長江國家文化公園項目在許多領(lǐng)域都具有價值……),這里的"it"指代前面提到的"TheYangtze

River

National

Cultural

Park

project"(長江國家文化公園項目)。故答案為

B。最佳標(biāo)題題。文章主要圍繞長江國家文化公園展開,介紹了它的意義、涵蓋范圍、在九江的情況以及其價值等,所以"The

Yangtze

River

National

Cultural

Park"(長江國家文化公園)作為標(biāo)題最合適。故答案為:根據(jù)文章主要圍繞長江國家文化公園展開,可知"The

Yangtze

River

National

Cultural

Park"作為標(biāo)題最合適,故答案為

C。閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容,完成下列各題。(Alanwroteasocialmediapostaboutoneofhisfavorite

books.)Doyoulikereading?Whatisyourfavoritebook?I'mAlan.Sittinginachairbytheshelf,Ilistentonoveliststelling

stories,

andpoets

readingaloud

fromtheir

works

andsayingthings

that

inspired(鼓舞)them.

Sometimes,Iseeteachersdoingdrawingsinfrontofwide-eyed

schoolchildren.MyfriendNatalieoncerecommendedthebookTheJourneytome,andI'mverygladasIreadit.ItismyfavoritebookandIcouldn'tputitdown.Ilikeitbecausethemaincharacter,Lucy,andthestoryencouragemeandmakemestrong.ThestoryisaboutLucymovingacrossthecountrytoanewtownandtryingtofitin.Shehasahardtimemakingfriendsbecausesheisanewcomer.IcanunderstandLucybecauseIalsomovedtoanewtown.Lucyissostrongandisabletofinallymakemanynewfriends,includingherbestfriend.ThebookdescribesLucy'sfeelingsandthedifficultiesshe

faces.32.What'stherelationshipbetweenNatalieandAlan?33.WhydoesAlanlikethe

book?34.UseawordinthetexttodescribeLucy.35.Writeanendingforthetext.(within15

words)【答案】32.Friends33.BecausethemaincharacterLucyandherstoryencouragehimandmakehimstrong.1734.Strong35.I

recommendthis

book

to

all

who

feellonely.

(答案不唯一,符合文意即可)【解析】【分析】文章大意:艾倫介紹自己喜歡的一本書《旅程》,此書是朋友娜塔莉推薦的。他喜愛該書,因為主角露西及其故事給予他鼓勵、讓他堅強。書中講述露西搬到新城鎮(zhèn)努力融入,因是新來者交友困難,但她堅強并交到許多新友,包括摯友,還描述了她的感受與困境。【點評】考查任務(wù)型閱讀,先通讀全文,理解文章大意,把握主題,然后掃讀每個小題的題目及所涉及的段落,尋找關(guān)鍵詞,根據(jù)題目中的要求進行針對性的閱讀,注意選項的差異性,進行精準(zhǔn)答題。根據(jù)原文"My

friendNatalieonce

recommended

thebook

The

Journey

to

me"(我的朋友娜塔莉曾經(jīng)給我推薦過《旅程》這本書),可知娜塔莉和艾倫是朋友關(guān)系。故答案為

Friends。細節(jié)理解題。根據(jù)原文"I

like

itbecause

the

main

character,

Lucy,and

the

story

encourageme

and

make

mestrong."(我喜歡這本書是因為主角露西和這個故事鼓勵我,讓我變得堅強。),可知艾倫喜歡這本書是因為主角露西和她的故事鼓勵他,讓他變得堅強。故答案為

Because

the

maincharacter

Lucy

and

her

storyencouragehimandmakehim

strong.根據(jù)原文"Lucy

is

so

strong

and

isableto

finally

make

many

newfriends,including

her

bestfriend."(露西非常堅強,最終能夠結(jié)交許多新朋友,包括她最好的朋友。),可知可以用"Strong(堅強的)"這個詞來描述露西。故答案為

Strong。根據(jù)MyfriendNatalieoncerecommendedthebookTheJourneytome,andI'mverygladasIreadit.ItismyfavoritebookandIcouldn'tputitdown.Ilikeitbecausethemaincharacter,Lucy,andthestoryencouragemeand

make

mestrong.

The

story

is

about……(我的朋友娜塔莉曾經(jīng)向我推薦了《旅程》這本書,我很高興讀了它。這是我最喜歡的書,我無法放下。我喜歡它是因為主角露西和故事鼓勵我并讓我堅強。這個故事是關(guān)于……)文章主要講述了艾倫喜歡《旅程》這本書以及喜歡的原因,這本書能給人鼓勵,所以結(jié)尾可以推薦給那些感到孤獨的人。故答案為:I

recommendthis

book

to

all

who

feellonely.四、語篇填空(共兩節(jié),20

分)第一節(jié)(共

10

小題;每小題

1

分,共

10

分)閱讀短文內(nèi)容,在空白處填入一個適當(dāng)?shù)膯卧~或括號內(nèi)單詞的正確形式。(ReadElin'semailfromNorwaytoafriendinChinashehasnevermet.

)To:LiMingSubject:Your

friendHiLi

Ming,Thanksforyouremail.It'sgreattohearfrom

you!Youaskedabout36.

(I).Well,I

37. (graduate)fromcollegelastyearandI'mworkinginanofficenow.Inmyfreetime,I

38.

(usual)gettogetherwithfriends,gohiking,andchatwithfamilyandfriends

online.OsloisthecapitalofNorwayandis

39.

(large)thananyothercityinthecountry.Oslois

such40. amazingplacethatmanypeoplecomeforavisiteveryyear.It'sfullofgreatmuseums

andrestaurants.It'sa

good

41. (choose)ifyouhaveatravelplan.Idon'tknowif

everyone

42. (like)wintersportsinNorway,butalotofusenjoyskiingandsnowboarding(seethephotoofme).Isawyourgraduationphoto.Thatis

so

43. (interest)!LearningthatyouarestudyingtraditionalChinesemedicine,Iwanttoknowmoreabout

it.Thankstooforyourinvitationtoyourcity.I

wonder

44. peopledoforfunthere.Let'skeepintouch.Lookingforward

to

45. (meet)you

soon.Elin【答案】36.myself;37.graduated;38.usually;39.larger;40.a(chǎn)n;41.choice;42.likes;43.interesting;44.what;45.meeting【解析】【分析】文章大意:

埃琳給李明發(fā)郵件,介紹自己工作、閑暇活動,夸贊奧斯陸,提及挪威冬運,對李明學(xué)中醫(yī)感興趣,感謝邀請并盼見面。【點評】考查語法填空。通讀全文,結(jié)合文章的主題和語境,分析句子結(jié)構(gòu)、語法規(guī)則、詞匯搭配以及作者的寫作意圖等,推斷出最合適的填空選項。在初步確定答案后,要再次通讀全文,檢查所選詞匯是否與文章的語境和主題相符,確保文章的連

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論