山東省臨沂市臨沭第一中學(xué)2020屆高三9月學(xué)情調(diào)研考試英語試題含_第1頁
山東省臨沂市臨沭第一中學(xué)2020屆高三9月學(xué)情調(diào)研考試英語試題含_第2頁
山東省臨沂市臨沭第一中學(xué)2020屆高三9月學(xué)情調(diào)研考試英語試題含_第3頁
山東省臨沂市臨沭第一中學(xué)2020屆高三9月學(xué)情調(diào)研考試英語試題含_第4頁
山東省臨沂市臨沭第一中學(xué)2020屆高三9月學(xué)情調(diào)研考試英語試題含_第5頁
已閱讀5頁,還剩20頁未讀, 繼續(xù)免費(fèi)閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請(qǐng)進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡(jiǎn)介

1、山東省臨沂市臨沭第一中學(xué)2018屆高三9月學(xué)情調(diào)研考試英語試題第i卷第一部分 聽力(共兩節(jié),滿分30分)第一節(jié)(共5小題;每小題1.5分,滿分7.5分)聽下面5段對(duì)話。每段對(duì)話后有一個(gè)小題,從題中所給的a、b、c三個(gè)選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng),并標(biāo)在試卷的相應(yīng)位置。聽完每段對(duì)話后,你都有10秒鐘的時(shí)間來回答有關(guān)小題和閱讀下一小題。每段對(duì)話僅讀一遍。1. when will the woman most probably do her printing?a. right now. b. later this morning. c. this afternoon.2. how mu

2、ch will the woman pay?a. $ 39. b. $ 35. c. $ 31.3. how does the man probably feel?a. hopeful. b. confused. c. annoyed.4. what is the topic of the conversation?a. the lighting of the restaurant.b. the friendly staff.c. a romantic meal.5. what does the woman mean?a. she only buys things on sale.b. eve

3、n the special price is too high.c. the man should have gotten a better deal.第二節(jié) 聽下面5段對(duì)話或獨(dú)白。每段對(duì)話或獨(dú)白后有幾個(gè)小題,從題中所給的a、b、c三個(gè)選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng),并標(biāo)在試卷的相應(yīng)位置。聽每段對(duì)話或獨(dú)白前,你將有時(shí)間閱讀各個(gè)小題,每小題5秒鐘;聽完后,各小題將給出5秒鐘的作答時(shí)間。每段對(duì)話或獨(dú)白讀兩遍。聽第6段材料,回答第6、7題。6. why is the woman talking to the man?a. she wants to see the doctor.b. she needs to e

4、mail her doctor.c. she needs help logging in to the patient website.7. how often does the woman seem to go to the clinic?a. every year. b. every two years. c. every four years.聽第7段材料,回答第8、9題。8. why does the woman look up the weather report?a. she needs to pick up her son.b. she doesnt trust the weat

5、her news on tv.c. she wants to know if she should get her umbrella.9. what is the probable relationship between the speakers?a. husband and wife. b. classmates. c. co-workers.聽第8段材料,回答第10至12題。10. where are the speakers talking?a. in a classroom.b. on the beach.c. in an apartment.11. why did mary go

6、to xiamen?a. to learn some business skills.b. to escape wuhans heat.c. to spend time with her uncle.12. what docs mary probably think about seafood?a. she thinks it was terrible.b. she doesnt like itc. she thinks it was delicious.聽第9段材料,回答第13至16題。13. where does the woman want to work after graduatio

7、n?a. at a design agency.b. in a language center.c. at a computer company.14. what is the mans major?a. design. b. literature. c. computer science.15. how does the man pay for his tuition?a. by doing a part-time job.b. with an academic scholarship.c. by getting money from his parents.16. how do the s

8、peakers probably know each other?a. they work together.b. they are teacher and student.c. they are in the same school.聽第10段材料,回答第17至20題。17. what did customers use to complain about?a. not getting through to the restaurants.b. paying a lot for delivery.c. slow service.18. what is special about doorda

9、sh?a. you can order from many places at once.b. you can check the progress of the delivery.c. the prices are lower than from the restaurants.19. what do we know about the work of doordashers?a. the hours are flexible.b. the pay isnt very good.c. its a good way to promote themselves.20. why do many r

10、estaurants like doordash?a. they dont need to hire their own delivery workers.b. they dont need to find correct change to pay the driver.c. they can pay for things up front like a delivery car and gas.第二部分 閱讀理解(共兩節(jié),滿分40分)第一節(jié)(共15小題;每小題2分,滿分30分)閱讀下列短文,從每題所給的四個(gè)選項(xiàng)(a、b、c和d)中,選出最佳選項(xiàng),并在答題卡上將該項(xiàng)涂黑。awinter is

11、 coming, and some parts of the world are already covered with deep snow. the best way to warm those cold hands is a cup of hot sweet chocolate. hot chocolate has been used for many years to treat diseases and fight bad moods. its known as a special healthy drink from the 16th to 19th centuries, and

12、sometimes was taken us a medicine. nowadays people dont consider hot chocolate as a medicine, but drink even more than ever! there are plenty of tasty and healthy hot chocolate recipes (烹飪法) you can try to enjoy the following health benefits of drinking hot chocolate.it improves your brain powerthe

13、study shows that drinking hot chocolate can help improve your brain power and your brain health. the flavonoids (類黃酮) in hot chocolate increase the blood flow and oxygen to your brain, helping you think better. if you want to improve your memory, try drinking two cups of hot chocolate a day. not onl

14、y will you improve your memory, but your mood as well. just make sure you dont use too much sugar in your hot chocolate.it improves your moodchocolate, including hot chocolate, is well-known mood booster. this tasty drink helps fight stress, anxiety, and depression. but the problem is, hot chocolate

15、 may contain high amounts of sugar. consider making sugar-free hot chocolate to get all its mood-improving properties (特性).it can help you lose weightif you are trying to drop a few pounds, drinking hot chocolate can help you achieve your weight loss goal. when made correctly, hot chocolate is a del

16、icious and low calorie drink that you can enjoy every time you have chocolate desire. besides, drinking a cup of low calorie hot chocolate helps prevent the intake of high-calorie and sugar foods like cakes.now that youre aware of some of the best health benefits of drinking chocolate, what are you

17、waiting for? rush into your kitchen and make this fantastic winter drink.1. hot chocolate is popular in winter because .a. it can make your cold hands warmb. it has been used for many yearsc. it was used to treat kinds of illnessesd. it is regarded as the healthiest drink2. in the passage the author

18、 mainly talks about .a. different hot chocolate recipesb. materials used to make hot chocolatec. side effects from drinking chocolated. benefits of drinking hot chocolate3. it can be inferred from the passage that .a. hot chocolate is the only way to improve moodb. most people can be addicted to cho

19、colatec. remember never to have sugar in drinkd. food in low calorie makes you healthy【答案】1. a 2. d 3. d【解析】試題分析:這是一篇說明文,講的是喝咖啡對(duì)健康的好處。1. a細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段第二句 the best way to warm those cold hands is a cup of hot sweet chocolate.讓冰冷的手變溫暖的最好的方法是一杯熱的咖啡。故選a。2. d 主旨大意題??v觀全文,再根據(jù)文章最后一段now that youre aware of so

20、me of the best health benefits of drinking chocolate, what are you waiting for?現(xiàn)在你已經(jīng)意識(shí)到了喝咖啡對(duì)身體健康的好處,你還等什么?可知本文講的是喝咖啡的好處,故選d。3. d 推理判斷題。根據(jù)第四段最后一句drinking a cup of low calorie hot chocolate helps prevent the intake of high-calorie喝一杯低熱量的巧克力有助于防止高熱量的攝入。故選d?!久麕燑c(diǎn)睛】抓住文章主線和關(guān)鍵詞語,歸納文章中心要注意不是所有的段落都有主題句,有時(shí)主題句暗

21、含在句中。閱讀這樣的文章,就需要自己根據(jù)文章的細(xì)節(jié)來分析,概括出段落的主題,從而推導(dǎo)出文章的主旨。分析的方法是:先弄清該段落主要講了哪幾方面的內(nèi)容,這些內(nèi)容在邏輯上有什么聯(lián)系,然后加以歸納形成主題。比如第34小題d 主旨大意題??v觀全文,再根據(jù)文章最后一段now that youre aware of some of the best health benefits of drinking chocolate, what are you waiting for?現(xiàn)在你已經(jīng)意識(shí)到了喝咖啡對(duì)身體健康的好處,你還等什么?可知本文講的是喝咖啡的好處,故選d??键c(diǎn):考查日常生活類閱讀bthe repai

22、rman told me, “no charge, professor pan!” were friends.“id rather pay, i replied. “if its free, i cant afford it!”chinese often refuse payment for professional services .insisting, “were friends now!” but then they show up later to ask me to tutor them in english,or get them into an american univers

23、ity, and i wish id have just paid the 30 yuan i owed them in the first place!according to the americans, “there is no free lunch.”, means that theres a price for everything. and im always looking around to figure out what this means. many of our neighbours have given us fruit or flowers or costly te

24、as, never asking anything in return. for years, a bicycle repairman has repeatedly refused to let me pay him. “wait until you have something major to fix!” he insists.i mentioned to a peasant friend that i wished i had a stone mill to grind (磨) flour for bread. a month later he showed up with a beau

25、tiful mill that he and his uncle in the countryside had carved from a solid block of stone.chinese generosity is a real education for americans like me, who would rather avoid social entanglements (糾紛) and just hand over the money. but cash cant compensate (補(bǔ)償) for the greatest giftfriendship.when a

26、n american saw some of my friends sitting on bamboo stools under the trees, sipping (呷) tea, he said, “they must have nothing better to do.” “actually,” i said, “they are professors, with plenty to do. but probably you are right in saying that, at this moment, they have nothing better to do. and nei

27、ther do i!”and i joined the group. when chatting about tea and chinese cooking and how much my boys have grown since we arrived, one man said, “they were pocket-sized when you came here. now theyre taller than you. how time flies !.”how life flies. and chinese are smart enough to share what they kno

28、w they cannot keep. they freely give off their time, never too busy to help a friend. and they are teaching me, slowly, to both give and receive. so the next time someone says, “no charge. were friends!” i will thank them heartily. but if they show up later asking me to tutor them in english, ill ma

29、ke sure they tutor my son in chinese as well, because theres still no free lunch.4. why did the author insist paying the repairman while he was offered free repairs?a. because he was an upright man.b. because he didnt know the repair manc. because he thought it natural to pay for others service.d. b

30、ecause he didnt want to help others in return.5. generally, the author thinks that .a. chinese are generous always ready to help their friendsb. chinese are good at exchange of equal valuesc. chinese are free enough to drink and chat with their friendsd. chinese are helpful but dont treasure time6.

31、the best title for the passage should be “ ”a. still no free lunchb. a good lesson from chinesec. true help or notd. learn to both give and receive7. which of the following is true?a. all the chinese that once gave the author help have asked him to tutor them in englishb. when a peasant knew the aut

32、hor needed a mill, he made one for the author himselfc. the author thinks that chinese are wise enough to enjoy the limited lifed. the author thinks little of the chinese way of life.【答案】4. c 5. a 6. a 7. c【解析】文章主要講述了中國人慷慨大方對(duì)于美國人來說這是一種真正的教育,美國人寧愿給錢也不愿意陷入糾紛。作者通過與中國人的交往,贊揚(yáng)了中國人的慷慨大方。但是作者仍相信沒有免費(fèi)的午餐。4. 細(xì)

33、節(jié)理解題。根據(jù)“according to the americans, “there is no free lunch.”, means that theres a price for everything.”美國人普遍認(rèn)為世界上沒有免費(fèi)的午餐。這意味著每一樣?xùn)|西都有價(jià)格。這就是作者為什么在修理工免費(fèi)幫助他后堅(jiān)持付錢給修理工。根據(jù)題意,故選c。5. 推理判斷題。根據(jù)“chinese generosity is a real education for americans like me, who would rather avoid social entanglements (糾紛) and

34、just hand over the money.”中國人慷慨大方對(duì)于美國人來說這是一種真正的教育,美國人寧愿給錢也不愿意陷入糾紛??赏浦袊丝犊畼酚谥?。根據(jù)題意,故選a。6. 主旨大意題。根據(jù)“but if they show up later asking me to tutor them in english, ill make sure they tutor my son in chinese as well, because theres still no free lunch.” 但如果他們后來出現(xiàn)讓我用英語輔導(dǎo)他們,我會(huì)確保他們用中文輔導(dǎo)我的兒子,因?yàn)槿匀粵]有免費(fèi)的午餐。文章

35、最后一句點(diǎn)明主題及沒有免費(fèi)的午餐。根據(jù)題意,故選a。7. 推理判斷題。根據(jù)“and chinese are smart enough to share what they know they cannot keep.”中國人很有智慧去與別人分享他們不能保持住的東西。作者通過與中國人的交往,贊揚(yáng)了中國人的慷慨大方,也就是說,他對(duì)中國人的生活態(tài)度十分欣賞。根據(jù)題意,故選c?!久麕燑c(diǎn)睛】推理判斷型【解題剖析】此題屬于推理判斷型中的(2)邏輯推斷。根據(jù)已知的結(jié)果推斷導(dǎo)致結(jié)果產(chǎn)生的可能原因。作者通過與中國人的交往,贊揚(yáng)了中國人的慷慨大方,也就是說,他對(duì)中國人的生活態(tài)度十分欣賞。cgetting rid

36、of dirt, in the opinion of most people, is a good thing. however, there is nothing fixed about attitudes to dirt.in the early 16th century, people thought that dirt on the skin was a means to block out disease, as medical opinion had it that washing off dirt with hot water could open up the skin and

37、 let ills in. a particular danger was thought to lie in public baths. by 1538, the french king had closed the bath houses in his kingdom. so did the king of england in 1546. thus it began a long time when the rich and the poor in europe lived with dirt in a friendly way. henry iv, king of france, wa

38、s famously dirty. upon learning that a nobleman had taken a bath, the king ordered that, to avoid the attack of disease, the nobleman should not go out.though the belief in the merit of dirt was long-lived, dirt has no longer been regarded as a nice neighbor ever since the 18th century. scientifical

39、ly speaking, cleaning away dirt is good to health. clean water supply and hand washing are practical means of preventing disease. yet, it seems that standards of cleanliness have moved beyond science since world war ii. advertisements repeatedly sell the idea; clothes need to be whiter than white, c

40、loths ever softer, surfaces to shine. has the hate for dirt, however, gone too far?attitudes to dirt still differ hugely nowadays. many first-time parents nervously try to warn their children of touching dirt, which might be responsible for the spread of disease. on the contrary, mary ruebush, an am

41、erican immunologist (免疫學(xué)家), encourages children to play in the dirt to build up a strong immune system. and the latter position is gaining some ground.8. the kings of france and england in the 16th century closed bath houses because .a. they lived healthily in a dirty environment.9. which of the fol

42、lowing best describes henry ivs attitude to bathing?a. afraid b. curiousc. approving d. uninterested10. how does the passage mainly develop?a. by providing examples.b. by making comparisons.c. by following the order of time.d. by following the order of importance.11. what is the authors purpose in w

43、riting the passage?a. to stress the role of dirt.b. to introduce the history of dirt.c. to call attention to the danger of dirt.d. to present the change of views on dirt.【答案】8. c 9. a 10. c 11. d【解析】試題分析:文章大意:本文為議論文。介紹了不同時(shí)期人們對(duì)污垢的不同理解以及持有的不同態(tài)度。過去人們認(rèn)為污垢有助于保護(hù)皮膚抵御疾病,所以拒絕洗澡。而現(xiàn)在免疫學(xué)家聲稱污垢有利于加強(qiáng)人的免疫系統(tǒng),并且有一定的依

44、據(jù)證明此觀點(diǎn)。8. 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段的第一、二、三、四句可知當(dāng)時(shí)的人們認(rèn)為洗凈污垢會(huì)使疾病侵入,而浴室更是疾病容易傳播的地方,所以英法國王下令關(guān)閉公共浴室,這樣可排除 a、b、d,而 c 項(xiàng)正確。9. 推理判斷題。根據(jù)第二段的最后兩句可知法國國王 henry 因身體臟而出名,聽說有位貴族洗澡后,就下令禁止這位貴族外出以防止疾病的入侵??梢酝茢嗨麑?duì)洗澡的態(tài)度是恐懼的。a:恐懼;b:好奇;c:贊同;d:不感興趣。選a10. 推理判斷題。通讀全文,從 16 世紀(jì)早期人們認(rèn)為污垢有利于抵御疾病,到 18 世紀(jì)人們從科學(xué)的角度認(rèn)為洗凈污垢有利身體健康,再到現(xiàn)今人們對(duì)污垢的態(tài)度又有所不同可以看出文章

45、的寫作是以時(shí)間為順序的。選c11. 主旨大意題。根據(jù)文章第一段的“there is nothing fixed about attitudes to dirt”和最后一段的第一句“attitudes to dirt still differ hugely nowadays.”可以看出作者寫這篇文章的目的是要呈現(xiàn)不同時(shí)期的人們對(duì)污垢的不同態(tài)度。選d考點(diǎn):考查健康類短文dsome people are so rude!who sends an e-mail or a text message that just says “thank you”? who leaves a voice mail m

46、essage rather than texts you? who asks for a fact easily found on google? dont these people realize that theyre wasting your time?maybe im the rude one for not appreciating lifes little politeness. but many social agreed standards just dont make sense to people drowning in digital communication.in t

47、exts, you dont have to declare who you are or even say hello; e-mail, too, is slower than a text; voice mail is a now impolite way of trying to connect.my father learned this lesson after leaving me a dozen voice mail messages, none of which i listened to. exasperated, he called my sister to express

48、 his dissatisfaction that i never returned his phone calls. “why are you leaving him voice mails?” my sister asked. “just text him.”in the age of the smartphone, there is no reason to ask once-acceptable questions about: the weather forecast, a businesss phone number, or directions to a house, a res

49、taurant, which can be easily found on google maps. but people still ask these things. and when you answer, they respond with a thank-you e-mail.how to handle these differing standards? easy: consider your audience. some people, especially older ones, appreciate a thank-you message. others, like me,

50、want no reply.the anthropologist (人類學(xué)家) margaret mead once said that in traditional societies, the young learn from the old. but in modem societies, the old can also learn from the young. heres hoping that politeness never goes out of fashion but that time-wasting forms of communication do.12. what

51、does the underlined word “exasperated” mean in the fifth paragraph?a. worried. b. annoyed.c. surprised. d. tired.13. why didnt the writer reply to his father?a. he didnt want to talk with his father.b. he liked text messages better.c. he didnt receive any voice mail messages.d. he enjoyed checking h

52、is voice mails.14. which of the following does the writer agree to?a. dealing with voice mail should vary with each individual.b. declaring who they are or saying hello in texts is necessaryc. people neednt learn from one another in traditional societies.d. people neednt turn to google for help when

53、 in trouble.15. whats the best title of this passage?a. nowadays: what means should we use in communicationb. nowadays: do you like leaving others a voice messagec. nowadays: what should we do with text messagesd. nowadays: do you need a thank-you message【答案】12. b 13. b 14. a 15. a【解析】試題分析:在這個(gè)智能手機(jī)的時(shí)

54、代,這種新型的交際工具其實(shí)給我們?nèi)穗H交往帶來了很多弊端。12. b 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)前面一句話,我對(duì)于父親的語音消息一個(gè)都沒有回復(fù)。父親當(dāng)然是很惱怒,打電話給我姐姐以表達(dá)他的不滿意。a,擔(dān)心的;b,惱怒的;c,吃驚的;d,疲憊的。故b正確13. b 推理題。根據(jù)第四自然段in texts, you dont have to declare who you are or even say hello; e-mail, too, is slower than a text; 可知作者認(rèn)為發(fā)文字信息更簡(jiǎn)單,快捷且不必說一些客套話。故b正確14. a 推理題。根據(jù)第四自然段in texts, you

55、dont have to declare who you are or even say hello; e-mail, too, is slower than a text; 可知b錯(cuò)誤;根據(jù)最后一段可知c,d錯(cuò)誤。故a正確15. a 主旨題。根據(jù)第一段的感嘆句,及文章的最后一句話 heres hoping that politeness never goes out of fashion but that time-wasting forms of communication do. 可知本文作者跟我們探討:在現(xiàn)如今的社會(huì),我們應(yīng)該使用什么樣的交流方式。故a正確考點(diǎn):考查故事類短文閱讀第二節(jié)

56、(共5小題;每小題2分,滿分10分)根據(jù)短文內(nèi)容,從短文后的選項(xiàng)中選出能填入空白處的最佳選項(xiàng)。選項(xiàng)中有兩項(xiàng)為多余選項(xiàng)。ways to be safe in schoolschool safety issues involve more than violence. it may also address such concern as natural disasters, illness, fire and local emergencies. _16_have a planteachers and students should know where to go and what to do

57、 in case of a school security situation. _17_ schools can also post guidelines in each classroom with simple pictures pointing out emergency exits, fire extinguishers (滅火器), and other emergency equipment.screen visitors_18_ give school visitors temporary badges (證章) to identify them. install cameras at all entrances and restrict access as much as possible. ask teach

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請(qǐng)下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請(qǐng)聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會(huì)有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲(chǔ)空間,僅對(duì)用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對(duì)用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對(duì)任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請(qǐng)與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對(duì)自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

最新文檔

評(píng)論

0/150

提交評(píng)論