山東湖北部分重點(diǎn)中學(xué)2021屆高三新起點(diǎn)摸底聯(lián)考 英語(含答案).doc_第1頁
山東湖北部分重點(diǎn)中學(xué)2021屆高三新起點(diǎn)摸底聯(lián)考 英語(含答案).doc_第2頁
山東湖北部分重點(diǎn)中學(xué)2021屆高三新起點(diǎn)摸底聯(lián)考 英語(含答案).doc_第3頁
山東湖北部分重點(diǎn)中學(xué)2021屆高三新起點(diǎn)摸底聯(lián)考 英語(含答案).doc_第4頁
山東湖北部分重點(diǎn)中學(xué)2021屆高三新起點(diǎn)摸底聯(lián)考 英語(含答案).doc_第5頁
免費(fèi)預(yù)覽已結(jié)束,剩余22頁可下載查看

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

1、山東湖北部分重點(diǎn)中學(xué)2021屆高三新起點(diǎn)摸底聯(lián)考英語試題本試卷共四部分,共8頁。滿分150分??荚嚂r(shí)間120分鐘。注意事項(xiàng):1答卷前,考生務(wù)必將自己的姓名、考生號(hào)等填寫在答題卡和試卷指定位置上。2回答選擇題時(shí),選出每小題答案后,用鉛筆把答題卡上對應(yīng)題目的答案標(biāo)號(hào)涂黑。如需改動(dòng),用橡皮擦干凈后,再選涂其他答案標(biāo)號(hào)?;卮鸱沁x擇題時(shí),將答案寫在答題卡上。寫在本試卷上無效。3考試結(jié)束后,將答題卡上交。第一部分:聽力(共兩節(jié),滿分30分)第一節(jié)(共5小題;每小題1.5分,滿分7.5分)聽下面5段對話。每段對話后有一個(gè)小題,從題中所給的A、B、C三個(gè)選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng),并標(biāo)在試卷的相應(yīng)位置。聽完每段對話后

2、,你都有10秒鐘的時(shí)間來回答有關(guān)小題和閱讀下一小題。每段對話僅讀一遍。1. 【此處可播放相關(guān)音頻,請去附件查看】What will the man do for the woman?A. Repair the car.B. Give her a ride.C. Pick up her aunt.【答案】B【解析】【原文】W: Oh my God! My car broke down, and I have to meet my aunt at the railway station before noon.M: You are lucky. I can drop you off on my w

3、ay.2. 【此處可播放相關(guān)音頻,請去附件查看】How is the weather today?A. Cloudy and a little windy.B. Clear and a little windy.C. Rainy and cool.【答案】B【解析】【原文】M: It is a perfect day for picnic, isnt it?W: It sure is! There isnt a piece of cloud in the sky, and the wind is keeping it nice and cool.3. 【此處可播放相關(guān)音頻,請去附件查看】Who

4、 might Mr. Peterson be?A. A new professor.B. A department head.C. Gordons best friend.【答案】B【解析】【原文】W: Did you hear that Mr. Peterson is coming next week, Gordon?M: Yes, so I called all the department heads to my office this morning. We need to give him reports on our program.4. 【此處可播放相關(guān)音頻,請去附件查看】Wha

5、t is the probable relationship between the two speakers?A. Classmates.B. Teachers and students.C. Jobseeker and interviewer.【答案】A【解析】【原文】W: I got admitted to Harvard University.M: I am very happy for you. Have you told it to our teacher? W: Not yet. I will give him a pleasant surprise.5. 【此處可播放相關(guān)音頻,

6、請去附件查看】Where is the man now?A. In hospital.B. At home.C. In the library.【答案】C【解析】【原文】W: Havent seen you for ages! Where have you been?M: In hospital. I was badly ill. The doctor gave me an operation. I left the hospital ahead of time and had to stay here in the library to make up the missed lessons.

7、第二節(jié)(共15小題;每小題1.5分,滿分22.5分)聽下面5段對話或獨(dú)白。每段對話或獨(dú)白后有幾個(gè)小題。從題中所給的A、B、C三個(gè)選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng),并標(biāo)在試卷的相應(yīng)位置。聽每段對話或獨(dú)白前,你將有時(shí)間閱讀各個(gè)小題,每小題5秒鐘;聽完后,各小題將給出5秒鐘的作答時(shí)間,每段對話或獨(dú)白讀兩遍。聽下面一段較長對話,回答以下小題【此處可播放相關(guān)音頻,請去附件查看】6. Where was the cat when the man came in?A. On the desk.B. Beside the window.C. In the kitchen.7. What will the speakers

8、do?A. Go to Janes garden.B. Report to the police.C. Telephone Jane.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】W: Hi, Tom. You look worried. Whats wrong? ;M: Hi, Daisy. I am looking for the pet cat. Have you seen him?W: Er, before I left the room, I saw him sleeping on the desk beside the window.M: And when I came in a fe

9、w minutes ago, I saw him playing in the kitchen, but now hes missing.W: Well, Tom, Im sure hes around here somewhere. Lets try to think of where he might have gone.M: Could he be in the garage? He likes to sleep there.W: I remember seeing him playing with our neighbor Janes dog in her garden. AndM:

10、Yeah. He likes playing with that dog, and sometimes with her white cat. W: OK. Lets go and see if he is there!聽下面一段較長對話,回答以下小題?!敬颂幙刹シ畔嚓P(guān)音頻,請去附件查看】8. Why does the man think a small plant is a bad gift for Nelly?A. She doesnt like any plant.B. She has received that kind of gift.C. She isnt good at grow

11、ing plants.9 What will the woman buy for Nellys birthday?A. A bunch of flowers.B. A flower card.C. A computer.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】W: Nellys birthday is coming. This year I want to buy a small plant for her. I think it would be an unusual and lasting present.M: But you should have known that Nelly i

12、s absolutely hopeless with plants. The poor plants she kept all died. Nelly felt really sad about it.W: I really dont know that. What should I buy her on earth?M: Though she doesnt like growing flowers, she likes flowers.W: You mean I buy some flowers for her? That is very ordinary. M: No. You can b

13、uy her a monthly flower card online. So she can receive a bunch of flowers every month.W: Sounds good. Ill do it at once. Can I use your computer now?聽下面一段較長對話,回答以下小題?!敬颂幙刹シ畔嚓P(guān)音頻,請去附件查看】10. When does the conversation take place?A. At about the noon.B. In the evening.C. At night.11. How will the man g

14、o to New Zealand?A. By ship.B. By train.C. By plane.12. What does the woman suggest the man do?A. Go to visit other places.B. Book his ticket as soon as possible.C. But the ticket right before he leaves.【答案】10. A 11. C 12. B【解析】【原文】M: Lets go and have lunch together.W: OK.M: By the way, Im thinking

15、of going to New Zealand around Christmas for three weeks. Its such a beautiful country. Ive never been there before. W: Have you booked the fight?M: Not yet. I am planning to book my fight in two weeks time.W: Book your fight right now.M: Why?W: Because the longer you leave it, the more expensive it

16、 will be. As a matter of fact, the prices may double at Christmas time. New Zealanders usually go home for Christmas.M: Then Im going to book my fight tomorrow morning.聽下面一段較長對話,回答以下小題。【此處可播放相關(guān)音頻,請去附件查看】13. Why did Bruce come to China six years ago?A. To do business.B. To further his study.C. To see

17、 some places of interest.14. When will the woman fly to Beijing for the job interview?A. Next Friday.B. Next Thursday.C. Next Monday.15. What does the woman ask the man to do?A. Give her some advice on the job interview.B. Accompany her to the job interview.C. Recommend some places of interest.16. W

18、hat is Diana going to do?A. Go abroad on business.B. Fly to Beijing with Tracy.C. Go to visit their parents in Brazil.【答案】13. B 14. A 15. C 16. A【解析】【原文】W: Hello, Bruce. I heard that you lived in Beijing for quite a while.M: Thats right, Tracy. I lived there for about six years while I did my Master

19、s and Doctors degrees. Why do you ask?W: Well, I am flying to Beijing for a job interview next Friday. I will have several free days, so I plan to go out and see the city. Where do you think I should go?M: Wow, I admire you, going so far from London for a job interview! Well, there are many places t

20、hat are worth visiting , such as the Forbidden City, the Temple of Heaven , the Summer Palace, and Tiananmen Square. Oh, yes! Dont forget to plan a day at the Great Wall. Thats something visitors should never miss! W: Sounds great! I cant wait to go!M: Is your sister Diana going with you?W: No, she

21、is going to Brazil on business next Thursday. Shell be there for about six days.聽下面一段獨(dú)白,回答以下小題?!敬颂幙刹シ畔嚓P(guān)音頻,請去附件查看】17. What was Catherine two years ago?A. A housewife.B. A sales manager.C. An office clerk.18. What does Catherine think of being a stay-at-home mom?A. Tiring.B. Worthless.C. Rewarding.19.

22、 What does Sassy realize?A. Women should be independent.B. Parents both should take care of their kids.C. Women should balance the job and family life.20. Where does Cynthia come from?A. China.B. Canada.C. The US.【答案】17. B 18. C 19. A 20. C【解析】【原文】Nowadays, there is a heated discussion: Which is wor

23、thwhile, being a full-time worker or a stay-at-home mom? Some of our listeners,three moms from different countries share their opinions. Catherine is from China. She loves being a stay-at-home mom. Two years ago, at the beginning it was truly rough for her from being a sales manager to staying at ho

24、me. Yet, she did not want her child to grow up with both parents at work. Now, her daughter is soon to be 3 years old. Its not for everyone but it is very rewarding in the long term. Sassy, a Canadian mom, thinks taking care of children is a temporary job, and children will grow up and leave. She re

25、alizes that women do not want to be dependent on anyone for basic food, clothes and shelter. It has been hard to work and take care of her kids but she makes it work. Cynthia comes from the US. Some days she thinks women shouldnt give up on their careers. And some days she longs for the lives stayin

26、g at home or at least work part-time. Shes the only one that supports the family, so she has no choice.第二部分 閱讀(共兩節(jié),滿分50分)第一節(jié)(共15小題;每小題2.5分,滿分37.5分)閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C、D四個(gè)選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng)。ACruise(巡航)lines worldwide suspended sailings March 13 because of the spread of the coronavirus pandemic. Now companies s

27、uch as Carnival and Disney are pushing out their return dates and canceling more trips meaning passengers can receive full refunds for the price of their trips.Those who want to take their chances and postpone even though theres no firm date when this pandemic will end can choose to receive a credit

28、 for a future cruise. Just remember: If you choose a credit, you have given up your refund. Cruise companies want you to stick with them, and are offering extra perks(津貼) and credits to keep you on board.Carnival CruisesOn Wednesday, Carnival Cruises announced it would suspend Alaska sailings throug

29、h June 30 and scrap all San Francisco cruises for the rest of the year. Typical five-day cruises along the California coast called at Catalina Island and Ensenada, Mexico, before returning to the Bay Area.The company also canceled cruises aboard Carnival Radiance (an upgrade of the Carnival Victory)

30、 through Nov. 1, and Carnival Legend, through Oct. 30. Carnival Legend typically sails from Seattle to Alaska in summer months.Passengers whose trips have been canceled may opt for a refund or a future cruise credit.Disney Cruise LineDisney Cruise Line on Monday extended its suspension for sailings

31、departing in April. Passengers who had tickets on any of its four ships through April 28 may receive a refund or a cruise credit for a trip within 15 months of their original departure date, according to the companys website.Disney also warned passengers about sailings aboard the Disney Wonder that

32、are scheduled to resume April 29. The itinerary(行程) calls for a stop in Vancouver, Canada, but Canada has closed its ports at least through July 1.21. What can the passengers select if they want to cruise later?A. RefundsB. CreditsC. PerksD. Chances.22. What do we know about Carnival Cruises?A. Carn

33、ival Legend typically sails from Seattle to Alaska in winter months.B. Passengers whose trips have been canceled only choose a future cruise credit.C. Carnival Radiance is canceled through Oct.30.D. San Francisco cruises will be canceled for the rest of the year.23. What may happen if you had ticket

34、s on any of the ships of Disney Cruise Line?A. You will receive refunds before April 28.B. Your trip will be delayed till June.C. You will receive a cruise credit for a trip.D. You will receive refunds on April 29.【答案】21. B 22. D 23. C【解析】本文是一篇應(yīng)用文。文章介紹了許多郵輪因新冠疫情被取消后,乘客如何獲得退款或信用額度?!?1題詳解】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段中

35、Those who want to take their chances and postpone even though theres no firm date when this pandemic will end can choose to receive a credit for a future cruise.可知那些想抓住機(jī)會(huì)推遲旅行的人,可以選擇為未來的游輪之旅獲得信用積分,即使這場流行病何時(shí)結(jié)束還沒有確定的日期。由此可知,那些想以后進(jìn)行游輪之旅的人可以選擇獲得積分。故選 B?!?2題詳解】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段第一句On Wednesday, Carnival Cruises

36、announced it would suspend Alaska sailings through June 30 and scrap all San Francisco cruises for the rest of the year.可知,嘉年華郵輪公司宣布,將在6月30日前暫停阿拉斯加航線,并在今年剩余時(shí)間內(nèi)取消所有舊金山郵輪。由此可知,今年剩余時(shí)間的舊金山游輪將被取消。故選D。【23題詳解】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)倒數(shù)第二段中Passengers who had tickets on any of its four ships through April 28 may receive a r

37、efund or a cruise credit for a trip within 15 months of their original departure date, according to the companys website. 可知根據(jù)該公司網(wǎng)站顯示,在4月28日之前持有該公司四艘船中的任何一艘船票的乘客,可以在原出發(fā)日期的15個(gè)月內(nèi)獲得退款或郵輪積分。由此可知,如果你有迪士尼游輪的船票,你將會(huì)得到郵輪積分。故選 C。BMore than 5,500 has been raised after a plea (請?jiān)? last Monday by a vet Dr Scott

38、Miller. Scott said: “I would like to say a massive thank-you to Express readers from myself, from Australia and from the koalas. Its amazing that people from across the world can see how significant the catastrophe has been. I do appreciate that people are being very supportive and reaching into the

39、ir pockets.” An area, a third of the size of Britain is estimated to have been ravaged(毀壞) since the blazes(火災(zāi)) began in September. On Friday a state of emergency was declared in the capital Canberra, with residents told to prepare to evacuate as fires on the outskirts (市郊) threatened to spread. A b

40、illion animals are feared to have died, including 25,000 koalas.Last week Scott told how he had visited his homeland, helping to save wildlife on Kangaroo Island off the coast of Adelaide. While there he rescued a mother and a baby koala who were stuck in a tree. The pair were rushed to a field hosp

41、ital on the island to be treated. The mum had severe burns to her paws and was badly dehydrated(脫水的), while her baby son had an eye injury and was underweight. Scott, who has appeared on ITVs This Morning and BBCs Blue Peter, said the mother is showing “great signs of improvement” and her wounds are

42、 starting to heal. The baby has undergone surgery to his eye and is “recovering from the anesthetic (麻藥) and doing well”. But he added: “The mother remains dehydrated so isnt producing enough milk to feed the baby. At the moment theyre being housed severally but there is the hope that when the baby

43、is a little stronger he will be able to be returned to his mother.” Even after they recover, the pair will probably spend their lives in an enclosure while the bush takes years to recover. Scott said: “Sadly patients are still coming in thick and fast. Each of these animals is requiring to be housed

44、 and fed, and regular medical treatment to their injuries.”24. Whatcanbeinferredfromthefirsttwoparagraphs?A. Dr.Scottdonatedmorethan5,500.B. ResidentswereaskedtomovetoCanberra.C. Numerousanimalsmighthavelosttheirlives.D. AlargeareaofBritainhas been badlydamagedbythefire.25. WhatdidDr.Scottdoafterret

45、urningtohishomeland?A. Hewasrushedtothefieldhospitaltoreceivetreatment.B. HeassistedtorescuethewildlifeonKangarooIsland.C. HehostedtheITVSThisMorning.D. Hefedtheunderweightbabykoala.26. Whatdoestheunderlinedwordinparagraph5probablymean?A. SeparatelyB. SeriouslyC. SuccessfullyD. Sympathetically27. Wh

46、atsthebesttitleofthepassage?A. AbigAustralianfireB. PeoplesgenerousdonationC. KoalasrecoveryD. Rescuingkoalas【答案】24. C 25. B 26. A 27. D【解析】本文是一篇記敘文,講述了在澳大利亞森林大火后受傷的考拉得到人們尤其是Dr. Scott救助的故事。【24題詳解】推理判斷題。根據(jù)第二段最后一句 “A billion animals are feared to have died, including 25,000 koalas.”可知,有十億動(dòng)物恐怕已經(jīng)被燒死了,包括

47、了兩萬五千只考拉;由此可知,大量動(dòng)物可能因?yàn)榛馂?zāi)失去了生命。故選C。【25題詳解】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段第一句“Last week Scott told how he had visited his homeland, helping to save wildlife on Kangaroo Island off the coast of Adelaide.”,可知,上周 Scott講述了他如何訪問自己的祖國,幫助拯救阿德萊德海岸袋鼠島上的野生動(dòng)物。故選 B?!?6題詳解】詞義猜測題。根據(jù)劃線詞所在句后半部分“. but there is the hope that when the baby

48、 is a little stronger he will be able to be returned to his mother.”句意及句中表示轉(zhuǎn)折關(guān)系的連詞 but 可判斷此處單詞為“分別地,各自地”之意,A 項(xiàng)符合;而其他選項(xiàng)都不符合語境,故選 A。【27題詳解】主旨大意題。通讀全文并結(jié)合第三段第一句Last week Scott told how he had visited his homeland, helping to save wildlife on Kangaroo Island off the coast of Adelaide.可知,本文作者主要介紹了在澳大利亞森林大

49、火后受傷的考拉得到人們尤其是Dr. Scott救助的故事,故選D。C“While animals cant pick out precise numbers, they can understand that more is more. Interestingly, we know now that numerical(數(shù)值的)competence is present on almost every branch of the animal tree of life,” says Andreas Nieder, a neurobiologist from the University of

50、Tuebingen. “Different groups of animals obviously developed this trait(特點(diǎn))independently from others and that strongly indicates that it has to be of adaptive value.”Honeybees, for instance, can remember the number of landmarks they pass when searching for food in order to find their way back to the

51、hive. The last common ancestor between honeybees and primates lived about 600 million years ago. But still, they evolved numerical competence that, in many respects, is comparable to vertebrate(脊椎動(dòng)物的)numerical competence. Also, for example, male frogs sing “advertisement” calls to attract females. T

52、he females, listening for the complexity of their calls, choose the male that sings the most calls.Wolves are more likely to hunt successfully if they have the right number of wolves in their pack for the size of their prey(獵物): With prey like deer, only around six to eight wolves are needed, while

53、hunting wild ox requires a pack of nine to thirteen. Their prey also uses this concept to protect themselves from predators deer tend to live in large herds to reduce the chance of any individual becoming prey. So obviously they are assessing the number of individuals in their groups for their every

54、day life situations.Despite these many examples of numerical competence in animals, this subject has not gotten many first-hand studies. “Many of these behavioral findings in the wild have usually been collected as by-products or accidental findings of other research questions,” says Nieder. He argu

55、es that more research needs to be done to fully understand the numerical competence.28. The phenomenon of animals having their own numerical competence shows that .A. all groups of animals are related in some waysB. numerical competence must have a survival benefitC. the intelligence of animals vari

56、es with different environmentsD. animals numerical competence is determined by their adaptability29. What role does numerical competence play in wolves hunting?A. It helps them form hunting groups.B. It gives them more options to hunt.C. It makes them discover more prey.D. It offers them new skills

57、to hunt.30. How does the author mainly develop this text?A. By listing figures.B. By asking questions.C. By giving examples.D. By making comparisons.31. From which is the text probably taken?A. A biology textbook.B. A health magazine.C. A travel brochure.D. A research paper.【答案】28. B 29. A 30. C 31. D【解析】這是一篇說明文。本文講述最近一項(xiàng)研究,動(dòng)物不僅具有理解數(shù)字的能力,而且這一能力還對它們的日常生活有著巨大的影響?!?8題詳解】推理判斷題。根據(jù)第一段最后一句“Different groups of animals obviously developed this trait(特點(diǎn))independently from others and that strongly indicates that it has to

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會(huì)有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲(chǔ)空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

最新文檔

評論

0/150

提交評論