版權說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內容提供方,若內容存在侵權,請進行舉報或認領
文檔簡介
1、高考壓軸沖刺練九限時40分鐘I .閱讀理解a)體裁T說明文;話題;閱讀;詞數(shù);424Speed reading is a necessary and vital skill in the Internet age. We skim over articles, e-mails and tweets to try to grasp key words and the essential meaning of the text. With so much information available through our electronic devices, it would be imposs
2、ible to get through everything if we read word by word, line by line.But a new trend calls on people to unplug and enjoy reading slowly, one which claims to have benefits beyond intellectual stimulation.A recent story from TheWall Street Journ al reported on a book club in Wellington, NewZealand, wh
3、ere members meet in a cafe and turn off their smart phones. They sink into comfortable chairs and read in silence for an hour.Unlike typical book clubs, the point of the slow reading club isn t to exchange ideas about certain books, but to get away from electronic devices and read in a quiet, relaxe
4、d environment. According to the story, the Wellington book club is just one example of a movement started by book lovers who miss the traditional way of reading.Traditional readers, like Maura Kelly, say a regular reading habit sharpens the mind, improves concentration, reduces stress levels and dee
5、pens the ability to understand others. Someof these benefits have been backed up by science. For example, a study of 300 elderly people published by the journal Neurology last year showed that mature people who take part in activities that use their brain, such as reading, suffer less memory loss as
6、 they get older. Another study published last year in Science showed that reading novels helps people understand others mental states and beliefs a key skill in building rela.tionships.Yet technology has made us less careful readers. Computer and phone screens have changed our reading patterns fr .o
7、mthe top-to-bottom, left-to-right reading order we traditionally used, to a wild skimming and skipping pattern as we hunt for important words and information. Reading text online that has manylinks to other web pages also leads to weaker comprehension than readingplain text. The Internet may have ma
8、de us stupider, says British journalist Patrick Kingsley, only half joking. Because of the Internet, he claims we have become very good at collecting a wide range of factual tidbits, but we are also gradually forgetting how to sit back, think andrelate all these facts to each other.【文章大意】這是一篇說明文。文章主
9、要介紹了慢速閱讀給人們帶來的好處和快速閱讀特別是電子閱讀帶 來的一些問題。Speed reading is a necessary and vital skill in the Internet age because people.have to grasp _the meaning fasterhave much more information to readno longer read word by word, line by linemust use their smartphones more frequently【解析】 選Bo細節(jié)理解題。根據(jù)文章第一段的 With so mu
10、ch information available through our electronic devices, it would be impossible to get through everything if we read word by word,line by line.可知人們因為信息太多而快速閱讀。故選B=Members of the Wellington book club are expected to.read peacefully for an hourmake coffee for the other membersregularly swap ideas abou
11、t booksturn off their smartphones for recharging【解析】 選A。細節(jié)理解題。根據(jù)文章第三段的where members meet in a cafe and turn off their smartphones. They sink into comfortable chairs and read in silence for an hour.可知選 A。According to the Neurology study, who is most likely to suffer memory loss?A 65-year-old man who
12、rarely reads.A 79-year-old woman who reads regularly.A 17-year-old middle school student who seldom reads.A healthy 24-year-old university graduate who often plays games.【解析】選A推理判斷題。根據(jù)文章第五段的a study of 300 elderly people. . . suffer less memoryloss as they get older.可知參加思維活動,比如讀書等,不易失去記憶力,故65歲從不讀書的人容
13、易失去記憶力。故選 AoThe last paragraph is written to.explain the secrets of others mindsurge people to read as slowly as possibleencourage people to read more about sciencedescribe the problems caused by electronic reading【解析】 選Do主旨大意題。根據(jù)文章最后一段的關鍵句technology has madeus less careful可知該段主要描述了電子閱讀帶來的一些問題。故選 Do
14、620)g)體裁:說明文:話題:橐靡鼠:詞數(shù)In less than 60 years, the people of my tribe have gone from being an independent nation, to cultural prisoners, to welfare recipients(接受者).Is it any wonder that there are so manyproblems facing indigenous( 土著的)Australians today?When I was growing up in Kowanyama there were 15
15、people in my class, I am the only one who has gone to university. I m also the only girl in my class who did not have a child at 15. Of the boys in my class, seven have been incarcerated, two for murder, five for robbery and rape.Only three of us are not alcoholics. Four of my classmates have commit
16、ted suicide.Life as a young aborigine is not easy, in any setting. The story of my fellow students is a lesson in the magnitude of the problems that young indigenous people in Cape York face.The two issues that are central to changing this story are education and health. There is a huge gap between
17、what we get in communities and what other kids get in cities.One of the problems facing education in remote indigenous schools is that teachers tend to be just out of training and stay for only a year or two. Not one teacher stayed for the whole of my nine years at school not even the principals. Th
18、is seeming lack of commitment makes you feel they don t care.We need to review the curriculum in these communities because it is pitched at a very low level. I have had to draw the conclusion that governments and educationalists see us as less than white people.Education should be uplifting, not ser
19、ve to reinforce lack of self-esteem heart-wrenching low expectations that our race suffer from.readers.and theWe need a massive reassessment of, education policies and an equally massive investment in education. We have spent so long listening to some white fellows telling us we are stupid, lazy no-
20、hopers that the majority of my people actually believe it.The relationship between poor education and poor health is clear. People whose self-esteem and pride have been destroyed by a substandard education system and a social system that creates an addiction to passive welfare have little reason to
21、live healthy lives. Our health is getting worse.The policies that determine the delivery of health services are deeply flawed by a bureaucracy( 官僚作風)that does not want to hear our voices. Health services are often confined to the clinic.It is problems and ch allenges such as these that led me to sta
22、nd in last October s ATSICelection. ATSITC is more than the board of commissioners and the Canberra bureaucracy. ATSIC is also people who are from community and work hard for community.Werecognize that governments cannot solve our problems for us. As young people we are trying to take responsibility
23、 for our future. I ask the Prime Minister, not that he fixes these problems for us but that he and his Government see us as equal partners in the huge task of rebuilding our families, communities and Cape York Peninsula.He demonstrated his commitment by engaging his Government at the family and dome
24、stic violence summit. My view is that the level of domestic violence and child abuse sums up all that has been wrong with Aboriginal policy.Weneed a new relationship to address this frighteningreality in our lives. Aboriginalpeopleare reluctant to admit that young girls and women are being raped by
25、their own people because of the blanket of shame.I am asking you to help lift that blanket.I stand here as a proud Aboriginal woman, a Kokoberra woman as well as a criminologist, and I thank you for your time and attention.Tania Major, 22, is an ATSIC regional councilor and a trainee manager at her
26、home community of Kowanyama on Cape York.This is an edited version of an address she is scheduled to give at a meeting between thePrime Minister and Cape York leaders(full text at smh. com. an).【文章大意】本文是演講類文章閱讀。作者全面介紹了土著澳大利亞人的生存狀況和困難,呼吁人們平等地對待他們,給他們自尊,讓他們享有正常的生活.Which of the following words can best
27、 describe Tania s tone?A. Regretful.B. Depressed.C. Serious.D. Humorous.【解析】選Co推理判斷題。通讀全文可知作者的態(tài)度是嚴肅和認真的。serious嚴肅的,認真的。故選C。The underlined word “incarcerated in Paragraph 2 is closest in meaning to.C. dismissedA. criticizedB. killedD. imprisoned【解析】選D=詞義猜測題。根據(jù)該單詞后的“ twofor murder, five for robbery an
28、d rape. Only three推斷該詞的意思是“囚of us are not alcoholics. Four of my classmates have committed suicide.禁。imprisoned 囚禁。故選 D。We can infer from the passage that in Australia.A. few teachers are willing to work in indigenous schools because they are poorly paidthe curriculum in indigenous schools has to be
29、 easier otherwise the students will failthe undereducated aborigines are considered to be lazy and dependent on welfarea good education can help the aboriginal people to learn to set high expectations【解析】選C。推理判斷題。根據(jù)文章的第八、九段的內容推斷未受教育的土著人被認為是懶惰的且只知 道依靠福利生活,關鍵詞為lazy, passive welfare 。故選C。8. What is the
30、 main idea of the passage?ATSIC doesn t serve the people because of its incompetence and bureaucracy.The aboriginal people can learn to be responsible for their future if treated equally.The government has adopted fresh policies. related to the delivery of health services.The biggest problems facing
31、 the aboriginal people are domestic violence and child abuse.【解析】選E。主旨大意題。通讀全文,并根據(jù)文章中的關鍵詞可知該文主要講述土著人如果被平等對待的話能夠學會對自己的未來負責。故選B。n.閱讀填句下面文章中有5處(第15題)需要添加小標題。請從以下選項(A、B C、D、E和F)中選出符合各段意思的小標題。選項中有一項是多余選項。A. Become reliable.B. Make some money.C. Know about your mind.D. Be good with discomfort.Be ready for
32、 opportunities.Learn to deal with uncertainty.A Guide for Young People: What to Do with Your LifeYou can t figure out the futur e. Even young people who have a plan(be a doctor, lawyer, research scientist, singer)don t really know what will happen. Life doesn t go according to plans. So if you can t
33、 figure out the future, what do you do? Don t focus on the future. Focus on what you can do right now that will be good no matter what the future brings. The best things in life are often hard, and if you shy away from difficulty, you ll miss out. You ll live a life of safety. Learning is hard. Buil
34、ding something great is hard.Writing a book is hard. A marriage is hard. Running a marathon is hard. All are amazing. Howdo you get good at this? Do things now that are uncomfortable and hard, on purpose.Starting a business, for example, is an amazing thing to do. But if you re afraidof the unknown
35、future, you ll avoid it. You can t know how things will turn out, and so ifyou need to know how things will turn out, you ll avoid great projects, businesses, opportunities. But if you can be OK with not knowing, you will be open to many more possibilities. If you re good at what you are not sure of
36、, you could do all kinds of things.3.Most people don t realize that fear controls them. They don t notice when theyfail to fix their attention, or consider doing things theytold themselves they wouldn t do.It s hard to change mental habits because you don t always see what s going on in your head. L
37、earn about how your mind works, and you ll be much better at all of this.4.I don t think money is that important, butit is necessary in your life. Makingmoney is hard. You have to make someone believein you enough to hire you or buy yourproducts/service, which means you have to figure out why you re
38、 worthy of someone believingin you. You have to become worthy. And you have to learn to communicate that to people so they ll want to buy or hire you. Whether you re selling cookies door -to-door or trying to get a job as a cashier, you have to do this.5.If you do all of the above, or at least most
39、of these, you ll be amazing. You llbe way, way ahead of pretty much every other person at your age. And good fortune will come your way, if you have your eyes open: job opportunities, a chance to build something with someone,an idea for a startup that you can build yourself, a new thi ng to learn an
40、d turn into a business.Take risks that s one of the advantages of being young. And if none come along, create your own.【文章大意】這是一篇年輕人的生活指南。該文章主要告訴年輕人該如何對待生活。.【解析】選D。上下文順承關系題。根據(jù)本段和 D中的關鍵詞uncomfortable and hard, discomfort等判斷選D.【解析】選F。上下文順承關系題。根據(jù)本段和F中的關鍵詞the unknown future, learn, uncertainty 等判斷選F。.【解
41、析】選C。上下文順承關系題。根據(jù)本段和.【解析】選Bo上下文順承關系題。根據(jù)本段和money等判斷選 R.【解析】選E。上下文順承關系題。根據(jù)本段和斷選E。m.短文改錯C中的關鍵詞mental, mind 等判斷選C。B 中的關鍵詞“making money, worthy, buy, Make someE中的關鍵詞 “job opportunities, a chance ” 等判卜面短文中有10處語言錯誤。請在有錯誤的地方增加、刪除或修改某個單詞。增加:在缺詞處加一個漏字符號(A),并在其下面寫上該加的詞。刪除:把多余的詞用斜線()畫掉。修改:在錯的詞下畫一橫線,并在該詞下面寫上修改后的詞
42、。注意:1.每處錯誤及其修改均僅限一詞;.只允許修改10處,多者(從第11處起)不計分。One day, when we had learned the new word “eccentric in class, we were asked make a sentence with it. I volunteered to do it with saying ”My -deskmate is an eccentric boy whose clothes never fits him. Hearing this, the whole class burst into laughter but my deskmate s face turned red. After class, I learned from the teacher that my deskmate
溫馨提示
- 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
- 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權益歸上傳用戶所有。
- 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網頁內容里面會有圖紙預覽,若沒有圖紙預覽就沒有圖紙。
- 4. 未經權益所有人同意不得將文件中的內容挪作商業(yè)或盈利用途。
- 5. 人人文庫網僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內容負責。
- 6. 下載文件中如有侵權或不適當內容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
- 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。
最新文檔
- 2026年智能玻璃(天幕AR-HUD)項目可行性研究報告
- 2025-2030中國包裝飲用水行業(yè)經營策略分析及投資前景研究研究報告
- 2025-2030全球與中國充電樁綜合測試儀市場運營現(xiàn)狀及未來前景趨勢洞察研究報告
- 2025至2030智慧城市建設項目市場分析及政策支持與社會資本參與研究報告
- 新教師培訓專題講座課件
- 開源軟件在數(shù)字教育資源開發(fā)中的技術創(chuàng)新與教育信息化實踐研究教學研究課題報告
- 2024版2026春新人教版數(shù)學三年級下冊教學課件:數(shù)學廣角:重疊問題
- 小學低年級數(shù)學游戲化教學中信息技術支持的應用效果評估課題報告教學研究課題報告
- 2025年汽車零部件行業(yè)五年供應鏈與技術創(chuàng)新報告
- 智慧校園智能學習環(huán)境中的隱私保護與數(shù)據(jù)治理法規(guī)體系構建研究教學研究課題報告
- 食品居間合同協(xié)議
- 2022學年上海復旦附中高一(上)期末信息技術試題及答案
- 勵志類的美文欣賞范文(4篇)
- 廣東省廣州市白云區(qū)2024-2025學年六年級(上)期末語文試卷(有答案)
- 心內科護理帶教工作總結
- 知行合一實踐出真知主題班會
- GB/T 45166-2024無損檢測紅外熱成像檢測總則
- 山東省菏澤市東明縣2024-2025學年七年級上學期考試生物試題
- 北京市海淀區(qū)2023-2024學年六年級上學期語文期末試卷(含答案)
- 2024集裝箱儲能系統(tǒng)測試大綱
- 保溫班組安全晨會(班前會)
評論
0/150
提交評論