版權(quán)說(shuō)明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請(qǐng)進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)
文檔簡(jiǎn)介
1、 高一英語(yǔ)故事續(xù)寫(xiě)訓(xùn)練(1)Getting rid of dirt, in the opinion of most people, is a good thing. However, there is nothing fixed about attitudes to dirt.In the early 16th century, people thought that dirt on the skin was a means to block out disease, as medical opinion had it that washing off dirt with hot water
2、could open up the skin and let ills in. A particular danger was thought to lie in public baths. By 1538, the French king had closed the bath houses in his kingdom. So did the king of England in 1546. Thus began a long time when the rich and the poor in Europe lived with dirt in a friendly way. Henry
3、 IV, King of France, was famously dirty. Upon learning that a nobleman had taken a bath, the king ordered that, to avoid the attack of disease, the nobleman should not go out.Though the belief in the merit (好處) of dirt was long-lived, dirt has no longer been regarded as a nice neighbor ever since th
4、e 18 century. Scientifically speaking, cleaning away dirt is good to health. Clean water supply and hand washing are practical means of preventing disease. Yet, it seems that standards of cleanliness have moved beyond science since World War II. Advertisements repeatedly sell the idea: clothes need
5、to be whiter than white, cloths ever softer, surfaces to shine. Has the hate for dirt, however, gone too far?Attitudes to dirt still differ hugely nowadays. Many first-time parents nervously try to warn their children off touching dirt, which might be responsible for the spread of disease. On the co
6、ntrary, Mary Ruebush, an American immunologist (免疫學(xué)家), encourages children to play in the dirt to build up a strong immune system. And the latter (后者) position is gaining some ground.One possible version:People have mixed opinions towards dirt on our skin. (要點(diǎn) 1 ) For a long time in history, people
7、of some European countries, such as France, believed that dirt protected people from getting ill. (要點(diǎn) 2 ) However, people began to change their attitudes to dirt about 200 years ago. People have been told that washing dirt off our body can keep us healthy. (要點(diǎn) 3) However, some scientists believe tha
8、t exposure to some dirt may help our immune system. (要點(diǎn) 4)【范文點(diǎn)撥】(一)要點(diǎn)分析1. 文章第一段就是本篇文章的主題句,亮明了總的觀點(diǎn):However, there is nothing fixed about attitudes to dirt. 換句話說(shuō):Different people have different attitudes towards dirt. 再結(jié)合下文談到的主題可知Different people have different attitudes towards dirt on the skin. 范文中的
9、要點(diǎn)1“People have mixed opinions towards dirt on our skin. ”概括非常精煉。2第二段主要談到了在16世紀(jì),人們認(rèn)為dirt on the skin was a means to block out disease,尤以英、法兩國(guó)的貴族為代表。結(jié)合第三段第一句Though the belief in the merit of dirt was long-lived, dirt has no longer been regarded as a nice neighbor ever since 18 century.可知,直到18世紀(jì)之前,人們都
10、認(rèn)為dirt是很“友好的”,有助于預(yù)防疾病。范文中的要點(diǎn)2 “For a long time in history, people of some European countries, such as France, believed that dirt protected people from getting ill.”很好地總結(jié)了這些要點(diǎn)。3. 第三段用Though引出人們對(duì)dirt觀點(diǎn)的轉(zhuǎn)變“since the 18th century. Scientifically speaking, cleaning away dirt is good to health.”再結(jié)合本段最后一部分
11、Advertisements repeatedly sell the idea可得出要點(diǎn)3“However, people began to change their attitudes to dirt about 200 years ago. People have been told that washing dirt off our body can keep us healthy.”4. 文章最后一段第一句指出,現(xiàn)在人們對(duì)于dirt的態(tài)度還是有所不同,On the contrary引出專家的觀點(diǎn),一位免疫學(xué)家認(rèn)為dirt有助于增強(qiáng)免疫系統(tǒng)。這一觀點(diǎn)獲得了一些支持。范文中的要點(diǎn)4“How
12、ever, some scientists believe that exposure to some dirt may help our immune system.”表達(dá)很恰切。(二) 要點(diǎn)連接文章概要,在寫(xiě)完了要點(diǎn)之后,下一步的工作就是要把這些要點(diǎn)用適當(dāng)?shù)倪B接詞進(jìn)行連接,使上下句之間具有連貫性。本篇文章整篇結(jié)構(gòu)是總分的結(jié)構(gòu),要點(diǎn)2和要點(diǎn)3在觀點(diǎn)上截然相反,因此,之間需要表示轉(zhuǎn)折的連接詞,范文用了However恰到好處。要點(diǎn)3和要點(diǎn)4在觀點(diǎn)上又存在不同,因此,還是用表轉(zhuǎn)折的連接詞However。不過(guò)小編認(rèn)為,此處用Nevertheless可以避免三句話內(nèi)出現(xiàn)兩次However。(三) 關(guān)鍵
13、詞匯第一段:fixed (確定的;不變的) 第二段:means (手段,方法), block out (擋住), open up (打開(kāi)), upon (之后;立即) 第三段:long-lived (長(zhǎng)期存在的), sell the idea (說(shuō)服某人接收某個(gè)觀點(diǎn)) 第四段:warn off (警告某人不要靠近), position (觀點(diǎn)), gain some ground (取得優(yōu)勢(shì))以上這些關(guān)鍵詞對(duì)于整篇文章的理解與轉(zhuǎn)化成自己的語(yǔ)言都很關(guān)鍵,如果不能準(zhǔn)確領(lǐng)會(huì)其用意,語(yǔ)篇理解的效果會(huì)大打折扣。所以,概要寫(xiě)作的基礎(chǔ)是理解語(yǔ)篇,而讀懂語(yǔ)篇的基礎(chǔ)是詞匯,尤其是對(duì)關(guān)鍵詞匯的掌握與運(yùn)用。在此基礎(chǔ)
14、上,綜合運(yùn)用語(yǔ)法與句法結(jié)構(gòu),按照行文邏輯組織語(yǔ)言,形成概要。讀后續(xù)寫(xiě)訓(xùn)練六篇:一、讀后續(xù)寫(xiě)(25分)A farmer grew some vegetables in his garden. One day his wife was ill and he had no money. He had to sell some cabbages and carrots in the market. The next morning he took two baskets of vegetables to town. But it was raining hard that afternoon and
15、there were few people in the street. When his vegetables were sold out, it was dark. He bought some medicine and hurried to his village. On his way home he saw a person lyingon the snow. He placed his baskets on the ground and was going to help the person to get up. At that time he found it was a de
16、ad man and there was much blood on his body. He was soafraidthat heran awayquickly, without taking the baskets with him.The next afternoon the farmer was sent tothe police station. Having shown the baskets, an officer asked, “Are these yours” “Yes, sir.” the farmer answered timidly(膽怯地). “Have youki
17、lled the man” “No, no, sir.” the farmer said in a hurry. “When did you see the dead man” “About seven last evening.” “Did you see who killed the man” “No, sir.” The officer brought out a knife and asked, “Have you seen it yet” “No, sir.” The officer becameangryand told the policemen tobeat him upand
18、 sent him into prison. the officer wanted to trap the farmer into the confession(供認(rèn)), but the farmer didnt admit he was the murderer.注意:1.所續(xù)寫(xiě)的短文詞數(shù)應(yīng)為150左右;2.應(yīng)使用5個(gè)以上短文中標(biāo)有下劃線的關(guān)鍵詞語(yǔ);3.續(xù)寫(xiě)部分分為二段,每段的開(kāi)頭語(yǔ)已經(jīng)為你寫(xiě)好;4.續(xù)寫(xiě)完成后,請(qǐng)用下劃線標(biāo)出你所使用的關(guān)鍵詞語(yǔ)。Paragraph 1:The officer was so angry that he asked the policeman to beat h
19、im up again.The farmer was lucky .A few days later,參考范文:Paragraph 1The officer was so angry that he asked the policeman to beat him up again.The farmer was very afraid, he thought he would be sentenced to death by killing people, but he didnt, he was innocent. He must tell people the truth, but no o
20、ne could hear his voice. he hoped that someone could come and save him.Paragraph 2The farmer was lucky .A few days later,a young man came to the police station with a lot of journalists, saying that he saw the murderer.It was the police officer who killed the man on the snow!He saw the police office
21、 used a knife killing the man late in the evening. he was so frightened and ran away. But the young man thought the farmer was innocent.So he took the great courage to expose the real criminal.After the investigation, the young man was right.The police officer was sent into prison and the policeman
22、who beat up the farmer was fired, and the brave young man was regarded as the hero by the villagers二、讀后續(xù)寫(xiě)(25分)I was responding to a call from a small brickflatin a quiet part of town. I assumed I was being sent to pick up someparty-goers,or someone who had just had a fight with a lover,or a worker h
23、eading to an early shift at some factory for the industrial part of town.When I arrived at 2:30 a.m.,thebuildingwas dark except for a single light in a ground floor window. Under such circumstances,manydriversjust honk(按喇叭)once or twice,wait a minute,then drive away. But I had seen too manyweakpeopl
24、e who depended on taxis as their only means of transportation.Unless a situation smelled of danger,I always went to thedoor.This passenger might be someone who needsmy assistance,I reasoned to myself. So I walked to the door and knocked. “Just a minute,” answered a frail,elderly voice. I could hear
25、something being dragged across the floor. After a long pause,the door opened.A small womanin her 80s stood before me. She was wearing a print dress and a pillbox hat,like somebody out of a 1940s movie. By her side was a small nylon suitcase.The apartment looked as if no one had lived in it for years
26、. All the furniture was covered with sheets. There were no clocks on the walls,noequipmenton the counters. In the corner was a cardboard box filled with photos and glassware.“Would you carry my bag out to the car?” she said. I tookthe suitcaseto the cab,then returned to assist the woman. She took my
27、 arm,and we walked slowly toward the cab.She kept thanking me for my kindness. “Its nothing,” I told her. “I just try to treat my passengers the way I would want my mother treated.”注意:1.所續(xù)寫(xiě)的短文詞數(shù)應(yīng)為150左右;2.應(yīng)使用5個(gè)以上短文中標(biāo)有下劃線的關(guān)鍵詞語(yǔ);3.續(xù)寫(xiě)部分分為二段,每段的開(kāi)頭語(yǔ)已經(jīng)為你寫(xiě)好;4續(xù)寫(xiě)完成后,請(qǐng)用下劃線標(biāo)出你所使用的關(guān)鍵詞語(yǔ)。Paragraph 1:Having given me
28、 anaddress, a hospice , she asked.“Could you drive through downtown?”P(pán)aragraph 2: we drove in silence to the address she had given me , and it參考范文:Paragraph 1:Having given me anaddress, a hospice , she asked.“Could you drive through downtown?”Asked why we didnt take the shortest way, thesmall womant
29、old me it was the last chance for her to visit the city.We drove through the neighborhood where she and her husband had lived. Besides, she asked me to slow in front of a particularbuildingor corner and would sit staring into the darkness, saying nothing. At last, she said she was tired and wanted t
30、o go to the hospice.Paragraph 2:we drove in silence to the address she had given me , and itwasa low building,where the old lady would live the rest of her life. Two nurses who must have been expecting her came out tothe cabas soon as we pulled up. I opened the trunk and tookthe suitcaseto the door
31、and the woman was already seated in a wheelchair.When she asked how much she owed me, without thinking, I said nothing and bent to give her a bug . It wasmy assistance that helped one ofweak peoplerealize her wish.三、讀后續(xù)寫(xiě)(25分)My fiance (未婚夫) and I were excited about shopping for our first home. But o
32、ur funds werelimited, and none of the houses in our price range seemed satisfactory.One agentrecommendeda house in particular. Although her description sounded wonderful, the price wasbeyondour range, so we declined. But she kept urging us to have a lookat least.We finally did and it wasloveat first
33、 sight. It was Our Home, small and charming, overlooking a quiet lake. Walking through the rooms and talking with the owners, a nice elderly couple, we felt the warmth andhappinessof the marriage within that home. As perfect as it was, the price remained too high for us. But every day, we would sit
34、by the lake, looking at the house and dreaming ofwhatit would be like to live there.Days later, we made a(n)offerfar below the asking price. Surprisingly, they didntlaugh atus. They renewed their offerinstead. It was also much more than we could afford, but farlessthan the original asking price.The
35、next day, we got adisappointingmessage that another buyer had offered a much higher price. Even so, we decided to talk with theownersdirectly. We made our final offer, whichstillwas thousands of dollars less than the other buyers bid. We knew it,butwe had to try.Nobody knew if we could get it.注意:1.所
36、續(xù)寫(xiě)的短文詞數(shù)應(yīng)為150左右;2.應(yīng)使用5個(gè)以上短文中標(biāo)有下劃線的關(guān)鍵詞語(yǔ);3.續(xù)寫(xiě)部分分為二段,每段的開(kāi)頭語(yǔ)已經(jīng)為你寫(xiě)好;4續(xù)寫(xiě)完成后,請(qǐng)用下劃線標(biāo)出你所使用的關(guān)鍵詞語(yǔ)。Paragraph 1:Paragraph 2:參考范文:Paragraph 1We went to the ownershome after we made our final offer,the other buyer came to visit the owners, he said the price he offered was much higher than ours, he begged the owners
37、 to sell it to him, then the owner asked the buyer, “why do you want this house?” the buyer said ,”because it is near the city, I want to buy it for investment. I can rent it to earn money”the owner thought for a while and then looked at him and said, Im sorry, sir, I cant sell my house to you, beca
38、use I am looking for someone who truly loves my house, not just for money.”P(pán)aragraph 2:The owner looked at us and said,“I want to sell my house to you!”then he explained:Hed seen us sitting by the lake all those times; he knew how much we loved the place and that wedappreciatethe years of work they
39、had put into their home; he realized he would take alossby selling it to us, but it was worthwhile; we were the people they wanted to live there. He told us to consider thedifferencein the price “an early wedding present.”Thats how we found our home and how I learned that when people arekindthey are
40、 not strangers, only friends we havent yet met.四、讀后續(xù)寫(xiě)(25分)A friend of mine,named Jack,received an expensive car from his brother as a Christmas present. On Christmas Eve when Jack came out of his office, a street urchin(頑童)was walking around the shining car.“Is this your car, sir?”he asked.Jack answ
41、ered,“Yes, my brother gave it to me for Christmas.”The boy was surprised. “You mean your brother gave it to you and it did cost you nothing? Sir, I wish”He hesitated(猶豫),Jack thought of course he knew what the boy wanted, but what the boy said surprised him greatly.“I wish,” the boy went on,“that I
42、could be a brother like that.”Jack looked at the boy in surprise, and then he said again,“Would you like to take a ride in my car?”“Oh yes, Idlove to ,”the boy answered.After a short ride, the boy turned and with his eyes shining, said,“Sir, would you mind driving in front of my house?”Jack smiled a
43、 little. He thought he knew what the boy wanted. He wanted to show his neighbors that he could ride home in a big car. But Jack was wrong again.“Will you stop where those two steps are?”the boy asked.注意:1.所續(xù)寫(xiě)的短文詞數(shù)應(yīng)為150左右;2.應(yīng)使用5個(gè)以上短文中標(biāo)有下劃線的關(guān)鍵詞語(yǔ);3.續(xù)寫(xiě)部分分為二段,每段的開(kāi)頭語(yǔ)已經(jīng)為你寫(xiě)好;4續(xù)寫(xiě)完成后,請(qǐng)用下劃線標(biāo)出你所使用的關(guān)鍵詞語(yǔ)。Paragrap
44、h 1Hegot out andran up to the steps.Paragraph 2Jack got out and lifted the boy to the front seat of his car.參考范文:Paragraph 1Hegot out andran up to the steps.Then in a short while Jack heard him coming back, but he was not coming fast. He was carrying his little crippled(殘疾的)brother. He sat down on t
45、he step and pointed to the car.“There he is, Buddy, just like I told you upstairs. His brother gave it to him for Christmas and it didnt cost him a cent. And some day Im going to give you one just like itthen you can see for yourself all the nice things in the Christmas windows that Ive been trying
46、to tell you about”P(pán)aragraph 2Jack got out and lifted the boy to the front seat of his car.The shining-eyed elder brother climbed in beside him and the three began an unforgettable holiday ride., looking at all those beautiful things. That Christmas Eve ,Jack learned the real meaning of the words:“It
47、s more blessed to give than toreceive.”He also learned what it means to be“an elder brother like that.”五、讀后續(xù)寫(xiě)(25分)Twenty years ago, I drove a taxi for a living. One night I went to pick up a passenger at 2:30 a. m. When I arrived to collect, I found the building was dark except for a single light in
48、 a ground floor window.I walked to the door and knocked, Just a minute, answered a weak, elderly voice.After a long time, the door opened. A small woman in her eighties stood before me. By her side was a small suitcase.I took the suitcase to the car, and then returned to help the woman. She took my
49、arm and we walked slowly towards the car.She kept thanking me for my kindness. Its nothing, I told her. I just try to treat my passengers the way I would want my mother treated.Oh, youre such a good man. She said. When we got into the taxi, she gave me an address, and then asked, Could you drive through downtown?
溫馨提示
- 1. 本站所有資源如無(wú)特殊說(shuō)明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請(qǐng)下載最新的WinRAR軟件解壓。
- 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請(qǐng)聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
- 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁(yè)內(nèi)容里面會(huì)有圖紙預(yù)覽,若沒(méi)有圖紙預(yù)覽就沒(méi)有圖紙。
- 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
- 5. 人人文庫(kù)網(wǎng)僅提供信息存儲(chǔ)空間,僅對(duì)用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對(duì)用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對(duì)任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
- 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請(qǐng)與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
- 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對(duì)自己和他人造成任何形式的傷害或損失。
最新文檔
- GB/T 46816-2025鋁合金法蘭鍛件通用技術(shù)規(guī)范
- 物業(yè)管理服務(wù)合同范本
- 財(cái)務(wù)合同管理與審查制度
- 辦公室員工培訓(xùn)課程評(píng)價(jià)制度
- 辦公室檔案管理規(guī)范制度
- 2026年泉州市德化縣消防救援大隊(duì)面向社會(huì)招聘政府專職消防員備考題庫(kù)附答案詳解
- 養(yǎng)老院入住老人遺愿實(shí)施與尊重制度
- 2026年武警江西總隊(duì)醫(yī)院社會(huì)招聘?jìng)淇碱}庫(kù)附答案詳解
- 四川蜀交低空經(jīng)濟(jì)產(chǎn)業(yè)發(fā)展有限公司2025年度社會(huì)招聘?jìng)淇碱}庫(kù)及答案詳解1套
- 2026年某區(qū)某國(guó)企勞務(wù)派遣崗公開(kāi)招聘10人備考題庫(kù)及答案詳解1套
- 2026年干部綜合能力高頻知識(shí)點(diǎn)測(cè)試題附解析
- GB/T 46544-2025航空航天用螺栓連接橫向振動(dòng)防松試驗(yàn)方法
- 炎德·英才大聯(lián)考長(zhǎng)沙市一中2026屆高三月考(五)歷史試卷(含答案詳解)
- 零售行業(yè)采購(gòu)經(jīng)理商品采購(gòu)與庫(kù)存管理績(jī)效考核表
- 2025年語(yǔ)文合格考試題庫(kù)及答案
- 2025年云南中煙工業(yè)公司招聘考試考試筆試試卷【附答案】
- 肝癌課件簡(jiǎn)短
- 業(yè)務(wù)協(xié)同考核管理辦法
- 操盤(pán)手勞動(dòng)合同附加協(xié)議
- 2025年中學(xué)生守則及中學(xué)生日常行為規(guī)范
- 理解當(dāng)代中國(guó) 大學(xué)英語(yǔ)綜合教程1(拓展版)課件 B1U3 Into the green
評(píng)論
0/150
提交評(píng)論