最新英語七年級英語下冊閱讀理解專題_第1頁
最新英語七年級英語下冊閱讀理解專題_第2頁
最新英語七年級英語下冊閱讀理解專題_第3頁
最新英語七年級英語下冊閱讀理解專題_第4頁
最新英語七年級英語下冊閱讀理解專題_第5頁
免費預(yù)覽已結(jié)束,剩余8頁可下載查看

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認領(lǐng)

文檔簡介

1、最新英語七年級英語下冊閱讀理解專題一、七年級英語下冊閱讀理解專項目練習(xí)(含答案解析)1 .閱讀理解In modern China, peoples lives are becoming better and better. Many people dont stay at home during their vacation (假期).They want to go out to see something different or do something interesting. So people living in the countryside(鄉(xiāng)村)come to cities a

2、nd peoplefrom cities go to the countryside for vacation. During the vacation, trains, buses and planes are all very busy. It is very hard to buy train or plane tickets. So many people take buses or drive cars to travel.Like many people, my family love nature (大自然) .We like spending time in the beaut

3、iful countryside. But not all vacations in the countryside are nice. It is Saturday. My father drives us to the countryside for vacation. There are too many cars on the street, so we have to move very slowly. It takes us about an hour to get out of the city. Then after fifty minutes drive, we come t

4、o a hill. Not far from it, there is a lake. The water is very clean. And there are many people fishing. It is a good place to have a picnic. We take the food, fruit and drink out of the car. We sit down under a big tree on the hill and begin to eat. Before we finish eating, it suddenly starts to rai

5、n hard. We have to run back to our car. Then we drive back home. What a bad vacation!(1) What do people from cities do during their vacation according to the passage?A. Go to the countryside.B. Go to other countries.C. Stay at home.D. Work all the time.(2) Why do many people take buses or drive cars

6、 to travel during the vacation?A. Because it is more interesting.B. Because they have more time.C. Because it is difficult to buy train or plane tickets.D. Because it is cheaper to take buses or drive cars.(3) How long does it take the writers family to get to the hill by car?A. For fifty minutes.B.

7、 For about an hour.C. For about two hours.D. For about three hours.(4) Why does the writer say What a bad vacation! ?A. Because there are lots of cars on the street.B. Because there are many people fishing.C. Because they dont take enough food and drink.D. Because it rains hard when they are having

8、a picnic.【答案】( 1 ) A( 2) C( 3) C( 4) D【解析】【分析】文章大意:隨著經(jīng)濟的發(fā)展,中國人外出旅游的越來越多,當(dāng)然并不是每次旅游都非常的如意。本周六我們一家到鄉(xiāng)下旅游就趕上了下雨天,十分糟糕。( 1)細節(jié)理解題。根據(jù)文中的語句So people living in the countryside (鄉(xiāng)村)come tocities and people from cities go to the countryside for vacation. 理解可知,城市的人喜歡到鄉(xiāng)下去旅游,故選A。( 2)細節(jié)理解題。根據(jù)文中的語句It is very hard to

9、 buy train or plane tickets. So manypeople take buses or drive cars to travel. 理解可知,因為買火車票和飛機票很難,所以很多人決定自駕游或乘坐公交車去旅游。故選C。( 3)理解計算題。根據(jù)文中的語句fifty minutes drive, we come to a hill.選C。4)細節(jié)理解題。根據(jù)文中的語句It takes us about an hour to get out of the city. Then after理解可知,作者到達小山花費了兩個小時的時間,故We sit down under a bi

10、g tree on the hill and begin to eat.Before we finish eating, it suddenly starts to rain hard. We have to run back to our car. Then we drive back home. What a bad vacation! 理解可知,在野炊時趕上下雨,所以作者認為這個假期很糟糕,故選D?!军c評】考查閱讀理解。本題涉及細節(jié)理解題和計算題。做題的時候,先從題目中找到一個關(guān)鍵詞,再定位原文,找到答案。2 根據(jù)材料內(nèi)容,選擇正確答案。CPrana was a beautiful do

11、g, whose name means“ breath of life ” . Althoaul gyheahres died severago, I can still remember the days we spent together and what he has taught me about love.I have two apple trees in the garden. Prana loved apples. When he went outside, hed catch an apple and take it into the house to eat later. T

12、he apples had been on the ground and were often dirty so I wasnt always happy that Prana had brought them into the house.It was an autumn day in America, but it was very cold. A big snow fell and we had not done anything for its coming. On that special day, Prana went outside and I watched him throu

13、gh the window. I noticed that he was madly digging (挖) holes and bringing the apples to the ground so they could be seen above the snow. I did not know why he was doing this. He seemed to want to do something special.When I called him back, he had his usual one apple in his mouth. About five minutes

14、 later, I looked outside. The garden was completely covered with birds. Prana had dug up all those apples for his bird friends to eat. He knew that they wouldnt have stored enough food for the coming winter!(1) Prana wasA. the writerB. a boyC. a birdD. a dog(2) I wasnt always happy because.A. Prana

15、loved applesB. Prana caught an apple and ate itC. the apples fell on the ground and were dirtyD. Prana brought the dirty apples into the house(3) On the snowy day, Prana.A. ate up all the applesB. dug holes to put the apples in themC. brought the apples under the snow to the ground D. left the house

16、 and died(4) The birds flew to the garden to .A. look for Prana B. eat the apples C. make new homes D. store food for the winter The topic of the story is about .A. applesB. animalsC. loveD. life【答案】(1) D D(3) C(4) B C【解析】【分析】1.文章開頭Prana was a beautiful dog, “Pran是一只很漂亮的狗”。故選Do 2.文章第四行 The apples ha

17、d been on the ground and were often dirty so I wasnt always happythat Prana had brought them into the house.蘋果掉在地上并且弄得很臟,所以我不開心的是,它還把臟的蘋果帶到家里來吃”。故選D。3.文章倒數(shù)第五行I noticed that he wasmadly digging (挖) holes and bringing the apples to the ground so they could be seen above the snow.我注意到他在那里挖洞,并從洞里面把蘋果帶到地

18、面上,以至于在雪上面可以 看至I這些蘋果 “。故選 C。 4.文章最后 The garden was completely covered with birds. 花園 被鳥給覆蓋了 。Prana had dug up all those apples for his bird friends to eat.“PranOE所有的蘋果挖出來,給他的這些小鳥朋友吃”。He knew that they wouldnt havestored enough food for the coming winter!他知道在冬天快要來臨時,這些小鳥將還沒有儲 備好足夠的食物。故選Bo 5.apple蘋果,a

19、nimal動物,love愛,life生活。從文章可以看 出,小狗對它的小鳥朋友的一種友愛。故選 Co【點評】文章主題的概括和細節(jié)的理解。3 .閱讀理解There is a famous American writer called Jack London. He was born on January 12, 1876 in San Francisco, California. His family was very poor, and Jack had to leave school to make money. He worked very hard in many different j

20、obs.Later Jack returned to school, but he didnt stay there. In 1897, he went to Alaska (阿拉斯 力口) to 100k for gold. He didnt find any gold. Instead (代替),he found ideas for his books and stories. He returned home and started to write. His writings were so successful that he became rich and famous in hi

21、s twenties.But Jack London was not a happy man. In poor health he took his own life in 1916. He was only 40 years old.(1) Why did Jack London leave school when he was still a boy?A. Because he had a poor family.B. Because he didnt like to go to school.C. Because his father was a very bad man.D. Beca

22、use he was too young to go to school.(2) When did Jack London go to Alaska?A. In 1876.B. In 1897.C. In 1898.D. In 1877.(3) What did Jack London find in Alaska?A. GoldB. Nothing.C. Ideas for his books and stories.D. Money.(4) What was Jack London famous for?A. For his journey in Alaska.B. For his har

23、d work.C. For his writings.D. For his wealth (財富). What does “he took his own life mean?A. He lived a poor life. B. He enjoyed his life. C. He was ill. 2. He killed (殺)himself. 【答案】(1) AB(3) C(4) CD【解析】【分析】本文主要介紹美國著名作家杰克倫敦的一生。(1)細節(jié)理解題。根據(jù)第一段 His family was very poor, and Jack had to leave school to m

24、ake money.可知因為太窮,杰克 倫敦輟學(xué)去賺錢,故選A。(2)細節(jié)理解題。根據(jù)第二段 In 1897, he went to Alaska (阿拉斯加)to look for gold.可知 杰克 倫敦于1897年去的阿拉斯加。故選 Bo(3)細節(jié)理解題。根據(jù)第二段 Instead (代替),he found ideas for his books and stories 可 知他為他的書和故事找到了靈感,故選Co(4)細節(jié)理解題。根據(jù)第二段 His writings were so successful that he became rich and famous in his tw

25、enties.可知杰克倫敦以他的作品出名。故選(5)詞義猜測題。根據(jù) But Jack London was not a happy man. In poor health he tookHe was only 40 years old. 可知他不開心,身體也不好,當(dāng)時只有 40歲,故he took his own life是他選擇了自殺 ,故選D?!军c評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)題,詞義猜測題,細節(jié)題要注意從文中尋找答案, 詞義猜測題需要根據(jù)上下文提煉相關(guān)信息鎖定詞意。4.閱讀理解My name is Sam. I joined a club called passing help las

26、t month. Now let me tell you why I joined it.One evening this May, on my way home my old car was broken. It was 25 miles from my home.I wanted to take a taxi, but there was no car. I decided to take a bus home. I went to a bus stop nearby.After a while, a bus came, but it did not go to my town. The

27、bus driver was a young woman. She was kind and she told me which bus I should take. I waited there for about thirty minutes, but no bus came. At last a car came to me and a woman came out of the car. She was just the bus driver.When I reached the bus station, I got to know that the bus to your town

28、couldnt come, so I returned here. I just cant leave you here, she said, Get in my car and I will take you back to your home.It is a long way. I said.Come on, sir, she said, Lets go.On the way she told me a story. A few days ago, there wasnt gas(汽油)in her car. An oldman drove her up to a gas station

29、and then back to her car.When we got to my home, I wanted to give her some money to thank her, but she didnt accept it. I only want to help others and do something nice for somebody. Pass it along. She said.(1) What happened to Sam one evening this May?A. He lost his way.B. His car broken down.C. He

30、 was hurt in an accident.D. He couldnt reach the gas station.(2) Sam didnt think of going home that evening.A. by trainB. by busC. by car.D. by taxi.(3) From the passage, we know that the young woman was.A. a club boss B. a taxi driver C. a bus driver D. a gas station worker.(4) The young woman want

31、ed Sam to.A. give her some money.B. get on her bus.C. take her to her house.D. help others just as she did. The best title (題目)of the passage is.A. A kind old man.B. Getting a ride. C. Passing help.D. A broken car.【答案】(1) BA(3) C(4) DC【解析】【分析】這篇短文主要講述薩姆在五月的晚上,回家的路上,他的汽車壞了。一個好心的公共汽車司機特意返回送他回家的故事。當(dāng)他感激

32、司機時,司機希望這種愛心幫 助會傳承下去,于是薩姆在上個月加入了“ passing help俱樂部。11) 細節(jié)理解題。根據(jù)第二段One evening this May, on my way home my old car was broken.描述,可知在五月的一個晚上,在回家的路上,他的汽車壞了。故選 B。(2)推理判斷題。根據(jù)第二,三段可知,他想到的有小汽車,出租車,公共汽車,沒有 火車。故選Ao(3)細節(jié)理解題。根據(jù)第三段She was just the bus driver.描述,她就是那個公共汽車司機。故選C。(4)推理判斷題。根據(jù)最后一段描述,可知她希望這種愛心幫助會傳承下去。

33、故選Do(5)主題歸納題。根據(jù)這篇短文主要講述薩姆在五月的晚上,回家的路上,他的汽車壞 了。一個好心的公共汽車司機特意返回送他回家的故事。當(dāng)他感激司機時,司機希望這種 愛心幫助會傳承下去,于是薩姆在上個月加入了“ passing help俱樂部可知,這篇文章主要是講述愛心是如何傳遞的。故選Co【點評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)題、推斷題,和主旨題,細節(jié)題要注意從文中尋找 答案;推斷題需要聯(lián)系上下文,推斷出需要的信息,主旨題需要通讀全文,了解大意之后 找出中心思想。5.閱讀理解Have you ever wanted to have a doll that could talk to you ?

34、 In the book The Ventriloquists Daughter, a girl named Liur gets a doll like this. But it is not as fun as she thought.Lin Man-Chiu, an author from Taiwan, wrote the book. British translator Helen Wang translated it into English. The book tells a touching story about Liur and her father.Liur loses h

35、er mother at a young age. Her grandfather sends her father to study medicine in the US. Five years later, he comes back with a doll named Carola, as he had promised he would. This doll is quite unusual-it can talk ! However, Carola makes a lot of problems for the family.After reading this book, I th

36、ought Liur and her father were just unlucky. In fact, this story is based on the authors own unhappy childhood. She had six sisters. Still, her grandfather wanted a grandson. Her father was under heavy pressure (壓力)and didnt live with her and her sisters for a very long time. The author didnt like h

37、er father when she was young. But now she has forgiven (原諒)him. The talking doll Carola stands for (代表)her fathers burden (負擔(dān))After I learned this, I understood the authors main message. Everyone has demons(心、魔)intheir lives, but we should do our best to defeat (打敗) them.(1) Who wrote the book The V

38、entriloquists Daughter ?A. LiurB. Lin Man-Chiu.C. Helen Wang.D. Carola.(2) Carola is unusual because.A. it is a doll B. it can talk C. it can read books D. it looks like a human(3) Paragraph 3 is mainly written to .A. introduce the main story of the bookB. show how difficult it is to write a bookC.

39、show how popular the book isD. describe the authors experience(4) What is the main message of the book ?A. We should try harder to understand our parents.B. A talking doll can cause many problems.C. We should try to fight against the demons in our heart.D. Too many children can be a burden on a fami

40、ly.【答案】(1) BB(3) A(4) A【解析】【分析】主要講了臺灣作家Lin Man-Chiu寫的一個故事,告訴我們每個人都有心魔。我們應(yīng)該盡最大努力打敗它們。(1)細節(jié)題。根據(jù) Lin Man-Chiu, an author from Taiwan, wrote the book.可知 Lin Man-Chiu 寫了這本書,故選 Bo(2)細節(jié)題。根據(jù) This doll is quite unusual-it can talk!可知它會說話,所以特別,故選 Bo(3)細節(jié)題。第三段主要講了Liur的與家人的故事,根據(jù) after reading this book ,可知這個故事是

41、這本書的主要內(nèi)容,故選Ao(5) 主旨題。根據(jù) Everyone has demons (心魔)in their lives, but we should do our best to defeat (打敗)them.可知我們主要講了臺灣作家 Lin Man-Chiu寫的一個故事,告訴我們每 個人都有心魔。我們應(yīng)該盡最大努力打敗它們。故選 Ao【點評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)題和主旨題??碱}型,細節(jié)題要注意從文中尋找答 案;主旨題需要通讀全文,了解大意之后找出中心思想。6.閱讀理解Someone say success needs luck and hard work .But in fac

42、t you can be successful without working much. Maybe you dont believe it , but it is true . Here are some great ways for you. Keep reading!They dont do things they can wait.We think its better to get ready for anything. Its true. But if youll have your birthday in a week. Why do you start preparing f

43、or it now? Remember that at the same time there are lots of other important things for you to do.They know what they want.Successful people know what they want. They never waste their time on things they dont like many busy people have no time for themselves. They slowly forget what their dreams are

44、. So stop doing what you dont want to do and think more. Itll help you find out your dream in life.Many people are all day and all night. They are really tired. In fact. They are busy with lots of useless things. But when they should do the really important things, they have no enough energy.Think c

45、learly and be always ready to act when its time for your best action.11) Who should read this passage?A. Someone who doesnt want to waste time.B. Someone who always puts off doing everything.C. Someone who hopes to be successful without doing anything.D. Someone who hopes to get some great ways to b

46、e successful.(2) What does the underlined word useless mean?A. Not popularB. Not modemC. Not usefulD. Not hat(3) How do some people get successful according to the writer?A. By working hard and having luck.B. By waiting for success to come.C. By doing more and thinking less.D. By knowing what they r

47、eally want.(4) which of the following can be put into the blank?A. They always work hard.B. They never work too much.C. They are busy with their work.D. They can do everything well. Where can we probably read this passage?A. In a magazine. B. In a travel guide. C. In a storybook. D. In a postcard. 【

48、答案】(1) DC(3) D(4) BA【解析】【分析】文章大意:本文主要介紹了幾種不需努力就能成功的方法。(1)細節(jié)理解題,根據(jù)第一段內(nèi)容可知希望找到一些成功的好方法的人應(yīng)該讀這篇文 章,故選Do(2)詞義猜測題,根據(jù)下一句 But when they should do the really important things, they have no enough energy.但當(dāng)他們應(yīng)該做真正重要的事情,他們沒有足夠的精力??芍麄?忙于一些無用的事情,not useful無用的,故選 C(3)細節(jié)理解題,根據(jù)第三段 Successful people know what they

49、want.可知成功的人知道他 們真正想要什么,故選Do(4)段落大意題,根據(jù)第四段的內(nèi)容可知有些人不分晝夜的忙,但他們忙于一些無用的 事情,當(dāng)他們應(yīng)該做一些真正重要的事情時,他們精力不足了,所以他們從沒工作的太 多,故選Bo(5)推理判斷題,本文主要介紹了幾種不需努力就能成功的方法。這樣的文章應(yīng)該是出 現(xiàn)在雜志上,A雜志;B旅游指南;C故事書;D明信片,故選 Ao【點評】考查閱讀理解題,本文涉及細節(jié)題、詞義猜測題、推理判斷題、段落大意題四種 常考題型,細節(jié)題要帶著問題在閱讀中尋找答案;詞義猜測題要抓住上下文,善于利用連 接詞、代詞及詞性、同義詞、反義詞等進行判斷選擇;推斷題需要聯(lián)系上下文,推斷

50、出需 要的信息;段落大意題要正確地選取能包含段落的主要內(nèi)容選項。7 .閱讀理解Most cars run on gas. Gas cars work very well. But there is a problem. Cars that run on gas make the air dirty. The dirty air is not good for people, animals or trees. Gas cars make the air dirty for all living things. What can we do? We can drive electric cars

51、!Electric cars do not use gas. These cars do not make the air dirty. These cars have batteries that power their motors (馬達).The batteries can be charged (充電) many times. They can be used again and again. This makes electric cars great. But electric cars have problems too. They are slower than gas ca

52、rs. They are also very quiet. This means that some people cant hear them when they go by. They may not think a car is coming. So they have to be careful.People are looking for ways to make electric cars better all the time. Maybe one day all cars will be electric. That would be much better for the w

53、orld.(1) Whats the problem of the cars that run on gas?A. They are too big.B. They are noisy.C. They are too small.D. They make the air dirty.(2) What does the underlined word they refer to(指代)?A. Gas cars.B. Some people.C. Electric cars.D. The batteries.(3) Why do some people have to be careful abo

54、ut electric cars?A. Because they are quiet.B. Because they are fast.C. Because they are too big.D. Because they make the air dirty.(4) The writer hopesA. no cars will be electricB. gas cars can become betterC. all cars will be electricD. gas cars can become slower Whats the best title for the passag

55、e?A. The problems of gas carsB. People who study carsC. The problems of electric carsD. Gas cars and electric cars【答案】(1) DB(3) A(4) CD【解析】【分析】本文主要介紹汽油車的缺點及電動車的優(yōu)點。電動車不用汽油,不會污 染環(huán)境,但是它們比較慢而且不發(fā)出聲音。(1)細節(jié)題, 根據(jù)Cars that run on gas make the air dirty.可知汽油車會污染環(huán)境,故選 Do(2) 詞句猜測題,根據(jù) This means that some people

56、 cant hear them when they go by. Theymay not think a car is coming. So they have to be careful. 可知 they 知道上文的 some people , 故選Bo(3)細節(jié)題,根據(jù) They are also very quiet.和 So they have to be careful.可知電動車不發(fā) 音,因此當(dāng)電動車經(jīng)過時,他們必須要小心,故選A。4 4) 推斷題,根據(jù) Maybe one day all cars will be electric. That would be much bett

57、er for theworld.可推出作者希望將來全使用電動車。故選C(5)主旨題,本文主要是講汽油車和電動車,汽油車速度快,但是污染重,電動車雖然慢點但對環(huán)境無污染,將來有望全部使用電動車,因此D選項符合題意,故選 Do【點評】考查閱讀理解能力。細節(jié)題,詞句猜測題,推斷題和主旨題是閱讀理解題??碱}型,細節(jié)題需要在文中尋找答案;詞句猜測題需要聯(lián)系上下文,推測出詞句的意思;推斷 題需要聯(lián)系上下文,推測出需要的信息;主旨題需要通讀全文,了解大意之后找出中心思 想。8.閱讀理解Schiller School Notice BoardFOODA yellow ichnathag iin ihc nd rwm, A yreer pcixril bnx nnd wirne Chinese .tun books 占re in it- Js iI yours?Please call the Lu斜 and Found aL 879-6692.G rsde ftBASKETBALL GA

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論