版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認領(lǐng)
文檔簡介
1、大學英語寫作資料第一講 擴充段落的手段The Structure of a Paragraph1 topic sentence + 2-4 development sentences = a paragraphThomas Jefferson was a man of many talents.1 First, he practiced crop rotation and soil conservation a century before these became standard practice, and he invented a plow superior to any other
2、in existence.2 Second, he influenced architecture through America with his self-designed house.3 Third, he was the author of the Declaration of Independence. In short, from the above analysis we can safely draw the conclusion that Thomas Jefferson had a lot of talents. Thomas Jefferson was a man of
3、many talents.1 To begin with, he practiced crop rotation and soil conservation a century before these became standard practice, and he invented a plow superior to any other in existence.2 In addition, he influenced architecture through America with his self-designed house.3 Besides, he was the autho
4、r of the Declaration of Independence. In a word, from the above analysis we can come to a safe conclusion that Thomas Jefferson had a lot of talents. Key word(s):Sent 1: Sent 2: Sent 3: 為了便于掌握和應用,本章作者重點介紹一種叫做“兩主一插”的擴展段落的方法,“兩主”即列舉和遞進,“一插”即舉例。請看下面的基本模塊:(1) 列舉法模塊:主題句. First, 擴展句1. Second, 擴展句2. Third,
5、 擴展句3. Finally, 擴展句4. In short,/In a word,/Therefore, 結(jié)論句.Computers can help different people in different ways. First, they can help children with their lessons and homework. Second, they can help college students and scholars do all sorts of complicated calculations, analyze data, process word and
6、 present the latest achievements as well as the desired information. Third, computers can assist engineers and experts in the design of machines, of bridges or of spaceships. Finally, computers can also offer fun and entertainment for children and adults alike. In a word, from the above analysis we
7、can safely draw the conclusion that computers really have many functions.(2) 遞進法模塊:主題句.To begin with, 擴展句1.In addition, 擴展句2.Besides, 擴展句3. Whats more, 擴展句4. In short,/In a word,/Therefore, 結(jié)論句. Computers can help different people in different ways. To begin with, they can help children with their l
8、essons and homework. In addition, they can help college students and scholars do all sorts of complicated calculations, analyze data, process words and present the latest achievements as well as the desired information. Besides, they can assist engineers and experts in the design of machines, of bri
9、dges or of spaceships. What is more (better), computers can also offer fun and entertainment for children and adults alike. In short, from the above analysis, we can easily see computers really have many functions.(3) 舉例法模塊:主題句. For example, 擴展句1. For another example, 擴展句2. A case in point,擴展句3. In
10、short,/In a word,/Therefore, 結(jié)論句.Computers can help different people in different ways. For example, they can help children with their lessons and homework. For another example, they can help college students and scholars do all sorts of complicated calculations, analyze data, process words and pres
11、ent the latest achievements as well as the desired information. A case in point, computers can also offer fun and entertainment for children and adults alike. In short, from the above analysis, we can easily see computers really have many functions.通過以上三個模塊的例子,可以看出第三個模塊最好是用于進一步擴展段落,即穿插使用。請看例:Sometim
12、es water can be harmful or even destructive. For example, you will have trouble doing outdoor jobs if it rains for days. Plants such as wheat and cotton will suffer a lot if it rains too much. A flood does much harm to all forms of life. Lets take English learning for example to show the principle o
13、f “Practice makes perfect”. You can learn some words and grammar from books and teachers, but without practice, you can never use them freely. Besides, you will even find it too difficult to remember them. The only way to solve this problem is to keep practising. Another example to show the same pri
14、nciple is learning to swim. It is obvious that you can never swim if you dare not drop yourself into water. Swimming can only be learned through practice in water, which can make you get the feeling of water and make your motion correct and effective. 利用舉例模塊穿插,可以把抽象的觀點具體化,把難于表述的觀點用具體的事例間接地表述出來??傊檬?/p>
15、么樣的過渡詞展開主題句,完全取決于內(nèi)容的需要。其他常見的擴展模塊有:注:( 代表一個句子) (N 代表一個名詞)( NN代表多個名詞)(1) 兩點法模塊:用于較短的段落,只陳述兩個觀點。常用的關(guān)聯(lián)詞語有1)For one thing, For another (thing), 2) On one hand, On the other hand, (2) 正反法模塊:用于陳述事物的兩個方面,常用的關(guān)聯(lián)詞語有: 1) Each coin has two sides. N is no exception to the rule. 2) However, (3) 舉例法模塊:1)For example
16、, 2) Take N for example to show . 3) N is just a case in point. (4) 時間順序排列模塊:1) In the past, At present, In the future, 2) In the short run, In the long run, (5) 空間順序排列模塊:In China, In the West, 先談一個地方的情況,再談其他一些地方的情況,以進行比較。(6) 數(shù)字法模塊:數(shù)字往往是枯燥無味的,但卻具有很強的說服力。1)A recent poll in the US shows that 2) Accord
17、ing to the statistics available, (7)推理法模塊:1) If , (then) 2) Suppose , (then) (8) 比較法模塊:1)Compared with N , 2) In comparison, 3) Comparatively speaking, 4) while (whereas) (9) 對照法模塊:1) In (By) contrast, 2) Contrary to, 3) In opposition, 4) On the contrary, (10)下結(jié)論模塊:1)In short (In a word), 2) From th
18、e above analysis we can safely conclude that 3)All the evidence justifies an unshakable conclusion that 第二講 如何開頭常言道:好的開端等于成功了一半。開頭也就是寫作中的引言(Introduction)部分,其作用是引出主題、確立論點。常見的開端有以下五種:(1)主題句法:提出一個觀點/論據(jù)作為文章要闡明和論述的主題。例如:The development of science and technology has brought about many changes. For example
19、, modern medical science makes people live a longer and healthier life. TV keeps us well informed and brings a vivid world into ordinary families. Owing to the invention of spaceships and rockets, mans dream of landing on the moon, which was impossible several decades ago, has now come true. In shor
20、t, all the scientific products are changing the way we live and work.However, there are some problems with the Three Gorges Project that need careful handling. First of all, the deposits of sand and mud are two of the headaches with the project. Second, the problems of emigration, economic developme
21、nt and environment protection need careful study. Third, how to protect some precious species of sea animals so as to keep the balance of nature is another problem the project is faced up with. In short, we should take all the problems into serious consideration.Some claim that there are a lot of ad
22、vantages of possessing a car. To begin with, it gives a much greater degree of comfort and mobility. The owner of a car is no longer forced to rely on public transport, and hence no irritation caused by the waiting for buses and taxies. In addition, with a car he can go wherever he likes and wheneve
23、r he wants to so that he can enjoy his leisure to the full by making trips to the country or seaside on the weekends. In a word, cars bring about lots of conveniences.(2)數(shù)據(jù)法:引用已證實的某些統(tǒng)計數(shù)據(jù)引出話題。例如: According to a recent survey, about 25 percent of Chinese college students now hold a part-time job. In t
24、he past, there was nearly none 10 years ago. This figure increases to 72 percent during summer vacation. College students are seen waiting on tables, clerking in stores, advertising in streets, teaching in families and doing whatever work they can find.(3) 問題法:用提出問題,即:設(shè)問的方法來引出文章的主題。例如:What is succes
25、s? Different people have different answers to this question. Some people think that one is successful if he can make a great deal money. Other people believe that success means holding an important government post. Why have I chosen to attend colleges? This is the question I have kept asking myself
26、many times in the past two academic years. But the answer is always the same: college education is something I truly want to do in my life and it is worthwhile. Why cant the burden of the Chinese pupils be relieved in spite of social protest? For one thing, parents have a strong desire for the early
27、 intelligent achievement of their children. They believe that if you do not force them to read more, a golden opportunity for the success will be lost and the chances of their being admitted to key schools, and then to colleges will be slim. For another, our teachers work with parents to apply press
28、ure. Since scores are not only the mark of success or failure for a particular student, but also a measurement of a teachers performance, it is natural for a teacher to assign more homework for his own sake as well as for his students. (4)引用法:引用名言、諺語等引出文章的主題。如: As the proverb says, “No one knows the
29、 value of health until he loses it.” In other words, nothing is more valuable than health. It is clear that health is the very foundation of ones future success. If you fall ill, it is nearly impossible to pursue your career effectively, much less make your dreams come true. On the other hand, if yo
30、u are healthy and strong, you can go all out to overcome the obstacles that lie ahead of you. A proverb says, “Time is money.” But in my opinion, time is even more precious than money. Because when money is spent, we can earn it back; but when time is gone, it will never return. Thus we must value t
31、ime and learn to make the best use of it in order to realize our dreams. As the saying goes, “Never too old to learn.” As for grown-ups, even the aged, learning is important as well. Although they have studied something for many years, and have learned a lot already, there are still some experiences
32、 and laws for them to learn. Life is limited while knowledge is boundless. Moreover, the world keeps changing constantly with the development of science and technology. There is always something new for them to learn. Only constant learning can make people become more learned and experienced so that
33、 they can suit the changing world better.(5)定義法:對標題下定義,然后通過舉例、邏輯推理等方法加以詳細說明。如:What is self-confidence? It is generally accepted that self-confidence refers to the firm belief in ones ability to do something well. In other words, it is a key to ones success because it provides a solid psychological g
34、round for ones work. This is how I understand the meaning of self-confidence. 第三講 如何結(jié)尾結(jié)尾經(jīng)常用來總結(jié)全文,提出自己的觀點、建議或期望。文章的結(jié)尾寫得好則給讀者留下較深刻的印象。文章的結(jié)尾有以下種:(1)重復主題法:抓住主題句中的核心詞換一種表達形式重述文章或段落的主題。如:Many people appreciate the conveniences of the city. There are some good reasons. First, living in the city, they are w
35、ell-informed of the exciting and important events that take place both at home and abroad. Second, modern transportation facilities in the city make it easy to travel around. Taking advantage of them, one can even visit other parts of the world. Finally, shopping centers, restaurants and recreation
36、centers are always within easy reach. In short, it is convenient to get and do what one wants to in the city. As a human being, one can hardly do without a friend. With friends, one has someone to turn to whenever he is in trouble. And with the help of honest friends, one can get over the difficulti
37、es and hardships he encounters in his life and work. Furthermore, friends are the people one can consult, share happiness with and exchange opinions with. In a word, friends are indispensable to everyone.As far as my suggestion as to the best way to show love is concerned, whenever one gets in troub
38、le, it is our duty to lend a helping hand to him. Love means mutual help. We should never hesitate to show our love to anyone in distress. I believe that only if our society is full of love will tomorrow be better and brighter.(2)歸納法:在文章結(jié)尾處用幾句話把全文內(nèi)容概括一下,以強調(diào)文章的主題,給讀者留下更深的印象。如:Living a Long Life一文的節(jié)選:
39、Many reasons accounts for the fact that people who live in mountainous areas live much longer than those living in industrial areas. First, (略)Second, (略)Finally, (略)These are the three main reasons why the people living in mountainous areas enjoy a longer life than the urban people.(3)反問法:文章以反問句結(jié)尾,
40、引發(fā)讀者思考,使文章更具有說服力。如:Man is highly adaptable and creative, and since he is able to tap such resources as oil and metals, why cant he develop and harness solar energy, nuclear energy and other unknown energy resources?請看Why Learn English?一文的節(jié)選:Many people are studying English. They attend schools, lear
41、n on the radio and TV in order to master this foreign language. Obviously, people have realized the importance and necessity of learning English.It is well known that English has become an international language for the following reasons. (略)In a word, English is really a very useful tool to us in t
42、he 21st century. Why cant we double our efforts to learn it?(4)建議法:研究生考試的作文往往要求闡述“我的觀點、建議、希望或解決方法”,而且要求闡述得越具體越好。如:In order to reduce the number of smokers, we should take the following effective measures. Firstly, we should constantly warn young people of the danger of smoking. Secondly, laws and re
43、gulations already in effect ought to be enforced and new rules passed to forbid smoking in public places, such as schools, hospitals, railway stations, offices, etc. Thirdly, cigarette production and selling must be strictly controlled by the nation. Only by doing so can we effectively cut down the
44、number of smokers in our country.The above discussion naturally leads us to the following possible solutions to the problem. To begin with, new laws should be passed to strictly control the amount of pollutants factories may release into the water and air. Besides, the existing laws should be enforc
45、ed to severely punish those who dare to break the laws. In addition, families are to be encouraged to use manmade gas instead of coal to cook their food in order to further reduce the air pollution. Furthermore, vehicles have to be equipped with pollution-reducing devices. What is more, the public s
46、hould be well educated on the importance of protecting the environment, which, in a sense, is the most important measure in fighting against pollution.How can we effectively stop such a bad tendency of drop-out? First, we must try our best to educate the public on the importance of education. China
47、needs a lot of well-educated people for the realization of the four modernizations, and schools are the very places where these people are produced. Without knowledge, how can we realize our great goal? Second, we have to raise more money from the society to help children from poor families to conti
48、nue their schooling. Besides, governments at all levels should give more funds to support the elementary education. Third, we had better pass new laws to more severely punish those who employ children as workers. Only by doing so can we reduce the number of drop-outs to a greater extent. (5) 利弊比較:As
49、 far as smoking is concerned, its advantages seem to outweigh its disadvantages in the short run. But in the long run, its disadvantages surely outweigh its advantages. (6)合分法:As far as I am concerned, I believe both ability and good looks are important for the modern people. But if I cannot have bo
50、th at the same time, I prefer the former, that is, the traditional view. As we all know, we are living a knowledge-based economy era. If we want to survive in the competitive society, if we want to make better contribution to the economic construction of our motherland, if we want to realize our dre
51、ams, we have to have the necessary ability to reach the above goals. Good looks may help us to do so, but it is usually the ability not the good looks that plays the decisive role. (7)口號法The debate seems to go on for a long time and the outcome is not clear yet. No matter which is more important, go
52、od looks or ability, one thing is certain. As a college student in the new century, we should make the best use of the university time to maser as much knowledge and as many skills as possible. Only in this way can we make a better contribution to the economic construction of our motherland in the f
53、uture. 第四講 文章模塊A型作文Introduction:1. problem (issue)2. seriousness(harmfulness, popularity)Reasons: First, Second, Third, Finally, In short, Measures: To begin with, Besides, In addition, Moreover, To sum up, B型作文(A OR B)Introduction:A Question and a general answerArgument A: First, Second, Third, Fin
54、ally, In short, Argument B: To begin with, Besides, In addition, Moreover, To sum up, A Balanced View:范文1標題:野生動物應該保護嗎?提綱:1、有些人認為不應該保護。 2、有些人認為應該保護。 3、我的看法。Should Wild Animals Be Protected?Nowadays there is much debate over the problem of wild animal protection. Attitudes vary from person to person.
55、Generally speaking, there are two kinds of views. Those who are against the protection of wild animals argue that the population of the world is increasing, and that land now inhabited by wild animals must eventually be used to grow food or provide homes for human beings. And the life of wild animal
56、s accounts for nothing as compared with that of human beings. In addition, farmers complain that wild animals damage their crops, and frighten or even kill workers in villages and fields. However, supporters of wild animals want to defend wild animals against the danger of extinction for the followi
57、ng reasons. First, they argue that wild life is a precious heritage for future generations and that all living things have the right to live in nature. Second, they answer the criticism of farmers by pointing out that wild animals do not normally attack human beings unless they are first attacked themselves. Third, they manage to make the opponents believe that humans can work out ways of raising the yield to feed the increasing population and of building more high buildings for people to live in. The argument co
溫馨提示
- 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
- 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
- 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預覽,若沒有圖紙預覽就沒有圖紙。
- 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
- 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責。
- 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
- 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。
最新文檔
- 2025年高職會計(財務(wù)會計實務(wù))試題及答案
- 2025年大學醫(yī)學檢驗技術(shù)(微生物檢驗技術(shù))試題及答案
- 高職第二學年(旅游政策與法規(guī)實訓)法規(guī)應用實操2026年階段測試題及答案
- 2025年大學大四(農(nóng)業(yè)資源與環(huán)境)農(nóng)業(yè)環(huán)境保護綜合試題及答案
- 2025年大學三年級(動物醫(yī)學)動物傳染病學試題及答案
- 2025年高職機械設(shè)計(設(shè)計實操)試題及答案
- 2025年中職工程監(jiān)理(工程監(jiān)理實務(wù))試題及答案
- 2025年高職酒店管理(酒店專題)試題及答案
- 2025年大學食品衛(wèi)生與營養(yǎng)學(營養(yǎng)配餐設(shè)計)試題及答案
- 2026年中職第一學年(學前教育)幼兒衛(wèi)生保健測試題
- 2025屆高考寫作:思辨性作文寫作指導
- 2024年安徽管子文化旅游集團有限公司招聘筆試沖刺題(帶答案解析)
- 2024年江蘇省高中學業(yè)水平合格性考試數(shù)學試卷試題(答案詳解1)
- (小升初備考講義)專題四 植樹問題(計算技巧篇)(講義)
- 醫(yī)院被服洗滌服務(wù)管理方式、服務(wù)計劃和工作目標
- 示波器的使用示波器的使用
- 阿爾茨海默癥預防知識講座
- 《新綱要云南省實驗教材 信息技術(shù) 四年級第3冊(第2版)》教案(全)
- 職業(yè)生涯規(guī)劃-體驗式學習智慧樹知到答案章節(jié)測試2023年
- 譯林版初中七年級翻譯題專項訓練100題(含答案)
- GB/T 10193-1997電子設(shè)備用壓敏電阻器第1部分:總規(guī)范
評論
0/150
提交評論