下載本文檔
版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認領(lǐng)
文檔簡介
1、最新 版高考英語任務(wù)型閱讀專題練習(xí) 50一、高中英語任務(wù)型閱讀1 任務(wù)型閱讀It is very important for kids to be courageous. A brave child is more likely to withstand negative peer pressure, say no to temptations (誘惑) and flight the good fight.It boosts kids'resilience (適應(yīng)力) , confidence and willpower as their as well as their learni
2、ng, performance and school engagement. Here are several ways to develop kids' courage:Model courage. Kids who watch their parents stick their necks out to do the right thing aremore likely to do the same.Then express how good it feels when you conquer your fearinstead of taking a shortcut. Your
3、kids will learn how to take on the tough challenge they face by witnessing how you tackle your fears.Research finds that kids are more likely to be courageous if they believe that their parent them to support those in need. Discuss bravery with your kids: Tell hem Courage is making the choice to do
4、what you know is right even if you are afraid.”Ask your kids to share their acts of bravery. Learning to be brave takes practice, so encourageyour children to do something courageous every day.A mom I talked to had her kidsshare their brave deeds at dinner time.Teach your kids how to reduce their fe
5、ars. If not kept under control, fear can bepowerful.You might encourage positive self- talk, such as saying,“ I can handle this” or“ I have courage to do this.” Or teach your child to take slow, deep breaths to find courage.A. Talk about values and courage.B. Courage has other surprising benefits.C.
6、 The good news is that courage can be taught.D. Teach your child simple strategies to be brave.E. Let your child see you step out of your comfort zone.F. In today's uncertain world, kids will need courage and confidence.G. Then take time to focus on their courageous breakthroughs.【答案】B; E; A ; G
7、; D【解析】【分析】本文作者首先講述了有勇氣的一些優(yōu)點,然后針對家長如何幫助孩子們獲得勇氣這一問題給出了一些建議。( 1 )細節(jié)理解及推理判斷。根據(jù)前文It is very important for kids to be courageous. 和空后 Itboosts kids' resilience, confidence and willpower as their as well as their learning, performanceand school engagement. 它能增強孩子的韌性、自信心和意志力以及. ,這里提到了有勇氣的一些優(yōu)點,故答案為B。( 2
8、 )細節(jié)理解及推理判斷。根據(jù)Kids who watch their parents stick their necks out to do theright thing are more likely to do the same.和 Your kids will learn how to take on the toughchallenge they face by witnessing how you tackle your fears. 這里提到了父母的示范作用,故答 案為E。( 3 )細節(jié)理解及推理判斷。由 Research finds that kids are more like
9、ly to be courageous ifthey believe that their parent them to support those in need. Discuss bravery with your kids: Tellhem Courage is making the choice to do what you know is right even if you are afraid. 可知這里”意思是談?wù)搩r值觀和勇氣,故答案為A。( 4 )細節(jié)理解及推理判斷。根據(jù)文中Ask your kids to share their acts of bravery. 和 A mo
10、m Italked to had her kids share their brave deeds at dinner time. 這里提到了家長和孩子們談?wù)撚?敢行為的問題,花時間關(guān)注他們的勇敢突破。故答案為G。( 5 )細節(jié)理解及推理判斷。You might encourage positive self-talk, such as saying, “ Icanhandle this ” or “ I have courage to do this.” Or teach your child to take slow, deep breaths to findcourage. 這里提到了一
11、些簡單的勇敢策略,故答案為 D。【點評】這是一篇七選五任務(wù)性閱讀題,閱讀時首先要弄清作者要向人們介紹說明什么,理解寫作意圖,理清線索,從而理解文章,看題時注意確定關(guān)鍵詞,然后在文章中定位找 到與選項一致的內(nèi)容進行正確的判斷。2 任務(wù)型閱讀Stephen Covey's book The 7 Habits of Highly Effective People is very popular among business people who want to improve their careers.For example,Covey's principles can be us
12、edto improve relationships between parents and children or to improve the way you manage your time.Covey begins by discussing habits and effectiveness,and why they are both important to success.According to Covey,for an action,such as listening to others,to become a habit,you must know what to do an
13、d why you should do it.However,you also must want to do.On the other hand,effectiveness means having a balance between success and a good relationship with the people around you.However,if the company does not respect its workers,the profits willeventually decline.The first three habits focus on per
14、sonal growth.The next three habits are about how to get along with others.The seventh habit shows how to achieve physical,emotional and mental health.Covey includes exercises to help you analyse your life.He challenges you to identify what you want to contribute to society in your lifetime.He does t
15、his by asking you to think about what people to say about you after you dieFor example,if you want your children to say thatyou were always willing to spend time with them, then you will spend more time with them and less time at workA.It has the potential to really improve your life.B.In this way,y
16、ou can challenge yourself to make your dreams and ambitions come true.C.However,its principles can be applied to any area of life.D.In order to be successful,you must have habits that make you able to deal effectively with others and your own personal life.E.For example,a company might focus complet
17、ely on making a profit.F.Your answer to this question will help you make better decisions about how to spend your time.G.Covey also introduces the seven habits of highly effective people.【答案】C; E; G; F; B【解析】 【分析】本文主要介紹 Covey 原理的內(nèi)容和這一原理具體適用于生活的很多領(lǐng)域,尤其是一些商業(yè)人士更青睞它。(1)考查上下文推理能力。根據(jù)下句的舉例應(yīng)該是對上句話的舉例說明,下句意思
18、是說Covey 法則可以用在不同的領(lǐng)域, C 項意思是:然而,它的原理可以應(yīng)用于生活的任何領(lǐng)域。符合語境。故選 C.(2)考查上下文推理能力。根據(jù)前一句提到效率意味著在成功和與你周圍的人建立良好關(guān)系之間取得平衡,后一句提到如果公司不尊重員工,推知設(shè)空處應(yīng)該涉及到公司關(guān)注點不在員工身上。 E 項意思是:例如,一家公司可能完全專注于盈利。符合語境。故選 E.(3)考查上下文推理能力。根據(jù)下文提到“ Thefirst three habits ,” “ Thenext three habits 和”“ Theseventh habit 可知這一段提到七個習(xí)慣?!?G 項意思是: Covey 還介紹了
19、高效人士的七個習(xí)慣。符合語境。故選 G.(4)考查上下文推理能力。根據(jù)上句涉及到 “讓你思考在你死后人們會對你說些什么 ” , F 項 意思是:你對這個問題的回答將幫助你更好地決定如何度過你的時間。很好的承接上句,符合語境。故選 F.(5)考查上下文推理能力。根據(jù)上文的意思Covey 可以幫助你練習(xí)分析你的生活。該處作為最后一句應(yīng)該是總結(jié)這項功能的好處。B 項意思是:通過這種方式,你可以挑戰(zhàn)自己,讓你的夢想和夢想成真。符合語境。故選B.【點評】本題主要考查對上下文的理解和推理判斷能力。做題時可以采取以下步驟:閱讀全文,掌握主要內(nèi)容、作者的意圖、文章的感情基調(diào)等;通讀答案,找出和文章相對應(yīng)的關(guān)鍵
20、詞;根據(jù)文章整體結(jié)構(gòu),將選項答案帶入文中,再次通讀全文,重點關(guān)注邏輯關(guān)系和 關(guān)聯(lián)結(jié)構(gòu),研究多余選項,確定排除理由,最終確定答案。3 Read the passage carefully. Fill in each blank with a proper sentence given in the box. Each sentence can be used only once. Note that there are two more sentences than you need.If you shower before bed, you've probably wondered w
21、hether sleeping with damp hair is a problem. Maybe you've heard it could make you sick, or that it can damage your hair or skin.What's the truth? Let's address the "it can make you sick" myth first. "" says Dr.William Schaffner, a professor of medicine. While this ide
22、a persists, Schaffner says it was long ago disproved. It's true that you're much more likely to catch a common cold during the winter months. But this has to do with the ways respiratory ( 呼吸的 ) viruses spread, he says.Illness-causing bacteria and viruses don't appear naturally, and so y
23、ou're not going to make yourself ill by getting your pillow a little damp at night, Schaffner says. But there is a possible exception. Some research has shown that pillows especially those made with synthetic materials can contain asthma- or allergy-triggering molds (哮喘或致敏菌) and fungus, whichten
24、d to do well in damp environments, and so do dust mites, says Dr. Payel Gupta, a spokesperson for the American Lung Association.Gupta says there's no evidence that people who sleep with wet hair experience more allergy or asthma symptoms. But if you wake up with a stuffy nose, itchy or watery ey
25、es,breathing problems or other allergy or asthma symptoms or even if you don't you should wash your pillow cases and sheets in hot water at least once a week to reduce your exposure to any potential irritants (刺激物 ).When it comes to the health of your hair and skin, there may be a few other reas
26、ons to worry about wet hair. "Generally, it's thought not to be good for hair to sleep with it wet," says Dr. George Cotsarelis, a professor of dermatology (皮膚病學(xué)), ""It's also worth noting that almost anything you do to your hair from brushing and blow-drying it to colori
27、ng it or exposing it to the sun can damage it.A. Hence, any concerns about wet hair are theoretical.B. In some cases, wet hair may actually be a helpful sleep aid.C. Over time, it can lead to breakages, as well as a loss of shine.D. There may be some mild risks associated with going to bed with wet
28、hair.E. Another wet-hair rumor (謠傳 ) is the idea that harmful bacteria will colonize your pillow.F. This idea seems to fit into the old bit of custom that getting yourself chilled and wet will cause you to come down with a cold.【答案】F; E; A; C【解析】 【分析】本文是一篇說明文,介紹人們普遍認為濕著頭發(fā)睡覺不利于健康,但是毫無科學(xué)依據(jù),但濕頭發(fā)睡覺對頭發(fā)有不
29、利影響。( 1)考查對上下文的理解和推理判斷能力。根據(jù)空后“ While this idea persists, Schaffnersays it was long ago disproved. 可知,盡管這個觀點仍然存在,但是很久之前就被證明是錯”誤的, F. This idea seems to fit into the old bit of custom that getting yourself chilled andwet will cause you to come down with a cold. “這個觀點似乎和舊的觀念相融合,這一觀念認為感受到冷和濕潤很可能會感冒” ,承接
30、下文,切題,故選F。( 2)考查對上下文的理解和推理判斷能力。根據(jù)空后“ Illnes-scausing bacteria and virusesdon't appear naturally, and so you're not going to make yourself ill by getting your pillow a little damp at night, Schaff ner says. 可知,致病病菌不會自然出現(xiàn),因此,不用因為打濕了一點枕”頭就覺得會感冒, E. Another wet-hair rumor (謠傳 ) is the idea that
31、harmful bacteria will colonize your pillow. “關(guān)于濕頭發(fā)的謠言就是細菌會占滿你的枕頭” ,后文對這個觀點進行了反駁,切題,故選E。( 3)考查對上下文的理解和推理判斷能力。根據(jù)空前“ Guptasays there's no evidence thatpeople who sle ep with wet hair experience more allergy or asthma symptoms 可知,沒有證據(jù)”表明因為濕頭發(fā)睡覺更有可能過敏或者風(fēng)濕癥狀, A. Hence, any concerns about wet hair are
32、theoretical. “因此,任何關(guān)于濕頭發(fā)的擔(dān)憂都是理論上的 ” ,沒有實際意義,開啟下文,切題,故選A。( 4)考查對上下文的理解和推理判斷能力。根據(jù)空前“Generally, it's thought not to be goodfor hair to sleep with it wet 可知,一般說來,濕頭發(fā)睡覺對頭發(fā)不好, ”C. Over time, it canlead to breakages, as well as a loss of shine. “長時間這樣的話,頭發(fā)容易斷,無光澤” ,承接上文,切題,故選C?!军c評】本題要求在理解細節(jié)信息的基礎(chǔ)上,著重考查對
33、上下文的理解和推理判斷能力。4 根據(jù)短文內(nèi)容,從短文后的選項中選出能填入空白處的最佳選項。選項中有兩項為多余選項。Porridge doesn't have a very tasty name, does it?Jm here to try and convince you that porridge can be a delicious, convenient and very healthy way to start the day.Porridge is a type of food served for breakfast, usually a type of grain wi
34、th either milk or water. It is thicker than liquid, but not solid.,so it's a very good option for people who are ill, and it provides long-lasting energy for the day.Porridge preparation, such as the amount of materials and cooking time depends on what you choose to use as your porridge base.J p
35、ut a very big handful of oats ( 麥片)in a pot, add a little bit of water and about 200ml of milk, and let the mixture boil. It takes about five minutes to cook.Once it's cooked, the fun part is adding the flavors ( 味道).Porridge alone doesn't have a very strong flavour., I think this is what ma
36、kes porridge exciting! It is like a blank piece of paper-you can add almost anything you want to the porridge base. Seeds, nuts and dried fruits are very healthy options to add and can give you energy for the day. But if you don't like these, or you're allergic, then sugar and chocolate are
37、also very tasty options. Either oats or corn or both are "staple foods" for most people on the earth. You can usually buy big bags of either, then add local materials to make your porridge interesting- whatever is cheap and convenient to find, wherever you are.Hopefully porridge sounds a l
38、ot tastier now! A. If you've never eaten itB. If I'm cooking for myselfC. The porridge base is very easy to digestD. It doesn't have a very tasty reputation, eitherE. It is often heated up but lacks all kinds of nutritionF. You can make porridge almost anywhere in the worldG. Although so
39、me people think this makes porridge boring【答案】D; C; B; G; F【解析】【分析】這是一篇說明文。粥是很好的早餐,但是很多人不喜歡它,認為其寡淡無味。在讀完文章之后,你會對粥有一個全新的認識。(1)根據(jù)前文 “Porridge doesn't have a very tasty name, does it?可知,粥聽起來并不美味, 因此本空承接上文論述,故答案選 Do(2)根據(jù)后文 "sot's a very good option for people who are ill, and it provides lo
40、ng-lasting energy for the day.司推測粥很好消化,所以對于生病的人來說是一個很好的選擇,它能為 人體提供持久的能量,故答案選Co(3) 根據(jù)下文 “p ut a very big handful of oats (麥片)in a pot, add a little bit of water and about 200ml of milk, and let the mixtur e boil. It takes about five minutes to cook. 可知是作者在 “ 敘述煮粥的方法,故對應(yīng)下文應(yīng)選B如果我煮粥的話”,我會把一大把燕麥放進鍋里,加一點點
41、水,約200克牛奶,然后煮開這種混合物。故答案選 Bo(4)根據(jù)后文 “I think this is what makes porridge exciting!(我認為這正是粥令人興奮的地 方)可知,此空應(yīng)為與后文完全相反的觀點,故可對應(yīng)到G選項:雖然有些人認為這使粥無聊。故答案選Go( 5)根據(jù)本段最后一句“ wherever you are ”可知,你幾乎可以在世界上任何地方做粥。故答案選F。【點評】閱讀理解七選五解題步驟1)分析選項,串聯(lián)主題:了解文章的主題、大意,會讓解題的方向更明確。2 )研究空格前后,對比選項,選擇答案。 3 )復(fù)讀短文,核對答案:為了保證答案的正確性,一定要 把
42、答案代入原文,進行核對檢查。5 請認真閱讀下列短文,并根據(jù)所讀內(nèi)容在文章后表格中的空格里填入一個最恰當(dāng)?shù)膯卧~。注意:每個空格只填1 個單詞。What is style? Style is the special visual paradigm centering on the visual symbol system. It is contained in the materialized products of daily life such as fashion, borne, architecture, horticulture; and environment. It is refle
43、cted in the creation of cultural products including literature, films and music. It is still a way of behavior and life that expresses specific customs. To sum up, style is not only the core of cultural products with visual, melodic, literal and abstract symbols, but also a way of life.The style of
44、China means the expression of Chinese elements. Chinese elements are the inheritance( 傳承 )of cultural genes. The style of China relies on thousands of years of cultural accumulation( 積累 ). It should not be limited to objects. It is supposed to express the Chinese cultural concept of Confucianism and
45、 Taoism. It must reflect the specific views of man and nature, man and objects as well as man and social relations.The style of China ought to be oriented towards the world. It did influence the world. Silk and ceramics were the main products traded along the Silk Road. They contained rich Chinese c
46、ulture. The thousand-year-old Silk Road spread the style of China to the West. And the craze for Chinoiserie( 中國藝術(shù)品 )was a popular fashion in European society at that time.The style of China is the reproduction and variation of cultural genes. It is the inheritance along with innovation.The style of
47、 China is duty-bound to select as always silk, bamboo, wood, stone clay, glass and porcelain. Meanwhile, the materials in modern industrial era like meats, glass and cement should be fully used. Besides, it is necessary to continue the concept of interactive space planning between man and nature and
48、 between man and man. It also needs to explore such new spaces as digitization, the Internet, virtual reality and artificial intelligence.The style of China must show the transformation and promotion from Chinese manufacturing to Chinese creation. It relies on the manufacturing power and the industr
49、ial strength. The style of China presents to the world the image of a large industrial producer and a birthplace of global creativity.The style of China represents not only the reconstruction of objects, but also the renewal of Chinese value system.The style of China ought to rely on rich historical
50、 heritage( 遺產(chǎn) ), draw on strengths of others and keep up with the times. It should focus on the life of the general public, the world and the future.PartsParagraphsMain ideaKey information1 (style)1what style is a specialisual paradigm in both materialized and culturalproducts a way of behavior and
51、life2 (Chinese style)2the ofChinese style the expression of Chinese cultureelementsover thousands of years. not only objects, but also cultural concept3oriented once influenced the world with silk and ceramics along the Silk Road4-7not only inheritancebut also innovation products like silk and porce
52、lainshould be selected Modern and concept shouldalso be used. from “ madein China "to ; inChina " reconstruction of objects =_= renewal of value system8_= traditional, open and_ life-focused on the public, world and future【答 案】 reflected /contained/expressed/conveyed/carried ; definition/m
53、eaning ; accumulated ; internationally/globally/world ; Traditional ; materials ; created/innovated ; and; conclusion ; modern【解析】【分析】本文是一篇說明文,介紹了中國風(fēng)格的特點,并指出中國風(fēng)格必須體現(xiàn) 在從中國制造到中國創(chuàng)造的轉(zhuǎn)型和提升,應(yīng)該依托豐富的歷史遺產(chǎn),取長補短,與時俱 進,應(yīng)該關(guān)注公眾的生活、世界和未來。(1)考查動詞。根據(jù)第一段中的"It is contained in the materialized products of daily li
54、fe suchas fashion, borne, architecture. horticulture; and environment. It is reflected in the creation of cultural products including literature, films and music.可知,風(fēng)格包含在日常的文化產(chǎn)品之 中,也體現(xiàn)在文化產(chǎn)品的創(chuàng)作中,故填 reflected/contained/expressed/conveyed/carried 。(2)考查名詞。根據(jù)第二段中的"Thestyle of China means the expres
55、sion of Chineseelements. ”可知,中國風(fēng)格就是中國元素的表現(xiàn),作主語用名詞,故填 definition/meaning 。(3)考查動詞。根據(jù)第二段中的"Thestyle of China relies on thousands of years of culturalaccumulation(積累).可知,中國風(fēng)格是中國幾千年文化的積累,故填 accumulated o(4)考查副詞。根據(jù)第三段中的"The style of China ought to be oriented towards the world.可知,中國風(fēng)格面向全世界,故填 i
56、nternationally/globally/world 。5 5)考查形容詞。根據(jù)第五段中的"The style of China is duty-bound to select as always silk,bamboo, wood, stone clay, glass and porcelain. Meanwhile, the materials in modern industrial era like meats, glass and cement should be fully used. 可知,中國風(fēng)格有責(zé)任一如既往地選擇 ”絲綢、竹子、瓷器等,同時充分利用肉類、玻璃
57、、水泥等現(xiàn)代工業(yè)的材料,與modern 相對的應(yīng)該是traditional (傳統(tǒng)的),故填 Traditional 。( 6)考查名詞。根據(jù)第五段中的“ Meanwhile, the materials in modern industrial era likemeats, glass and cement should be fully used. 可知,肉類、玻璃、水泥等現(xiàn)代材料也應(yīng)該被”充分利用,故填materials 。( 7)考查動詞。根據(jù)倒數(shù)第三段中的“ The style of China must show the transformation andpromotion fr
58、om Chinese manufacturing to Chinese creation. 可知,中國風(fēng)格必須體現(xiàn)在從中” 國制造到中國創(chuàng)造的轉(zhuǎn)型和提升,故填created/innovated 。( 8 ) 考 查 連 詞 。 根 據(jù) 倒 數(shù) 第 二 段 中 的 “ Thestyle of China represents not only the reconstruction of objects, but also the renewal of Chinese value system. 可知,中國風(fēng)格不僅代”表著創(chuàng)造對象的重塑,也代表著價值體系的更新,故填and 。( 9)考查名詞。根據(jù)最后一段“ Thestyle of China ought to rely on rich historical heritage,draw on strengths of others and keep up with the times. It should focus on the life of the general public, the world and the future. 可知,此處是文章結(jié)論,中國風(fēng)格應(yīng)該依托豐富的歷史遺” 產(chǎn),取長補短,與時俱進,應(yīng)該關(guān)注公眾的生活、世界和未來,故填conclusion 。( 10)考查形容詞。
溫馨提示
- 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
- 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
- 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
- 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
- 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責(zé)。
- 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
- 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。
最新文檔
- 叉車司機崗前合規(guī)化考核試卷含答案
- 太陽能利用工操作技能知識考核試卷含答案
- 化工工藝試驗工安全管理強化考核試卷含答案
- 數(shù)控火焰切割機操作工崗前操作安全考核試卷含答案
- 光纖篩選工安全管理能力考核試卷含答案
- 主提升機操作工復(fù)試模擬考核試卷含答案
- 工藝扎染工崗前跨界整合考核試卷含答案
- 數(shù)字孿生應(yīng)用技術(shù)員安全操作知識考核試卷含答案
- 2024年鹽亭縣招教考試備考題庫附答案
- 工業(yè)設(shè)計工藝師安全管理競賽考核試卷含答案
- 2026年陜西省森林資源管理局局屬企業(yè)公開招聘工作人員備考題庫及參考答案詳解1套
- 承包團建燒烤合同范本
- 英語A級常用詞匯
- NB-T 47013.15-2021 承壓設(shè)備無損檢測 第15部分:相控陣超聲檢測
- 人教新起點英語五上《Unit5shopping》課件-課件
- 各品牌挖掘機挖斗連接尺寸數(shù)據(jù)
- 四川省成都市八年級上學(xué)期物理期末考試試卷及答案
- GB/T 38697-2020塊菌(松露)鮮品質(zhì)量等級規(guī)格
- 三菱FX3U系列PLC編程技術(shù)與應(yīng)用-第二章課件
- RoHS培訓(xùn)資料課件
- 協(xié)調(diào)控制系統(tǒng)
評論
0/150
提交評論