2017中考題分類匯編-任務(wù)型閱讀-專題二、回答問題_第1頁
2017中考題分類匯編-任務(wù)型閱讀-專題二、回答問題_第2頁
2017中考題分類匯編-任務(wù)型閱讀-專題二、回答問題_第3頁
2017中考題分類匯編-任務(wù)型閱讀-專題二、回答問題_第4頁
2017中考題分類匯編-任務(wù)型閱讀-專題二、回答問題_第5頁
已閱讀5頁,還剩11頁未讀, 繼續(xù)免費(fèi)閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

1、專題二、回答問題閱讀下文并間答問題。May 31, 2017Jaden is a six-year-old boy. He experienced the unlucky things of life twice. First, he lost his dad when he was four and then his mom died unexpectedly in her sleep last month. Jadens heart was broken. His parents death hit him a lot.But things always go towards a good

2、 side. A few weeks later, Jaden told his aunt that was he was tired of seeing everyone sad all the time. Hed like to see more smiles around him. He hoped that the number of the smiles could reach 100.Then he asked his aunt to buy him some little toys and take him to the center of the city. “I m tryi

3、ng to make people smile,” said Jaden. At first, he was not sure if the people passing by would like to receive hit toys. In fact, he was always successful and got close to his dream step by step, because no one could refuse such a little boys giving and expecting.“Im keeping a count of 100 smiles,”

4、said Jaden. When asked if he could make he answered, “I think I can.”Reported by Barbara69.Did Jude lose parents _.70.How many smiles did Jade hope to get?_.71.What did Jaden do to cheer himself up in the center of the city?_.72.Do you think Jadens way was good to deal with his problem? Why or why n

5、ot?_.題材:人物故事【主旨大意】本文為一篇記敘文。文章講述了小男孩在失去父母之后通過贈送玩具的方法,使自己獲得笑臉,逐漸走出心理陰霾的過程。69. Yes, he did.【解析】根據(jù)第一段的最后一句His parents death hit him a lot. 可知他失去了父母。70. She hoped to get 100 smiles.【解析】根據(jù)第二段的最后一句He hoped that the number of the smiles could reach 100.可知他希望得到100個(gè)笑臉。71. He gave toys to the people passing by

6、 and got smiles from them.【解析】根據(jù)第三段的第三句At first, he was not sure if the people passing by would like to receive his toys.可知他在城市中心贈送玩具。72. Yes. Because smiles from others could cheer him up.No. Because I think the only way to cheer up is changing oneself.【解析】根據(jù)文章內(nèi)容可知他做的一切起作用了。閱讀下面短文.并用英語回答問題(請注意每小題后面

7、的詞數(shù)要求):(2017安徽)EThere was once an old and deep well. People got water by dropping a bucket (木桶) tied to a rope. The rope passed over a wheel just above the well. On the other side of the rope was another bucket.A strong pull brought one bucket to the top while the other down to the water. They alway

8、s passed each other on the way up and down, but never had time to speak.At last, the rope became worn. So a new rope had to be put in its place. While this was being done, the two buckets were left standing together near the well.“What a boring life we have!” said one bucket to the other. “I am quit

9、e tired of it. No matter how full we come up, we are always sent down empty.”But the other bucket laughed and said, “What a funny way you have of looking at things! Dont you see that whenever we are sent down empty, we always come up full?”Boys and girls sometimes talk like these two buckets. You ma

10、y hear one of them say, “Just as we are having a good game,we are made to stop and go to work again.” “Yes,” the other will reply, “but as soon as work is over, we always get to go out and have fun again.”There are two ways of looking at things. If you want to be happy, look at the bright side.88. W

11、hat were the buckets tied to?(不超過10個(gè)詞) _89. Where did the two buckets talk with each other?(不超過10個(gè)詞) _90. What does the story tell us?(不超過15個(gè)詞) _題材:哲理故事【主旨大意】本文是一篇記敘文。兩個(gè)木桶常年累月在井里上下打水,其中一個(gè)木桶感覺非常無聊,他認(rèn)為他總是滿著上來,空著下去,可另外一個(gè)木桶卻不這么認(rèn)為,他認(rèn)為他總是空著下去,滿著上來,因此他感覺高興。有時(shí)孩子們也有類似這種想法。這個(gè)故事告訴:凡事都有兩面性,我們應(yīng)該看到積極陽光的一面。88. A r

12、ope. / They were tied to a rope. 【解析】細(xì)節(jié)理解題。題干意為:這兩個(gè)木桶被系到什么上面了?從People got water by dropping a bucket tied to a rope.知,這兩個(gè)木桶被系到一個(gè)繩索上面。89. Near the well. /They talked with each other near the well. 【解析】細(xì)節(jié)理解題。題干意為:這兩個(gè)木桶彼此在哪里說著話?從第一段the two buckets were left standing together near the well.知,這兩個(gè)木桶在井旁說話。

13、90. If we want to be happy, we should look at the right side of things. 【解析】主旨大意題。題干意為:這個(gè)故事告訴我們什么?從文章最后一段If you want to be happy, look at the bright side.知,這個(gè)故事告訴我們,如果我們想高興,那就看積極陽光的一面。六、(2017湖南婁底)閱讀表達(dá) (共5小題;每小題2分,計(jì)10分)閱讀一下面的短文,按要求完成后面各個(gè)小題。 A man came home from work late, tired and unhappy. 74.He fou

14、nd his 5-year-old son waiting for him at the door. The boy asked, “Daddy, how much do you make every hour” The father was angry at his sons question. When he said $20 an hour, the little boy asked him for $10. The father was even angrier because he thought the boy just wanted some money to buy a toy

15、. So he didnt answer his son. The little boy quietly went to his room. After about an hour, the man calmed himself down(使平靜)and started to think: Maybe there was something he really needed to buy with that $10. “Maybe I was too hard on you just now,” the man went into his sons room and said.“Heres t

16、he $10 you asked for.” “Oh, thank you, Daddy!” The little boy said. Then he reached under his pillow(枕頭),pulled out some crumpled (壓皺的)money and said, “Daddy, I have $20 now. Can I buy anhour of your time? Please come home early tomorrow, 75.我很想和你共進(jìn)晚餐?!?根據(jù)短文內(nèi)容用簡要答語回答下面三個(gè)問題。71.The man didnt give the

17、money to his son at first, did he? _72.How much could the father make every hour? _72. What did the boy really want to buy? _將短文中劃線的兩個(gè)句子翻譯成中文或英文。74._75._題材:人物故事【主旨大意】本文是一篇記敘文。文章記述了父子一次情感交流的故事,五歲的兒子想用自己積攢的20美元買父親一小時(shí)共進(jìn)晚餐。71.No, he didnt. 【解析】根據(jù)第二段的., the little boy asked him for $10. .So he didnt answ

18、er his son.可知,爸爸開始時(shí)沒有給兒子錢。72.$20 an hour. /$20.【解析】根據(jù)第二段的The boy asked, “Daddy, how much do you make every hour” The father was angry at his sons question. When he said $20 an hour,可知,爸爸一小時(shí)掙$20。73.An hour of his father time. 【解析】根據(jù)文章最后小男孩說的話中Can I buy an hour of your time?可知,小男孩確實(shí)想買他爸爸的一小時(shí)時(shí)間。74.他發(fā)現(xiàn)他

19、五歲的兒子正在門口等他。75.I really want to have supper with you. (2017湖南邵陽) 寫作技能(三部分, 共11小題,計(jì)35分)A)簡答 閱讀下面短文,然后根據(jù)短文內(nèi)容簡要回答下列問題。(共5小題,每小題2分)Most people drink tea in the world. But tea does not mean the same thing to different people. In different countries, people have different ideas about drinking tea.In China

20、, for example, tea is often served when people get together. Chinese people drink it at home or in tea houses at any time of the day. They often use hot water to boil tea leaves.Tea is also important in other Asian countries. People in these countries have a special way of serving tea. They hold a t

21、ea ceremony in their houses when important guests come. It is very old and full of meaning. Everything must be done in a specail way in the ceremony. There is even a special room for it in their houses. In the United States, peope usually drink tea at breakfast or they drink it after meals. American

22、s usually use tea bags to make tea. This way is faster and easier than the way of making tea in teapots. In summer, most Americans drink iced tea. They like to put some ice in their tea.61. Do most people drink tea in the world?62. What do Chinese people often use to boil tea leaves?63. When do peop

23、le usually drink tea in the USA?64. What kind of tea do most Americans drink in summer?65. What does the underlined word “It” mean?題材:風(fēng)俗習(xí)慣【主旨大意】本文是一篇說明文。文章主要介紹了中國、亞洲其他國家和美國等不同國家的飲茶風(fēng)俗。61. Yes./Yes, they do. 【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段第一句Most people drink tea in the world.可知,世界上大多數(shù)人喝茶。故要用肯定答語。62. They often use h

24、ot water to boil tea leaves./ Hot water.【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段最后一句They often use hot water to boil tea leaves.可知,他們通常用開水泡茶。63. In the United States, people usually drink tea at breakfast or they drink it after meals./At breakfast or after meals. 【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第四段第一句In the United States, peope usually drink t

25、ea at breakfast or they drink it after meals.可知,美國人經(jīng)常在早餐或飯后喝茶。64. In summer, most American drink iced tea./Iced tea. 【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章最后一段倒數(shù)第二句In summer, most Americans drink iced tea.可知,多數(shù)美國人夏季喝冰茶。65. The tea ceremony. 【解析】識別指代題。根據(jù)畫線單詞所在句子的上句They hold a tea ceremony in their houses when important gues

26、ts come.可知,it指代a tea ceremony,即“茶儀式”。笫二節(jié) 回答問題(共5小題,計(jì)10分)(2017湖南湘潭)閱讀下面的材料,然后根據(jù)材料內(nèi)容回答問題。 Tess was a little girl. Her brother was very sick. But her family didnt have money to send him to the hospital. “Only a miracle (奇跡)can save him now,” said her dad. Tess got out all the money she had saved. Then

27、she walked a long way to the pharmacy(藥店) “What do you want?” the pharmacist asked. “Well, my brother is sick,”Tess answered. “My daddy says only a miracle can save him. So how much is a miracle?” “We dont sell miracles here. Im sorry but I cant help you,” the pharmacist said.“I have the money to pa

28、y, just tell me how much it costs.” A well-dressed man was standing nearby. He asked the little girl: “What kind of miracle does your brother need?” “He needs an operation. But my daddy cant pay for it.” Tess replied with tears in her eyes. “How much do yon have?” asked the man. “One dollar and 11 c

29、ents,”Tess answered. “Well,” smiled the man. “A dollar and 11 cents - thats just the price of a miracle for your little brother.” He took her money and said: “Take me to your home. I want to see your brother. Maybe I have the kind of miracle you need.” The man was a famous doctor. He gave the boy th

30、e operation for free. Before long, the boy was home again and doing well. “That operation,” her mom said to her dad quietly, “was a real miracle. I wonder how much it would have cost.” Tess smiled. She knew exactly how much a miracle cost. . one dollar and 11 cents. and the love and faith (信心)of a l

31、ittle child.66. What is the problem of Tesss family?67.How much did Tess have?68. Where did Tess go for help?69. How did the well-dressed man help Tess?70. What do you think of Tess ?E題材:人物故事 【主旨大意】本文是一篇記敘文。文章講述了Tess的弟弟生病而無錢醫(yī)治,Tess卻沒有放棄希望,帶著1美元11美分到藥店尋找奇跡,終于感動了一位著名的醫(yī)生為她的弟弟免費(fèi)手術(shù),而且手術(shù)非常成功。66. Her famil

32、y didnt have money to send her brother to the hospital. 67. She had one dollar and 11 cents. 68. She went to the pharmacy for help. 69. He gave the boy the operation for free.70.I think she is kind-hearted and confident. She never gives up hope.第三節(jié)(2017湖南長沙)閱讀表達(dá)閱讀下面的短文,然后根據(jù)短文內(nèi)容回答問題。(共5小題,計(jì)10分)(2017湖

33、南長沙) “May we all blessed with longevity. Though miles apart, we are still able to share the beauty of the moon together(但愿能長久,千里共嬋娟)”,wrote Su Shi, a poet during the Song Dynasty, in his well-know poem to his younger brother Su Zhe. The moon is at its brightest on the 15th day of the eight month of

34、the lunar calendar (陰歷). On this day , people celebrate Mid-Autumn Festival. It has been enjoying great popularity all over the country.In ancient China, that day was a harvest (收獲)festival because crops(莊稼)were harvested during that period. It was a time for relaxation and celebration. Just like Th

35、anksgiving in Western countries, families also try to get together for the Mid-Autumn Festival in China. Usually, no matter how far away or how busy they are , people will try to return home for the celebration.The Mid-Autumn has its own special food just as other traditional Chinese holidays. Peopl

36、e eat moon cakes with filings such as sugar and eggs. The round shape of the cake makes it look like the full moon. The full moon and moon cakes stand for family reunion(團(tuán)聚).With the beautiful moon up in the sky, people sit together, enjoy the full moon, eat moon cakes and fruits, share the stories,

37、 and express the best wishes for the family members and friends who live afar.61. Who did Su Shi wrote the poem for in Paragraph One?_62. Why was the Mid-Autumn Festival a harvest festival in ancient China?_63. Do Thanksgiving and the Mid-Autumn Festival have anything in common?_64. What do the full

38、 moon and moon cakes stand for?_65. How do people spend the night of the Mid-Autumn Festival? (List at least three activities) _題材:【文章大意】本文是一篇介紹中秋節(jié)的文章。開頭引用蘇軾的詩詞,從而引出主題。通過介紹中秋節(jié)的時(shí)間、由來,并和西方的感恩節(jié)進(jìn)行比較,講述家人團(tuán)聚的傳統(tǒng)。最后介紹中秋節(jié)的傳統(tǒng)食物和賞月等習(xí)俗。61.His younger brother Su Zhe. 【解析】細(xì)節(jié)理解題 題干意為:蘇軾在第一段中為誰寫了這首詩?由第一段末句得知,“to hi

39、s younger brother Su Zhe??疾閣ho引導(dǎo)的特殊疑問句的回答。62.Because crops were harvested during that period. 【解析】細(xì)節(jié)理解題 題干意為:為什么是中秋節(jié)在古代中國一個(gè)豐收的節(jié)日?由第三段首句“the day was a harvest festival because crops were harvested during that period. 這一天是豐收節(jié)因?yàn)榍f稼在那期間獲得豐收。考查why引導(dǎo)的特殊疑問句的回答。63.Yes. /Yes, they do. 【解析】細(xì)節(jié)理解題 題干意為:感恩節(jié)和中秋節(jié)有什

40、么共同點(diǎn)嗎?由第四段“Just like Thanksgiving in Western countries, families also try to get together.可知是有共同點(diǎn)的。考查Do引導(dǎo)的一般疑問句的回答。64.Family reunion. 【解析】細(xì)節(jié)理解題 題干意為:滿月和月餅代表什么?由倒數(shù)第二段末句得知滿月和月餅是代表家庭團(tuán)聚。考察what引導(dǎo)的特殊疑問句的回答。65.People sit together, eat moon cakes and fruit and share the stories. 【解析】 題干意為:人們?nèi)绾味冗^中秋節(jié)的夜晚。從末段“P

41、eople.after”里面任意挑三項(xiàng)??疾靐ow引導(dǎo)的特殊疑問句的回答。(2017湖南益陽)B)回答問題閱讀下面的短文,然后根據(jù)短文內(nèi)容回答問題。(2017湖南益陽) The sun is always shining. But it can only shine on one side of the earth at one time. When the sun is shining on one side of the earth, it is night on the other side. At night, you can see the stars. The stars are

42、in the sky all day. But the light from the sun is so bright that you cant see them. When night comes, there is no light, and the stars are bright enough to see. The stars look very small. But some of them are even bigger than the sun. They look small because they are so far away from you. Big things

43、 look much smaller when they are far away. The sun is closer (近) to the earth than other stars, so it looks bigger.56. Can the sun shine on only one side or two sides of the earth at one time? _57. Are the stars in the sky all day?_58. When are the stars bright enough to see?_59. How do big things l

44、ook when they are far away?_60. Why does the sun look bigger than other stars?_B)題材:天體科普【主旨大意】本文是一篇說明文。文章詳細(xì)分析了太陽和星星給人視覺不同的原因。56. On only one side of the earth. 【解析】根據(jù)第一句“But it can only shine on one side of the earth at one time.”可知太陽每次只能照到地球的一個(gè)側(cè)面。57.Yes,they are. 【解析】根據(jù)第五句“The stars are in the sky

45、all day.” 可知星星一直在天上。58.At night. 【解析】根據(jù)第四句“At night, you can see the stars.”可知晚上才能看見星星。59.Much smaller. 【解析】根據(jù)倒數(shù)第二句“Big things look much smaller when they are far away.”可知遙遠(yuǎn)的較大的物體看起來小得多。60.Because it is closer to the earth than other stars. 【解析】根據(jù)文章最后一句“The sun is closer to the earth than other star

46、s, so it looks bigger.”可知太陽之所以看起來比起它星星大是因?yàn)樗x地球最近。(2017湖南永州)第三節(jié) 回答問題(共5小題,每小題2分,滿分10分)閱讀下面的短文,然后根據(jù)短文內(nèi)容回答問題,并將答案填寫在答題卡上對應(yīng)題號的橫線上。It was a sunny day and I walked back home after school. When I stood in front of the door, I was shocked to find that the key had disappeared from my pocket. It was a disaste

47、r for me , because I only had one key and my parents were gone for several days.I walked around the community, hoping to find the lost key. But I couldnt find it. I called my mum and she told me to go to my aunts home. My aunt lives in another building of our community. I was sad, but I had no choic

48、e. The next morning, when I was going to school, I saw something shining on the window of the security hut( 保安亭 ). It was my key. “unbelievable!” I was quite surprised as I held the key in my hands.“Is that yours, kid?” the old guard asked.“Yeah. I lost it yesterday. Who sent this?”I replied. The ol

49、d man said,“I dont know, someone picked it up last night.”To pick up a key from the ground and take it to the security hut is not something special, but it meant so much to me. I cannot express my thanks to the person who found my key. But I can pass on his or her kindness by following his or her st

50、eps to help others.61. How many keys did the writer have?_62.Were the writers parents at home or away from home?_63.Whom did the writer stay with for the night?_64.Did the old guard know who picked up the key?_65. What lesson does the passage give us?_F題材:人物故事 【主旨大意】本文是一篇記敘文。文章講述了作者丟失了鑰匙而不能進(jìn)家門,在保安亭的

51、窗戶上發(fā)現(xiàn)丟失的鑰匙。作者找不到拾到他鑰匙的人但是他希望能將愛心傳遞下去。61.One.62. The writers parents were away from home.63. Her aunt.64. No, he didnt.65. we should help others no matter whether it is special or not.(2017湖南株洲)閱讀下面的材料,然后根據(jù)材料內(nèi)容回答問題。 (2017湖南株洲) I was walking around in a big store, when I saw a shop assistant talking t

52、o a boy of 5 or 6 years old. The assistant said, “Im sorry, but you dont have enough money to buy this doll.” Then the little boy turned to me and asked, “Uncle, are you sure I dont have enough money?”I counted his money and replied, “You know that you dont have enough money to buy the doll, my dear

53、.” I asked him whom he wished to give this doll to. “I wanted to gift the doll to my sister for her birthday. I have to give the doll to my mommy so that she can give it to my sister when she goes there.” His eyes were so sad while he was saying this.“My sister has gone to be with God. Daddy said that Mommy is going to see God very soon too. All was because of a traffic accident.” My heart nearly stopped. The little boy looked up at me and said, “I told Daddy to

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論