2016屆高考英語(yǔ)二輪復(fù)習(xí)講義課件:第2部分+題型專題突破+專題1+第5講(全國(guó)卷Ⅱ)_第1頁(yè)
2016屆高考英語(yǔ)二輪復(fù)習(xí)講義課件:第2部分+題型專題突破+專題1+第5講(全國(guó)卷Ⅱ)_第2頁(yè)
2016屆高考英語(yǔ)二輪復(fù)習(xí)講義課件:第2部分+題型專題突破+專題1+第5講(全國(guó)卷Ⅱ)_第3頁(yè)
2016屆高考英語(yǔ)二輪復(fù)習(xí)講義課件:第2部分+題型專題突破+專題1+第5講(全國(guó)卷Ⅱ)_第4頁(yè)
2016屆高考英語(yǔ)二輪復(fù)習(xí)講義課件:第2部分+題型專題突破+專題1+第5講(全國(guó)卷Ⅱ)_第5頁(yè)
已閱讀5頁(yè),還剩12頁(yè)未讀, 繼續(xù)免費(fèi)閱讀

下載本文檔

版權(quán)說(shuō)明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請(qǐng)進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡(jiǎn)介

1、第五講 篇章結(jié)構(gòu)題,專題一 閱讀理解,考試大綱明確要求考生“理解文章的基本結(jié)構(gòu)”。高考對(duì)文章結(jié)構(gòu)的考查主要涉及兩個(gè)層次:一是按段落的組織方法理解文章的結(jié)構(gòu),二是按寫(xiě)作方法(論證方法)理解文章的 結(jié)構(gòu)。把握文章的基本結(jié)構(gòu)有利于理解文章的主題。篇章結(jié)構(gòu)題屬于較高層次的考查,重在考查對(duì)整個(gè)文章內(nèi)在邏輯關(guān)系的理解,對(duì)文章結(jié)構(gòu)的清晰認(rèn)識(shí)及對(duì)文中舉例的目的等,看考生對(duì)整篇文章的整體理解如何。因此,把握全篇的文 脈,即句與句、段與段之間的邏輯關(guān)系對(duì)理解文章的基本結(jié) 構(gòu)會(huì)有很大幫助。,1按段落的組織方法理解文章的結(jié)構(gòu) 文章的體裁有記敘文、說(shuō)明文和議論文等,不同體裁的文章的組織方法是不同的。文章結(jié)構(gòu)題主要考查考

2、生在理解全文的基礎(chǔ)上對(duì)文章所描述的事件的發(fā)展順序、所說(shuō)明事物的結(jié)構(gòu)層次或在論述觀點(diǎn)過(guò)程中使用的論證方法進(jìn)行推測(cè)、歸納和總結(jié)的能力。主要設(shè)題形式: Which of the following shows the organization/structure of the passage? How is the passage organized? Which of the following best shows the structure of the passage?,(2015高考北京卷,閱讀理解D,節(jié)選) Technological change is everywhere and a

3、ffects every aspect of life,mostly for the better.However,social changes that are brought about by new technology are often mistaken for a change in attitudes. An example at hand is the involvement of parents in the lives of their children who are attending college.Surveys (調(diào)查) on this topic suggest

4、 that parents today continue to be “very” or “somewhat” overlyprotective even after their children move into college dormitories.The same surveys also indicate that the rate of parental involvement is greater today than it was a generation ago.This is usually interpreted as a sign that todays parent

5、s are trying to manage their childrens lives past the point where this behavior is appropriate.,However,greater parental involvement does not necessarily indicate that parents are failing to let go of their “adult” children. In the context (背景) of this discussion,it seems valuable to first find out

6、the cause of change in the case of parents involvement with their grown children.If parents of earlier generations had wanted to be in touch with their collegeage children frequently,would this have been possible?Probably not.On the other hand,does the possibility of frequent communication today mea

7、n that the urge to do so wasnt present a generation ago?,Many studies show that older parentstodays grandparentswould have called their children more often if the means and cost of doing so had not been a barrier. Furthermore,studies show that finances are the most frequent subject of communication

8、between parents and their college children.The fact that college students are financially dependent on their parents is nothing new;nor are requests for more money to be sent from home.This phenomenon is neither good nor bad;it is a fact of college life,today and in the past.,Thanks to the advanced

9、technology,we live in an age of bettered communication.This has many implications well beyond the role that parents seem to play in the lives of their children who have left for college.But it is useful to bear in mind that all such changes come from the technology and not some imagined desire by pa

10、rents to keep their children under their wings.,70Which of the following shows the development of ideas in this passage?_,I:Introduction P:Point Sp:Subpoint(次要點(diǎn)) C:Conclusion,B,【解析】 文章結(jié)構(gòu)題。文章第一段是introduction,介紹了“新科技帶來(lái)的一些改變常被誤認(rèn)為是態(tài)度的改變”的現(xiàn) 象。第二段提出了第一個(gè)論點(diǎn)“父母在子女生活中參與度提高的現(xiàn)象通常被誤認(rèn)為是在試圖安排孩子的生活”。第三段提出了第二個(gè)論點(diǎn) “父母

11、更多的參與不一定表明父母對(duì)子女不放手”。第四段針對(duì)第二個(gè)論點(diǎn)提出了分論點(diǎn)一“是科技的進(jìn)步導(dǎo)致了父母對(duì)子女生活更多地參與”。第五段針對(duì)第二個(gè)論點(diǎn)提出了分論點(diǎn)二(關(guān)鍵詞Furthermore)“是子女經(jīng)濟(jì)不獨(dú)立導(dǎo)致父母對(duì)子女生活的過(guò)多參與”。最后一段得出結(jié) 論“多虧了高科技,我們能更好地交流,父母與孩子更多的溝通交流并不是想庇護(hù)孩子”。,方法點(diǎn)津 在解答此類試題時(shí),考生應(yīng)做到:一讀,就是通讀全文;二 想,就是想一想每個(gè)自然段的主要內(nèi)容;三歸,就是把一些 內(nèi)容相同或關(guān)系密切的自然段并在一起,成為一個(gè)大段;四 查,就是再把各段段意連起來(lái),看是否能構(gòu)成一個(gè)連貫的整 體;五選,就是選出符合文章結(jié)構(gòu)的正確答

12、案。因此考生在 閱讀文章時(shí)要發(fā)揮自己的邏輯思維能力,把握作者的寫(xiě)作思 路,這樣才能準(zhǔn)確答題。此類試題從段落組織方式上看有三 種類型:總分總;總分;分總。,2按寫(xiě)作方法理解文章的結(jié)構(gòu) 作者可采用不同的方法來(lái)組織文章,如:(1)時(shí)間順序,按時(shí)間先后順序說(shuō)明某一事物的發(fā)展,或某一研究由過(guò)去至現(xiàn)在 的發(fā)展情況。(2)空間順序,按照事物的空間結(jié)構(gòu)順序(從左到右,從內(nèi)到外,從整體到局部等)進(jìn)行描寫(xiě)或說(shuō)明。(3)舉例論證,用所列舉的事物來(lái)論證觀點(diǎn),通常列舉一些數(shù)據(jù)、事例 等。(4)對(duì)比或類比,通常以對(duì)比各事物之間的共同點(diǎn)或差異 為主。主要設(shè)題形式:,The passage is mainly develop

13、ed by_ The second paragraph is developed by_ The author develops the passage mainly by_ How does the writer support the underlined statement in Paragraph 2?,(2015高考重慶卷,閱讀理解D,節(jié)選) There are many places to go on safari (觀賞野生動(dòng)物) in Africa,but riding a horse through the flooded waters of Botswanas Okavan

14、go Delta must rank as one of the worlds most exciting wildlife journeys. Several safari camps operate as the base for this adventure,providing unique rides twice a day to explore deep into the delta.The camps have excellent horses,professional guides and lots of support workers.They have a reputatio

15、n for providing a great riding experience.,The morning ride,when the guides take you to beautiful,shallow lakes full of water lilies,tends to be more active.It is unlike any other riding experience.With rainbows forming in the splashing water around you and the sound of huge drops of water bouncing

16、off your body and face,it is truly exciting.You are very likely to come across large wild animals,too.On horseback it is possible to get quite close to elephants,giraffes and many other animals.The sense of excitement and tension levels rise suddenly though,as does your heart rate,as you move closer

17、 to them.,In the evening,rides are usually at a more relaxed and unhurried pace,with golden light streaming across the grassy delta and the animals coming out to eat and drink.Sedate though they are,rides at this time of day are still very impressive.As the suns rays pass through the dust kicked up

18、by the horses,the romance of Africa comes to life. Back at the camp you can kick off your boots and enjoy excellent food and wine.Looking back on your day,you will find it hard to deny that a horseback safari is as close as you will ever come to answering the call of the wild.,51The author introduces the riding experience in the Okavango Delta mainly by _ Afollowing space order Bfollowing time order Cmaking classifications Dgiving examples 【解析】 篇章結(jié)構(gòu)題。A項(xiàng)意為“按空間順序”,B項(xiàng)意為“按時(shí)間順序”,C項(xiàng)意為“歸類”,D項(xiàng)意為“舉例”。根據(jù)文中出現(xiàn)的The morning ride,

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無(wú)特殊說(shuō)明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請(qǐng)下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請(qǐng)聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁(yè)內(nèi)容里面會(huì)有圖紙預(yù)覽,若沒(méi)有圖紙預(yù)覽就沒(méi)有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫(kù)網(wǎng)僅提供信息存儲(chǔ)空間,僅對(duì)用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對(duì)用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對(duì)任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請(qǐng)與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對(duì)自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評(píng)論

0/150

提交評(píng)論